16.12.2016. 14:07
0
Način ishrane za osobe s visokim pritiskom
Osnovne smjernice za smanjivanje rizika od hipertenzije (povišenog krvnog pritiska) su prestanak pušenja, ograničenje unosa alkohola, soli, procesuiranih i suhomesnatih proizvoda i smanjenje tjelesne mase.

U bolnicama se osobama s hipertenzijom propisuje neslana dijeta, odnosno preporučuje se smanjenje unosa hrane koja sadrži srednje do visoke količine soli, kao što su suhomesnati proizvodi, sardine konzervirane u ulju, dimljena riba, tvrdi i polutvrdi sirevi, topljeni sir, konzervirano kisjelo povrće i slično, prenose Nezavisne.

Na stranici “US News” već šest godina DASH prehrana s manje soli preporučena je dijeta za osobe s povišenim krvnim pritiskom i najbolja dijeta uopšteno. Istraživanja pokazuju da pridržavanje prehrambenih navika koje su prema načelima DASH dijete pomaže u snižavanju pritiska, prenosi CDM.

So – osobe koje imaju problem s povišenim krvnim pritiskom ne bi trebalo da unose više od 2.000 do 2.400 miligrama natrijuma, odnosno od pet do šest grama soli na dan. Budući da se većina soli unosi hranom, vrlo je važno birati kvalitetnije proizvode koji po sastavu imaju manji udio soli. Uz ovakve proizvode dobro je kombinovati hranu koja je izvor kalijuma, kalcijuma i magnezijuma, a to je povrće i voće.

Kalijum – s natrijumom reguliše ravnotežu vode u tijelu. Nekoliko velikih studija pokazalo je da je povećan unos kalijuma povezan sa smanjenim rizikom od moždanog udara. Preporučeni unos kalijuma za odrasle osobe je 4,7 grama na dan. Bitan faktor u prevenciji visokog krvnog pritiska je i pravovremeno izlaganje suncu zbog vitamina D, prenosi CDM.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.