31.12.2016. 16:03
0
Najbolje namirnice koje možete konzumirati prije ispijanja alkohola
Ako nešto možemo naučiti iz iskustva, to je činjenica da je konzumiranje alkohola na prazan želudac izuzetno loša ideja.

Na sreću, postoji hrana koja će vam pomoći da popijete više, duže ostanete budni te izbjegnete mahmurluk i ponašanje zbog kojega ćete sljedećeg dana žaliti. Prije sljedećeg izlaska slobodno navalite na ove namirnice, piše “Net“…
 
Jogurt

Ako se spremate za subotnji izlazak, no prvo želite nešto pojesti, jogurt je odličan izbor! Ako mu dodate malo žitarica i suhog voća dobit ćete sve važne makronutrijente u samo jednom obroku – ugljikohidrate, proteine i masti.

Humus

Kombinirajte humus i puno sirovog povrća (najbolji izbor su mrkve i sirovi krastavci) kako bi dobili sve važne makronutrijente u nekoliko finih zalogaja.

Losos

Alkohol može ostaviti vaše tijelo bez vitamina B12, no budite bez brige jer upravo je losos bogat ovim vitaminom (kao i važnim omega-3 masnim kiselinama). Nutricionisti se slažu kako upravo vitamini B grupe imaju brojne fiziološke funkcije u našem tijelu, među kojima su i neurološke funkcije, te poboljšanje kratkoročnog pamćenja.

Mlijeko

Zaboravite na trenutak na kahvu jer bi kravlje mlijeko moglo biti i samo, barem kada je riječ o kasnijoj konzumaciji alkohola. Razlog leži u činjenici da mlijeko sadrži velike količine kalcijuma koji se gubi učestalim uriniranjem. Također, čak 90% mlijeka čini voda, stoga ćete ostati dovoljno hidratizovani.

Tjestenina

Konzumacija alkohola mijenja nivo glikogena, brzog izvora energije koji se nalazi u vašoj jetri. Ugljikohidrati pomažu održavanju stabilnog nivoa glikogena, kao i osjećaju sitosti. Naravno, nutricionisti se slažu da bi tjesteninu trebali konzumirati s povrćem, ali niko vas neće okriviti ako joj umjesto povrća dodate ovaj fini umak s mesnim okruglicama.

Piletina

Hrana bogata proteinima duže se probavlja, a to znači da će nivo alkohola u vašoj krvi sporije rasti. Sendvič od piletine odličan je spoj proteina i ugljikohidrata, samo pripazite na njegovu veličinu!

Jaja

Jaja nisu samo jedan od najboljih lijekova protiv mahmurluka, već i jedna od najboljih namirnica čija konzumacija može potpuno spriječiti pojavu mahmurluka. Razlog bi mogle biti aminokiseline koje pomažu u razgradnji nekih vrsta alkohola.

(Net/Merima Druškić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.