-1 šolja (200ml) kuhanog kukuruza šećerca
-1 veća ili dvije manje mrkve
-2 tvrdo kuhana jaja
-po želji biber, bosiljak, sjemenke prethodno pečene
za dressing
-kašika senfa
-1 kašika kisele pavlake (poželjno 20mm)
-4 kašike jogurta (običan, ne lajt, a može i samo 3 kašike pavlake)
Priprema
Pomiješajte prvo senf, kiselu pavlaku i jogurt, dodajte žumanca, pa dobro sjedinite da se što više razbiju grudvice.
Dodajete dobro ocijeđen šećerac, mrkvu možete kuhati (u tom slučaju se sjecka na kockice) ili svježu (onda je rendate), sjeckano bjelance i ostale začine i sjemenke ako volite.
U salatu možete dodati i kuhanu piletinu ili ribu, možete kombinovati i neku integralnu tjesteninu (hladnu i dobro ocijeđenu), ali u tom slučaju dodajete još malo jogurta ili pavlake kako ne bi bila previše suva.
(Alen Avdić)