11.12.2017. 13:55
0
Lactalis povukao milione mliječnih proizvoda zbog salmonele
Proizvođač mlijeka za bebe Lactalis i francuske vlasti naredili su globalno povlačenje miliona mliječnih proizvoda iz straha od zaraze bakterijom salmonele.
Francusku kompaniju, jednog od najvećih za proizvodnju mlijeka u svijetu,  upozorile su zdravstvene službe u Francuskoj da se 26-oro djece razboljelo do 1. decembra. 

Sudeći po listi objavljenoj na websiteu francuskog ministarstva zdravstva, povlačenje proizvoda pogađa potrošače širom svijeta, uključujući Britaniju i Grčku u Evropi, Maroko i Sudan u Africi, Peru u Južnoj Americi i Pakistan, Bangladeš i Kinu u Aziji.

Portparol kompanije Michel Nalet izjavio je u ponedjeljak za Associated Press da je "povlačenje proizvoda iz predostrožnosti" učinjeno od sredine februara.

Lactalis navodi u saopćenju da je 26 slučajeva zaraze povezano s mliječnim proizvodima po nazivu Picot SL, Pepti Junior 1, Milumel Bio 1 i Picot Riz.

Kompanija navodi da "iskreno žali zbog brige stvorene takvom situacijom i izražava solidarnost i podršku s porodicama čija su se djeca razboljela".

Dodaje da je mogući izvor epidemije identifikovan u postrojenju koje se koristi za sušenje mlijeka u proizvodnom pogonu u maju. Dezinfekcija i mjere čišćenja provedene su na sumnjivoj lokaciji u zapadnoj Francuskoj.

Zdravstvena panika je izbila u ovom mjesecu kada je Lactalis saopćio da je kod 20 beba mlađih od šest mjeseci dijagnosticirana zaraza salmonelom. Kompanija je naredila prvo povlačenje koje je prošireno na još proizvoda na zahtjev francuskih vlasti  nakon novih slučajeva zaraze.

Lactalis zapošljava 75.000 u 85 zemalja s prihodom od 17 millijardi eura.

Simptomi zaraze salmonelom uključuju abdominalne probleme, dijareju i groznicu. Većina ljudi oporavi se bez liječenja.

(FENA/Ajla Hurko)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.