22.11.2022. 8:28
0
U ovom restoranu se služi najskuplji pomfrit na svijetu: Od cijene jedne porcije će vam se zavrtjeti
Nazvani „Creme de la Creme Pommes Frites”, pomfrit koji se služi u restoranu u Njujorku, drži Ginisov svjetski rekord za najskuplji pomfrit na svijetu.

Prevedeno u eure, potrebno je izdvojiti 193 za jednu porciju ovog pomfrita. Toliko iznosi tanjir krompirića u restoranu Serendipity 3. To je njujorškoj institucija iz 1954. koja se sama opisuje kao „očaravajuće mjesto gdje umjetnici i glumci iz prošlosti i sadašnjosti dolaze da potraže nadahnuće”. I to s dobrim razlogom…

Smješten na Menhetnu, restoran je poslužio kao lokacija za snimanje nekoliko filmova. Uključujući romantičnu komediju Serendipity Petera Chelsoma iz 2001. godine.

Najskuplji pomfrit na svijetu, Crème de la Crème Pomme Frites, napravljeni su od Chipperbec krompira blanširanog u šampanjcu Dom Pérignon i vinskom sirćetu Champagne Ardennes J.Leblanc. Oni se zatim krčkaju tri puta u čistoj guščjoj masti dobijenoj od životinja uzgojenih na otvorenom u Francuskoj. Nakon toga se posipaju tartufima.

Restoran je dobio rekord nakon što je nepristrani kupac kupio pomfrit, što je dio smjernica Guinnessove knjige rekorda. Kreativni direktor i kuhar Joe Calderone kaže da je za izradu jela bilo potrebno tri mjeseca planiranja.

“Lako je uzeti skupe sastojke i samo ih baciti zajedno i nazvati to skupim jelom. Ali stvarno volimo raditi na izučavanju jela, kao i učiniti ga ne samo najskupljim, već i najboljeg okusa na svijetu”, rekao je.


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.