8.5.2023. 13:57
1
Sarajevo se našlo na svjetskoj listi gradova sa najboljom domaćom hranom
FOTO: TASTEATLAS
Pitanje za milion dolara: Gdje na svijetu možete probati najbolju domaću hranu? Ne, ovo nisu gradovi s najviše Michelinovih zvjezdica, niti gradovi s najpoznatijim kuharima. Ovo nisu jela ili restorani koji će vam prikupiti najviše lajkova na Instagramu. Ovo nisu ni daleka mjesta za one koji imaju novca da pobjegnu od svih običnih ljudi.

Tasteatlas su odlučili pregledati svoju bazu podataka i spojiti nalaze s ocjenama restorana na Googleu.

Kombinovali su prosjek ocjena najboljih lokalnih i regionalnih jela koja se poslužuju u određenom gradu, prosječnu ocjenu nacionalnih jela koja se poslužuju u tom gradu i prosječnu Google ocjenu najboljih tradicionalnih restorana.

Italijani dominiraju u prvih deset. Na prvom mjestu naravno italijanski grad Firenca, nosi ocjenu 4,71, od mogućih 5.00. Firencu potom slijedi još jedan italijanski grad Rim sa ocjenom 4,68. Za treće mjesto odlazimo u Južnu Ameriku tačnije u Peru, grad Lima koji ima ocjenu 4,66. Pa se ponovno vraćamo u Italiju u Napulj sa ocjenom 4,65. Hong Kong je na petom mjestu sa 4,63.

Slijede ih Meksiko Citiy sa 4,61, New York i Pariz imaju istu  ocjenu 4,60, na devetom mjestu Tokio sa 4,59 i Milan na desetom mjestu sa istom ocjenom.

Sarajevo sa svojom tradicionalnom kuhinjom i restoranima je zauzelo 61. mjesto i odličnu ocjenu 4,41 što i nije daleko od prvih deset najboljih gradova. 

Kada je riječ o susjedstvu, Zagreb je zazuzeo 70. mjesto sa ocjenom 4,39, a Beograd 79. mjesto sa 4,37.

(Erna H.) 

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.