13.11.2016. 15:47
0
Zbog ovih namirnica su Vikinzi imali sjajno zdravlje i zdravo srce
Za stare Vikinge kažu da su uvijek bili zdravi, te da su imali jako srce. Tajna leži u skandinavskoj kuhinji.

Piše: Haris Ahbabović

Vikinzi su sjevernim narodima ostavili sljedeće namirnice u amanet, kao recept za dobro zdravlje i vitku liniju, prenosi Stil.rs.

Haringe

Obavezna na meniju svakog Skandinavca je riba haringa. Osim što je odličnog ukusa, haringa je dobar izvor vitamina D, koji štiti od raka, preloma kostiju, dijabetesa, srčanih oboljenja, pa čak i depresije i anksioznosti.

Voće kao začin

Drevni Vikinzi su u svoja slana i kisela jela dodavali voće. To su radili kako bi poboljšali ukus hrane, a istraživanjima je kasnije dokazano da je u pitanju odlična kombinacija koja već u ustima razgrađuje masnoće i poboljšava varenje.

Meso

Poznato je da Skandinavci jedu mnogo mesa, kako bi unosili dovoljne količine proteina. Uz meso ne jedu krompiriće kao mi, već povrće bogato vlaknima, što olakšava varenje.

Jaja

Pržena jaja su bila prava poslastica drevnim Vikinzima. Ispostavilo se da su ona zapravo pun pogodak.

Što manje hljeba

Ako želite da budete zdravi i jaki kao Vikinzi, zaboravite na neograničene količine hljeba i slasne sendviče. Tanak sloj paštete od tunjevine na integralnom hljebu, komad barene ili pečene govedine i list zelene salate su i više nego dovoljno.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.