15.3.2019. 15:20
0
Jedemo li genetski modifikovanu hranu?!
FOTO: Ilustracija
Centar za životnu sredinu organizovao je danas, povodom 15. marta, Svjetskog dana prava potrošača, interaktivnu akciju u centru Banje Luke s ciljem ukazivanja na to kako je teško doći do prave informacije o proizvodima koji se nalaze na policama.

- Potrošači najčešće nisu upućeni kakve namirnice se nalaze na našem tržištu. Postoje restriktivni zakoni, ali se proizvodi koji sadrže GMO i dalje mogu pronaći na našem tržištu, a pri tome nisu obilježeni. Prilikom kupovine građani nemaju informaciju da li svoj novac ulažu za profit GMO kompanija ili štite svoje zdravlje - izjavila je koordinatorica Anti GMO kampanje u Centru za životnu sredinu Ivana Kulić.

Nemoguće je, kaže, na domaćem tržištu pronaći proizvod koji je obilježen kao GMO.

- Kao što postoje proizvođači koji žele zaštiti svoj brend te koriste oznaku 'NON GMO', smatramo da se pravo rješenje nalazi u tome da proizvođači koji koriste GMO treba to i da naglase – istakla je Ivana Kulić.

Na današnjoj akciji mogao se vidjeti jednostavan prikaz krave i svinje koje su najčešća stoka za uzgoj na našem području. Kroz improvizivanu lupu građani su gledali u njihov bar kod.

- Prethodnih mjeseci svjedočili smo planiranim izmjenama zakona na nivou Republike Srpske, kojim bi se dopustilo korištenje GMO stočne hrane. Upravo gore navedene dvije vrste bi bile hranjene istom, a potrošačima bi trebala velika lupa prilikom kupovine da ustanove da li je konačni proizvod GMO – navodi se u saopćenju Centra za životnu sredinu.

Na Svjetski dan prava potrošača, ukazuju i na prava svih da znaju kakvu hranu kupuju i jedu.

U zemlji koja ima mnogo potencijala za organsku poljoprivredu, smatraju da se mali organski proizvođači trebaju podržavati i da tu leži budućnost zadovoljavanja naših potreba za hranom, ali i mogućnost izvoza i konkurentnosti na tržištu.

(Fena / Haris Ahbabović)

Hrana
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.