23.10.2017. 18:30
0
Kocke od oraha
Orah je jedan od najfinijih orašastih plodova, tvrdio je najugledniji među poznavateljima ljudske prehrane, oksfordski profesor Basil Davidson. Legende o orasima potječu najvećim dijelom zbog oblika jezgre koji podsjeća na mozak. Ljudi ih skupljaju od pretpovijesnih vremena. Najkvalitetniji kultivari starim su se svijetom širili iz Perzije. Moderni nutricionisti cijene niz sastojaka jezgre oraha, osobito koncentraciju vitamina grupe B.

Za tijesto:
6 bjelanjaka 
250 g šećera 
250 g mljevenih oraha 
2 žlice brašna

Za kremu:
3 žumanjka 
1 žlica mlijeka 
70 g šećera 
25 g bijele čokolade 
75 g maslaca 

Priprema:

Tucite bjelanjke pa kad malo očvrsnu, malo po malo uz stalno miješanje dodavajte šećer. Miksajte dok ne dobijete čvrstu smjesu. Lopaticom lagano umiješajte orahe i brašno. Ugrijte pćnicu na 180 ºC. Na dno oblika za pečenje stavite papir za pečenje. Maslacem dobro namastite obode pa ih posipajte brašnom. 

Ulijte pripremljenu smjesu i pecite oko pola sata. Pustite da se potpuno ohladi. Potom izvadite tijesto na rešetku, maknite papir za pečenje i pustite da se do kraja ohladi. Vratite tijesto u pleh za pečenje. 

Za kremu pjenasto izradite žumanjke i šećer. Dodajte mlijeko i stavite na paru da se kuha nekoliko minuta dok ne postane gusto. U gotovo, ali još vruće dodajte natrganu čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu pa umiješajte maslac koji je također sobne temperature. Kremu premažite preko tijesta.

(Merima Druškić)

OrahKolaci
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.