Spremite zapečenu boranija sa piletinom
Naš prijedlog za današnji ručak je zapečena boranija sa piletinom.
Potrebni sastojci:
500 g žute boranije
1 glavica crvenog luka
2 čena bijelog luka
2 mrkve
1 kašičica kopra
2 dl soka od paradajza
1 kašika brašna
1 kašičica mljevene paprike
350 g pilećeg bijelog mesa
500 g krompira
50 g margarina
100 g kačkavalja
1 dl mlijeka
ulje i mješavina začina
Način pripreme:
Crveni luk isjeći na kockice, mrkvu izrendati na krupno rende, a bijeli luk što sitnije isjeckati.
Na malo ulja propržiti crveni i bijeli luk, a zatim dodati mrkvu te i nju kratko propržiti.
Potom dodati boraniju i nastaviti sa dinstanjem dolivajući vode po potrebi.
Kada je boranija napola dinstane, dodati sok od paradajza, mljevenu papriku, kopar i začine po ukusu. Nastaviti sa dinstanjem dok povrće potpuno ne omekša. Pred kraj kuvanja dodati hladnu zapršku (mješavinu brašna i malo vode) i miješati dok se ne zgusne.
Piletinu isjeći na kocke i začiniti po ukusu, a potom je propržiti na vrelom ulju.
Krompir obariti i ispasirati, dodati u njega margarin, mlijeko i začine po ukusu pa dobro izmiješati da se dobije pire.
Vatrostalnu posudu nauljiti pa u nju sipati sok od boranije. U njega utisnuti prženu piletinu, a odozgo prekriti krompir pireom i posuti rendanim kačkavaljem. Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 30 min, pišu Nezavisne.
(Alen Avdić)