6.8.2017. 11:14
0
Zbog neispravnosti uništeno 4.870 kilograma prehrambenih namirnica
Po nalogu Inspekcije u Republici Srpskoj (RS), tokom prvih šest mjeseci ove godine uništeno 4.870 kilograma prehrambenih namirnica.

Uništeni su proizvodi od mesa, ribe, začini, osvježavajuća pića, konditorski i mliječni proizvodi, meso i druga roba zbog isteklog roka upotrebe, izmjenjenih senzornih svojstava, nepotpunih deklaracija i neposjedovanja deklaracija.

U posmatranom periodu u unutrašnjem prometu inspektori Inspektorata RS-a su izvršili 12.960 kontrola, u kojima su u 3.656 slučajeva (28 posto) utvrđeni propusti u radu kontrolisanih privrednih subjekata.

Inspektori su izrekli 2.974 upravne mjere, kojima su naložili privrednim subjektima preduzimanje mjera i radnji s ciljem otklanjanja utvrđenih propusta. Zbog počinjenih prekršaja izdato je 1.568 prekršajnih naloga u vrijednosti od 2.186.150 KM, dok su nadležnim sudovima podnesene 63 prekršajne prijave i jedna krivična prijava.

Za prvih šest mjeseci ove godine u vanjskotrgovinskom nadzoru prilikom uvoza, pregledali su 53.828 pošiljki različitih vrsta roba: hrane, sjemena, sadnog materijala, predmeta opće upotrebe i drugo.

Inspekcija je kontrolisala prateću dokumentaciju, vršila organoleprički pregled pošiljki (izgled, miris, boja, deklaracije) i uzorkovala proizvode za laboratorijske analize, a na principu procjene rizika.

Od kontrolisanih pošiljki uzeto je 2.178 uzorka, kod kojih je nakon izvršenih laboratorijskih analiza za 30 pošiljki utvrđeno da ne ispunjavaju propisane parametre kvaliteta i zdravstvene ispravnosti. Riječ je o 12 pošiljki hrane, osam predmeta opće upotrebe i 10 pošiljki sjemena i sadnog materijala. Po nalogu inspekcije za sve neispravne pošiljke zabranjen je uvoz.

U postupku inspekcijskog nadzora oduzeto je 379 metara kubnih šumskih drvnih sortimenata u vrijednosti od 31.258 KM koji su bespravno posječeni, oduzeta je odjeća i obuća u vrijednosti do 2.500 KM koja se nelegalno prometovala, kao i 390 kilograma duhana, 74 litre alkoholnih pića, te sedam kilograma sjemena.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.