Car Franjo Josip obožavao je ovaj desert pa su austrijske palačinke poznate kao i kraljevski drobljenac.
Sastojci:
4 jaja
250 ml mlijeka
30 g šećera
150 g brašna
50 g maslaca
Sol i šećer u prahu
Priprema:
1. Odvojite žumance i bjelanaca. Istucite čvrst snijeg od bjelanaca. Žumancima dodajte mlijeko i brašno, malo ih posolite i dobro izmiješajte u glatku smjesu.
2. Smjesi od žumanaca dodajte snijeg i lagano izmiješajte kutlačom.
3. U veću tavu stavite maslac, a kada se rastopi ulijte dobro izmiješanu smjesu.
4. Pecite na srednje jakoj vatri. Zatim okrenite tijesto na drugu stranu, pecite 2 - 3 minute pa ga lopaticom ili viljuškom natrgajte na veće komade.
5. Još malo pecite i nastavite oprezno okretati komade sve dok ne budu gotovi, ali pritom ih nikako nemojte stiskati. Istresite ih na tanjir, pospite šećerom u prahu i poslužite.
(Anesa Agović / Punkufer)