29.10.2017. 18:46
0
Hljeb je poput doze vitamina - otkrij koji je najzdraviji za tebe
Kvalitetan hljeb ne deblja, a ispunjava čak 10 posto dnevnih potreba za željezom i bjelančevinama. Bijeli hljeb je najbolje izbjegavati jer ima skrivene šećere.
Hljeb je dugo bio na glasu kao dijetni neprijatelj br. 1, no stručnjaci sada tvrde kako i kruh može biti itekako zdrav.

Britanska nutricionistica dr. Aine O’Connor tako tvrdi da kruh ispunjava više od 10 posto potreba za bjelančevinama, folatima i željezom. I nutricionistica Sandra Marić Bulat također smatra kako kruh ima često zanemarenu pozitivnu stranu. 

- Kruh sadrži mnogo vlakana, no to samo vrijedi za integralni, zobeni, raženi i kukuruzni kruh. Takvi kruhovi bogati su i mineralima te vitaminima, osobito onima iz skupine B - napominje Marić Bulat i dodaje:

- Boja nije pouzdan pokazatelj kvalitete kruha. Tamni su kruhovi često obojeni karamelom. Ljudi često misle kako je kruh obogaćen posijama zdraviji, no on deblja više nego obični. Najtvrđi i najžilaviji kruhovi zapravo su ujedno i  najzdraviji. 

Hljeb ne deblja ako se jede u razumnim količinama odnosno 200-300 grama na dan. Ljudi na dijeti izbjegavaju kruh, ali on nije visokokaloričan. Deblja ono što se stavlja na kruh - maslac, pašteta i salama ili marmelade - kaže nutricionistica. 

Raženi Hljeb je najzdraviji
Nažalost, na kruhu često nema deklaracija pa ne možemo pouzdano znati što je u njemu. Najvažnije bi bilo paziti na to od koje je vrste brašna kruh napravljen. Najpreporučljiviji je raženi kruh jer sadrži mnogo vitamina i minerala, bogat je vlaknima zbog čega pogoduje probavi, a zbog glikemijskog indeksa stvara dugotrajan osjećaj sitosti. Prehrambeno je vrlo vrijedan i kruh od zobenog brašna te kruhovi obogaćeni sjemenkama i orašastim plodovima. 

Hljeb s dodatcima
U Velikoj Britaniji i SAD-u kruhu se dodaju vitamini i minerali. Kod nas su takvi kruhovi rijetki, no može se nabaviti brašno s vitaminima i mineralima.

- On često sadrži skrivene šećere i soli te ima visok glikemijski indeks. Nakon što pojedemo krišku bijeloga kruha, šećer u krvi naglo naraste pa opadne, stoga osjećaj sitosti kratko traje.

(Merima Druškić)
 
Hljeb
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Redakcija
T:
F:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.