13.7.2017. 17:39
0
Slatki otrov: Mračne strane bijele čokolade
Bijela čokolada, koju mnogi vole, zapravo je mješavina masnoća i hemijskih aroma.

Nutricionisti upozoravaju da ovaj proizvod potpuno neopravdano nosi ime “čokolada”, jer ne sadrži glavni sastojak prave čokolade – kakao.

Kako tvrde specijalisti za ishranu, proizvođači bijele čokolade umjesto kakao maslaca koriste druge biljne masti, pa bijela čokolada ne može da posluži ni kao najlošija zamjena za čokoladu.

Bijela čokolada je slatki otrov koji ne obezbjeđuje neophodne vitamine i minerale i nema apsolutno nikakvu hranljivu vrijednost, već isključivo kalorijsku.

Stručnjaci upozoravaju da se bijela čokolada mnogo teže vari od crne, jer u najboljem slučaju sadrži do 20 odsto kakao maslaca, a oko 14 odsto sastava čini suva mliječna masa. Ostatak je prije svega šećer, pa u 100 grama bijele čokolade ima i do 57,1 gram ugljenih hidrata.

(Alen Avdić)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.