4.4.2017. 18:38
0
Slatko iz teglice: Ove kolače ćete obožavati
Kada hoćete da budete maštoviti, kolači u teglici mogu da budu pravi izbor.
Kada hoćete da budete maštoviti, kolači u teglici mogu da budu pravi izbor.

Grilijaš kolač
 
Potrebno je:

ZA GRILIJAŠ

250 g pečenih lješnika
100 g šećera
ZA KORU

4 jajeta
4 kašike šećera
160 g mljevenog grilijaša
1 kašika kakaa
malo rendane kore pomorandže
ZA FIL

500 ml slatke pavlake



Priprema:

Otopite šećer na srednje jakoj vatri, pa kad dobije lijepu zlatnožutu boju, dodajte cijele lješnike. Promešajte da se lješnici oblože karamelom, pa sve izlijte na pek-papir i kad se dobro ohladi, sameljite u blenderu. Izmjerite 160 grama za koru, a ostatak ostavite za posipanje i dekoraciju. Za koru umutite jaja sa šećerom, pa umiješajte kakao i grilijaš. Izlijte u podmazan pleh i ispecite tanju koru. Ohlađenu koru isjecite na manje kocke, pa u teglice ili čaše redajte sloj kockica, preko sloj ulupane slatke pavlake, pa pospite grilijašom, piše “Žena“.

Ala čizkejk s višnjama

Potrebno je:

400g milerama,
200 g bijele čokolade,
1 kesica šlaga,
nekoliko komada keksa po izboru,
1 kesica krem fiksa,
400 g zamrznutog voća,
50 g šećera,
1 kesica želatina



Priprema:

Umutite šlag po uputstvu sa kesice i dodajte krem fiks. Pomiješajte šlag sa mileramom i otopljenom belom čokoladom, pa dodajte izmrvljeni keks.

Pomiješajte sve sastojke i stavite u frižider da se hladi. U šerpici zagrijte voće sa šećerom, pa kad se šećer otopi, sklonite s ringle i dodajte pripremljeni želatin. Kada se voće malo prohladi, rasporedite po kašiku u teglice, pa preko stavite ohlađen krem. Stavite u frižider i kad se dobro stegne i ohladi, prije služenja, stavite još po kašiku voća.

Tiramisu

Potrebno je

5 jaja
5 kašika šećera
200 ml slatke pavlake
500 g maskarponea
piškote
spekulas keks
instant kafa
1 kašičica ruma
kakao
rendana čokolada



Priprema:

Na pari skuhajte žuti krem od jaja i šećera. Kad se krem ohladi, umiješajte maskarpone i blago umućenu slatku pavlaku. Piškote umačite u instant kafu kojoj ste dodali rum. U teglicu slažite red natopljenih piškota, red krema, pa izdrobljeni spekulas keks i malo rendane čokolade. Ovako ponavljajte dok ne utrošite sastojke i obavezno završite kremom. Neposredno prije služenja obilno pospite kakaom i ukrasite rendanom čokoladom.

(Merima Druškić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.