15.10.2018. 22:25
1
Istraživanje: Pivo, kafa, vino i čokolada će poskupiti zbog globalnog zagrijavanja
Globalno zagrijavanje bi moglo dovesti do toga da neke od životnih radosti poput kafe, čokolade, vina i piva postanu teže dostupne i skuplje, navode naučnici.

Sve duži periodi ekstremno toplog vremena, toplotnih talasa, i suša mogli bi da u budućnosti nanesu veliku štetu proizvodnji ječma, ključnog sastojka piva. Međunarodni tim istraživača je ocijenio da bi gubici mogli da iznose i do 17 posto prinosa.
 
To bi značilo da će se prosječne cijene piva udvostručiti, navodi se u studiji objavljenoj u današnjem izdanju časopisa "Nature Plants", prenose agencije. U zemljama gdje je pivo već skupo, kao što je na primjer Irska, cijene bi mogle biti i utrostručene.

Nalazi su objavljeni sedmicu dana nakon što su u izvještaju UN opisane posljedice opasnog nivoa klimatskih promjena, uključujući sve veće nestašice hrane i vode, toplotne talase, povećanje nivoa mora i bolesti.

Jedan od autora istraživanja, Steve Davis, rekao je da je istraživanje o pivu urađeno dijelom da bi se na jasan način poslala poruka da klimatske promjene štetno utiču na najrazličitije aspekte svakodnevnog života.

Nekoliko naučnika koji nisu učestvovali u istraživanju je navelo da je to dobar i efikasniji način da se izlože opasnosti globalnog zagrijevanja.

Američki agrikulturni ekolog navodi da nauka odavno zna da je ječam "među usjevima najosetljivijim na toplotu" ali da istraživanje to povezuje s nečim do čega je ljudima zapravo stalo, cijenom piva, i da je zbog toga vrijedno.

Stiv Dejvis je i sam ljubitelj piva i jedan je od onih kojima je stalo.

- Ovo istraživanje je stvoreno iz ljubavi i straha - rekao je on.

Ječam se širom svijeta koristi za najrazličitije stvari, najviše za ishranu stoke. Manje od 20 posto svjetskog ječma završi u pivu. Ali u SAD, Brazilu i Kini najmanje dve trećine te žitarice završi u flašama, buradima i limenkama.
 
Dejvis i njegove kolege su posmatrale samo efekte kombinovanih toplotnih talasa i suše, a ne i opće otopljavanje.

Ako emisije gasova staklene bašte iz trošenja uglja, nafte i gasa nastave s trenutnim nivoom rasta, vjerovatnoća da će vremenske prilike nanijeti štetu proizvodnji ječma, porašće od jednom u deceniji do 2050. do jednom u dvije godine do kraja ovog vijeka, prenosi CDM.


(Admir Oručević)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.