Čokoladni kolač je nešto što će vaši gosti i ukućani uvijek rado prihvatiti.
Mi vam nudimo sjajan i veoma jednostavan recept za čokoladni kolač. Imajte na umu da je veoma kremast i jak pa će svi sladokusci definitivno uživati u njemu.
Kora
– 4 jaja;
– 3 kašike šećera;
– 4 kašike brašna;
– 200 gr maslaca;
– 100 gr čokolade;
– prašak za pecivo;
Umutiti žumance sa šećerom i otopiti maslac sa čokoladom pa ih spojiti. Dodati brašno i prašak za pecivo. Posebno umutiti snijeg od bjelanaca i umiješati u smjesu lagano, varjačom. Premazati okruglu tepsiju (prečnika 32 cm) maslacem i sipati smjesu da se peče na 180C, oko 15-20 minuta. Kora je pečena kada počne da se odvaja od zidova tepsije. Vruću koru preliti sa 3 dcl vrućeg mlijeka.
1 litar slatke pavlake prokuhati sa 400 gr čokolade na laganoj vatri, uz povremeno miješanje. Po želji možete dodati i 2 kašike šećera, ukoliko koristite čokoladu sa 70 % kakaa. Kad se čokolada u potpunosti otopi i kada fil bude kompaktan (bez grudvica) to je znak da je gotovo. Preko kore koja je upila mlijeko poredati oko 400 gr malina (svježih ili smrznutih) i na kraju sve preliti filom. Ostaviti kolač na sobnoj temperaturi da se ohladi pa ga tek onda ubaciti u frižider. Najbolje je jesti ga poslije noći provedene na hladnom. Ova količina sastojaka je dovoljna za 12-16 komada kolača. Umjesto malina možete staviti neko drugo (bobičavo) voće.
(CDM/Alen Avdić)