31.8.2022. 8:28
0
U zamrznutom voću koje nam je stiglo iz Poljske utvrđena prisutnost virusa hepatitisa A
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno smrznuto voće pokrijeklom iz Poljske u kojem je utvrđena prisutnost virusa hepatitis A.

Naime, kako se navodi u zvaničnom saopćenju riječ je o Ardo Fruitberry Mix, brenda Ardo gdje rok za upotrebu naveden sve do 11. maja 2024. godine.

Uvoznik za našu zemlju je kompanija Megamix d.o.o.

“U skladu sa važećim propisima, informacije potrebne za identifikaciju proizvoda i utvrđivanje sljedivosti dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini.


 Obavijest se odnosi isključivo na proizvod s naprijed navedenim podacima!”, navodi se u saopćenju.

Između ostalog, navedeno je kako se virus hepatitisa A prenosi se kontaminiranom hranom, vodom ili izravnim kontaktom s inficiranom osobom.  Period inkubacije varira u rasponu od 15-50 dana. Simptomi oboljenja obuhvaćaju vrućicu, malaksalost, gubitak apetita, dijareju, mučninu, želučane tegobe i žuticu. Svi oboljeli ne razviju simptome, a simptomi se češće ispoljavaju kod odraslih, nego kod djece, prenosi Raport.


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.