5.1.2017. 22:41
0
Pravo zimsko varivo s kobasicama koje grije bolje od kuhanog vina
Snijeg i hladnoću pobijedite ovim jednostavnim receptom za varivo od leće, korjenastog povrća i kobasica, koji se vrlo lako priprema, a još brže jede. Ugrijavanje nakon konzumacije je zajamčeno.

Sastojci za varivo:
3-4 kobasice (po želji) 
300 grama zelene leće
300 grama špinata (može i smrznutog)
1 veliki luk 
4 češnja češnjaka 
3 stapke celera 
4 do 5 mrkvi srednje veličine 
100 ml crvenog vina
800 ml pilećeg ili junećeg temeljca 
1-2 lovorovog lista 
1 žlica osušenog mažurana
3 žlice kečapa 
malo biljnog ulja 
malo vinskog octa 
sol i papar 
svježi peršin

Priprema: 
1. Napunite kuhalo za vodu i pustite da se voda ugrije. 

2. Na malo zagrijanog biljnog ulja nježno popržite kobasice narezane na kriške. Kad porumene, izvadite ih iz lonca i stavite sa strane. 

3. Isperite leću u hladnoj vodi dva ili tri puta, odstranite sve eventualne nečistoće iz zrnja i stavite ga kuhati u lonac s 600 ml vruće vode (iz kuhala). Kuhajte leću na umjerenoj temperaturi uz povremeno miješanje. 

4. Narežite luk na sitne kockice, očistite i nasjeckajte češnjak, pa ih popržite na masnoći na kojoj ste pirjali kobasice. Kad luk postane proziran, u tavu dodajte crveno vino i kuhajte minutu ili dvije.

Kobasice možete ostaviti u komadu i skuhati ih zajedno s lećom (Foto: stockfood)



5. Ako vam temeljac nije topao, ugrijte na nakratko u mikrovalnoj pećnici, pa dodajte luku i vinu. Sve zajedno izlijte u lonac s lećom. 

6. Varivu dodajte komadiće celera i mrkve, začinite s mažuranom i pustite da se svi sastojci sažmu. 

7. Dodajte popržene komadiće kobasica, sol i papar po želji. 

8. Kuhajte varivo još otprilike desetak minuta, uz povremeno miješanje, dok se leća ne skuha, a povrće ne omekša. 

9. Dodajte špinat i kečap. Provjerite okus i doradite ga prema željama. Dodajte nasjeckani peršin. 

10. Varivo poslužite toplo uz kriške kruha od cjelovitih žitarica i nešto maslaca. 

(Dnevnik.hr/Merima Druškić)

JeloZima
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Redakcija
T:
F:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.