1.1.2019. 19:40
0
Pobijedite novogodišnji mamurluk
Vjerovali ili ne, mamurluk se liječi hranom. Mada najvažnije pitanje je kojom hranom.

Ako se nakon novogodišnjeg provoda želite pribrati i mamurluk izliječiti u najkraćem mogućem roku, sljedeće namirnice i pića obavezno uvrstite na meni, piše magazin Glamour.

Voda

Alkohol dehidrira tijelo, pa se voda svakako nalazi na prvom mjestu ove liste. Konzumiranje veće količine vode ublažiće bubnjajuću glavobolju.

Voćni sok

Nakon popijene veće količine alkohola, stepen šećera u tijelu vjerovatno će se poprilično sniziti povlačeći sa sobom i cijeli niz simptoma mamurluka. Stoga posegnite za čašom voćnog soka. Osim što će vam pribaviti potrebnu količinu prirodnog šećera, zamijeniće elektrolite koje ste izgubili i organizmu dati i dozu vitamina. Sok od jabuke ili brusnice su bolji izbor od narandžinog soka zbog nižeg stepena kisjelosti.

Kiseli krastavci

Veća količina alkohola prazni zalihe vitamina, minerala i soli u tijelu, a upravo su kiseli krastavci bogati hranjivim materijama, uključujući vitamin A, gvožđe, kalijum, vitamin K, kalcijum i magnezijum. Stoga, iako zvuči malo čudno, upravo vam kiseli krastavci mogu pomoći da pobijedite mamurluk.

Tunjevina

Možda malo čudan odabir, ali mineralima bogata hrana, baš poput tunjevine, nadomjestiće potrošene hranjive materije u tijelu čiji manjak uzrokuje pojavu mamurluka.

Banane

Što ste više alkohola popili, to je vaše tijelo više dehidrirano, a što je veći stepen dehidracije, tijelo gubi veću količinu kalijuma. Nedostatak kalijuma izaziva osjećaj umora, a mogu se pojaviti i simptomi poput grčeva, povraćanja i mučnina. Zato navalite na banane i skratite muke.

Hljeb od cijelih žitarica

Nakon provoda dobro će vam doći i pokoja kriška hljeba od cijelih žitarica. Osim što će vam prijati, žitarice u hljebu su vrlo dobar izvor detoksirajućeg vitamina B, kao i esencijalnih masnih kisjelina koje su potrebne jetri kako bi se regenerisala.

Pasulj

Pasulj je veliki izvor vlakana i folne kisjeline, kao i proteina koji pomažu tijelu da se oporave. Prilikom spremanja, smanjite inače uobičajenu količinu soli, a pasulj na tostu odličan je izbor obroka u ovom slučaju.

Smeđi pirinač

Smeđi pirinač još je jedan odličan izvor ugljenih hidrata, a posebno je bogat B vitaminom i proteinima.

Jaja

Unos prevelike količine alkohola navodi tijelo na proizvodnju otrovne supstance acetaldehida koja uzrokuje simptome mamurluka. Na to tijelo reaguje proizvodnjom protivaktivnog hemijskog sasatava koji se zove glutation, čija je proizvodnja ipak ograničena. Međutim, jaja su prepuna cisteina koji je sadržan u glutationu, što će tijelu pomoći da očisti preostale toksine.

Čaj od nane

Čaj od nane pomoći će pri smirivanju probave, ublažavanju napetosti i nadutosti i ostalih neugodnosti u želucu. Osim toga, ubrzaće detoksikacijski proces.

Čaj od kamilice

Ako želite da smirite nadutost, grčeve i mučninu, posegnite za kutijicom čaja od kamilice. U šolju dodajte i malo meda, koji je prirodni šećer i isto tako pomaže kod mamurluka.

Špinat

Jedna od najboljih namirnica u slučaju mamurluka je španac. Naime, sadrži sve što vam je prijeko potrebno – folnu kisjelinu, sumpor i vitamin C – sve hranjive materije koje liječe mamurluk, prenosi CDM.

Paradajz

Paradajz je bogat vitaminom C, ali i glutationom, materije koje i samo tijelo proizvodi kako bi se oslobodilo toksina. Paradajz možete jesti svjež ili napraviti zdravi sok.



(Lejla Trle)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.