Sezonska hrana najbolji čuvar zdravlja: Ovo voće i povrće uvrstite u jelovnik tokom novembra
Voće i povrće, kome je sada vrijeme, puno je zdravije od uvoznog ili iz plastenika, za koje znate da mu trenutno nije vrijeme zrenja
Bilo da ste odlučili krenuti na dijetu, ili želite izbaciti toksine iz organizma, krajnje je vrijeme da shvatite koliko je dobro jesti sezonsko voće i povrće.
Sve kulture koje sada sazrijevaju pune su vitamina i minerala, koji su iznimni za zdravlje našeg organizma.
Zato, ako u svakoj svakodnevni jelovnik želite uvrstiti sezonke namirnice, evo koje je voće i povrće najbolje jesti u novembru:
Jabuke
Sezona jabuka na vrhuncu je. Sada su najzdravije i najukusnije. Sadrže jako malo zasićenih masti, holesterola i natrija. Dobar su izvor vitamina C i odličan izvor dijetalnih vlakana. Jabuke bismo trebali jesti svakodnevno, a možete ih pripremati na različite načine.
Avokado
Avokado je kremast i ukusan. Sadrži jako malo holesterola i natrija. Odličan je izvor nezasićenih masnih kiselina koje potiču zdravlje krvožilnog sistema. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K i folne kiseline. Avokado možete koristiti u pripremi različitih jela.
Kivi
Ovo je pravo malo čudesno voće. Sadrži jako malo zasićenih masti, holesterola i natrija. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina E, kalija i bakra, a odličan izvor vitamina C i vitamina K. S obzirom na njegovu visoku nutritivnu vrijednost, u kiviju trebate uživati umjereno.
Narandže
Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar je izvor tiamina, folne kiselina i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana i vitamina C. Narandža je savršena za jačanje imuniteta zbog pristupačnosti.
Kruške
Sezona krušaka sada je na vrhuncu i svakako ih trebate iskoristiti. Već u decembru neće biti toliko pristupačne, zdrave i ukusne. Sadrže jako malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor vitamina C, a odličan izvor dijetalnih vlakana.
Limun
Limun je puno više od voća za pripremu limunade. Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i natrija. Dobar je izvor folne kiseline i kalija, a odličan izvor vitamina C. Limun možete koristiti za pripremu raznih jela.
Grejpfrut
Sadrži jako malo zasićenih masti, holesterola i natrija. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, a odličan izvor vitamina A i C. Okus grejpfruta velikom broju ljudi ne odgovara, zbog čega ga nemaju naviku konzumirati.
Nar
Sadrži jako malo natrija. Dobar je izvor vitamina A, K, kalcija i magnezija. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C i mangana. Nar je ukusan sam po sebi, bez ikakvih dodataka.
Dunja
Ugodnog je mirisa i okusa. Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i natrija. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i bakra, a odličan izvor vitamina C.
Artičoke
Sadrže malo zasićenih masti i holesterola. Dobar su izvor niacina, magnezija, fosfora i bakra, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, folne kiseline i mangana.
Cvekla
Cvekla sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor vitamina C, željeza i magnezija, a odličan izvor dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalija i mangana. Cvekla je odlična za pripremu napitaka i odlično se slaže s bobičastim voćem.
Brokula
Brokula bez sumnje pripada najzdravijim namirnicama na svijetu. Sadrži malo zasićenih masti i kholesterola. Dobar je izvor proteina, vitamina E, tiamina, riboflavina, pantotenske kiseline, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i selena. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana.
Kupus
Sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor tiamina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i mangana.
Mrkva
Sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor tiamina, niacina, vitamina B6, folne kiseline i mangana, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K i kalija.
Prokulice
Sadrže malo zasićenih masti i holesterola. Dobar su izvor tiamina, riboflavina, željeza, magnezija, fosfora i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana. Prokulice su neobičnog, pomalo gorkastog okusa, ali to ne znači da ne možete u njima uživati.
Komorač
Sadrži malo holesterola. Dobar je izvor niacina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i bakra, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, folne kiseline, kalija i mangana, prenosi Coolstyle.ba
Karfiol
Sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina, magnezija i fosfora, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline, pantotenske kiseline, kalija i mangana. Karfiol je blagog okusa, pa se odlično slaže uz gotovo sve vrste mesa.
(Lejla Trle)