12.6.2021. 18:31
0
Kako da čuvate hranu u automobilu
Vjerovatno vam se nebrojeno puta desilo da držite hranu u automobilu. Možda ste išli u veliku kupovinu, spremate se da krenete na put tokom vikenda ili ste jednostavno kupili hranu za ponijeti, ovakve situacije se većini ljudi dešavaju.

Koji god da je razlog, kada se hrana nađe u autu, trebalo bi da obratite pažnju na sigurnost, a posebno ako su članovi vaše porodice djeca mlađa od 5 godina, trudnice, stariji od 65 godina ili neko ko je bolestan. Da bi hrana bila bezbjedna za konzumiranje, trebalo bi izbjegavati "opasnu zonu", odnosno temperature između 4 ° C i 60 °C.

Uopšteno, hranu u automobilu trebalo bi čuvati u prenosivim frižiderima. Sa druge strane, ima i onih jela koja bi trebalo da ostanu topla.

Stavite hranu koja bi trebalo da ostane hladna u frižidere sa ledom, a temperatura nikako ne bi trebalo da bude preko 4° C. Piće takođe držite u frižiderima, osim toga isjeckano voće i povrće, jogurt pa i hranu koja je manje ojsetljiva na visoke temperature poput energetskih pločica ili orašastih plodova.

Lako kvarljivu hranu poput mliječnih proizvoda i salata koje sadrže majonezu, trebalo bi u potpunosti izbjegavati. Meso takođe može biti opasno, pa i njega izostavite.

(Ajdin Balićevac)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.