1.1.2017. 19:52
0
Ćuretina sa narandžama – odlično praznično jelo
Ćuretina sa narandžama je ukusno i pikantno jelo koje će zadovoljiti čulo ukusa vaših gostiju.

Ukoliko pripremate bogatu prazničnu trpezu predlažemo da razmotrite ovaj recept i pripremite ukusno meso koje se topi u ustima.

Sastojci

1 ćurka
1 glavica crnog luka
2 narandže
10 čenova bijelog luka
150 g putera
2 grančice ruzmarina
mljeveni crni biber
so

Priprema

Operite ćureće meso i obrišite ga papirnim ubrusom. Oljuštite pomorandže i odvojite ih na 4-6 komadića. Oljuštite bijeli luk, crni luk, operite i osušite ruzmarin. Po želji možete koristiti i druge vrste začina i aromatičnog bilja.

Ćureće meso utrljajte sa malo soli i bibera. Pronađite vatrostalnu činju odgovarajuće veličine i pažljivo postavite crni luk, narandže, bijeli luk i ruzmarin. Dodajte meso, prekrijte listom folije i stavite u zagrijanu rernu na 140 stepeni. U prosjeku, ćurka težine 6 kilograma se peče oko 2-2.5 sata.

Rastopite maslac. Dodajte malo začina i soli. Izvucite ćurku iz rerne, pažljivo uklonite foliju i prelijte je maslacem. Sada, temperaturu možete povećati do 180 stepeni. Pecite bez folije dok meso ne bude rumeno i spremno.

Kada je ćuretina sa narandžama spremna, pažljivo je izvadite iz vatrostalne činije i stavite na prethodno zagrijan tanjir. Prekrijte je folijom i ostavite je da odstoji oko 30 minuta.

(CDM/Alen Avdić)

0
Source.ba komentari
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Redakcija
T:
F:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.