1.11.2016. 20:10
0
Najpopularniji režim ishrane na svijetu!
Otkrijte pravila dijete za kojom je poludio cijeli svijet, a koji podrazumijeva smanjeni unos ugljenih hidrata, a akcenat stavlja na masti i proteine.
Švedska dijeta odnosno LCHF način ishrane postao je popularan u čitavom svijetu. Ovaj režim ishrane, kao što i sam naziv kaže (low carb, hight fat) propagira smanjeni unos ugljenih hidrata, a akcenat stavlja na masti i proteine.

Dijeta se drugačije naziva i „Švedska dijeta” jer su upravo Šveđani prvi prihavtili LCHF pravila i dosta ih koriste u svakodnevnom životu. Švedsko vijeće je dvije godine sprovodilo istraživanje o ovom načinu ishrane i došlo do zaključka da je ovaj režim ne samo potpuno bezbjedan, već i veoma zdrav.

Ipak, ne morate potpuno da se odreknete slatkiša, jer postoje i dozvoljne varijante, a pored toga ste uvijek siti, zdravi i puni energije.

Za ljubitelje mesa, mliječnih proizvoda i robe ovo je svakako odličan izbor, a oni koji su je koristili ističu da se ovim načinom ishrane može regulisati šećer u krvi (zbog čega se posebno preporučuje dijabetičarima) i znatno smanjiti tjelesna težina.

Još jedna povoljnost ove dijete je što možete zaboraviti na kalorije, kao i na određenu satnicu, ali zato morate strogo da se pridržavate pravila i ni u kom slučaju ne posegnete za zabranjenim namirnicama.

DOZVOLJENE NAMIRNICE

Sve vrste mesa (pileće, juneće, ćureće, divljač)

Sve vrste ribe i rakova i jaja na sve načine

Povrće koje raste iznad zemlje: kupus, kelj, brokoli, prokelj, špargla, tikvice, masline, patlidžan, pečurke, zelena salata, avokado, luk, paprike, paradajz i sl.

Mliječni proizvodi sa visokim procentom masnoće: jogurt, maslac, pavlaka, kajmak, grčki jogurt, razne vrste sireva

Orašati plodovi: Suncokretove sjemenke, orasi, bundevine sjemenke, bademi, orasi, lješnici, indijski orasi, brazilski orasi.

DOZVOLJENI PONEKAD: 

Povrće: Cvekla, šargarepa, repa, celer

Voće: Jedna voćka dnevno umjesto slatkiša, pogotovo maline jer sadrže male količine šećera

Alkohol: Vina, viski, kokteli bez šećera i to jedno do dva pića nedjeljno

Čokolada sa većim procentom kakaa (većim od 70 odsto) i to jednom do dva puta nedjeljno

NIJE DOZVOLJENO

Šećer, sokovi, gazirana pića, testa, kolači, mafini, sladoled, torte, musli, granola musli, kao i vještački zaslađivači

Žitarice i skrob: hljeb, pasta, pirinač, krompir, pomfrit, čips, žitarice, kaše

Margarin, rafinisana ulja

Pivo

(Mens Health/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.