Teletina sa povrćem zapečena u rerni
Predlažemo vam da pripremite ovu ukusno kombinaciju teletine i povrća.
Sastojci
300 g teletine
6 srednjih krompira
250 ml vrhnja za kuhanje
1 manja mrkva
1 crni luk
1 čen bijelog luka
150 ml paradajz sosa
20 g maslaca
1 veća paprika
Vegeta, crvena paprika, biber
3 jaja
Priprema
Teletinu isjeći na sitnije, luk, mrkvu isto, paprika na kocke, krompir na četvrtine.
U većem tiganju zagrijati maslac, oba luka kratko pržiti te dodati meso, začiniti odmah po ukusu i mješati cjelo vrjeme dok se dobro uprži. Dodati sad paradajz, malo sitno sjeckanog peršuna, mrkvu i pustiti da se krčka na srednjoj vatri, po potrebi dodati malo vode, da ne zagori.
Nakon 15 minuta dodati 100 ml vrhnja, dobro izmješati, dodati krompire i papriku i još mješati nekih 5 minuta da se fino uprži,začiniti još sa paprikom, biberom i vegetom.
Uključiti rernu da se zagrije na 180°C
Smjesu iz tiganja izručiti u malo pouljenu posudu u kojoj ćete peći jelo. Ostalo vrhnje ulupati sa jajima, posoliti, preliti preko krompir-mesa smjese i staviti da se peče 35-40 minuta.
(Nezavisne/Alen Avdić)