Napravite sami integralni keks
Savršen domaći keks može ostati svjež danima, a evo kako da ga sami napravite.
Sastojci:
– 100 gr integralnog ražanog brašna
– 100 gr heljdinog brašna
– 70 gr ovsenih pahuljica
– 100 ml maslinovog ulja
– 3 kašike meda
– 1 prašak za pecivo
– 1/2 kasičice soli
– 1 kašičica cimeta
– 1 kašika mljevenog lana
– oko 60 ml mlijeka
Priprema:
Zamijesiti sve suve sastojke, a zatim dodati med i maslinovo ulje. Na kraju dodati mlijeko i rukama zamijesiti tvrdo i glatko tijesto. Ostaviti u frižideru 15 minuta.
Ohladjeno tijesto premjestiti na lagano pobrašnjenu radnu površinu i razviti ga malo oklagijom da bude debljine oko 1 – 1.5 cm.
Čašom vaditi tijesto i ređati na pleh obložen pek papirom.
Viljuškom praviti rupice na svakom keksu (ne preduboke rupice samo lagano utisnuti u tijesto), piše N1.
Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 12 do 15 minuta. Bitno je ne prepeći ih da ne bi bili tvrdi puno.
(Alen Avdić)