29.10.2015. 12:14
0
"Na šorcu uvijek nosim bosansku zastavu, jer nikada neću zaboraviti odakle dolazim"
Narcis Nale Omeragić je holandski K-1 borac bosanskog porijekla koji živi u holandskom gradu Arnhemu. Mediji u Bosni i Hercegovini su pisali o ovom momku prije dvije godine kada je pobijedio Henryja Akdeniza, te osvojio WFCA titulu prvaka Holandije u kategoriji do 95 kilograma.

Kada već spominjemo borbu od prije dvije godine koja se održala u sklopu takmičenja "Battle of Arnhem", Omeragić je nokautirao spomenutog Akdenisa u trećoj rundi, a koliko je jak bio "pobjednički" udarac Omeragića dovoljno govori podatak da je vilica kod Henryja Akdeniza bila potpuno slomljena.

Za Source.ba portal je govorio Narcis Nale Omeragić, te se na početku osvrnuo na svoju karijeru u Holandiji i njene same početke.

"Holandija ima najveći broj vrhunskih kickboksera, a to su neki od najboljih kickboksera današnjice. Ipak, u posljednje vrijeme balkanske zemlje postaju konkurencija Holanđanima. U Holandiji sam prošao školu tajlandskog boksa kod trenera Freda Royersa", poručuje Omeragić za naš portal.

Za one koji ne znaju, legendarni Fred Royers je 60-godišnji holandski trener, nekadašnji bokser u srednoj kategoriji, koji je svojevremeno zbog svog načina borbe nosio nadimak Gladijator. Radi se o čovjeku koji je bio prvak Evrope u karateu 1979. godine, osvojio je devet zlatnih medalja u dvije različite kategorije u svojoj zemlji, a pored toga ima i dvije bronzane medalje sa svjetskih prvenstava u karateu.

Royers je itekako uspješan bio i u kickboksu, pošto je u dva navrata bio prvak Holandije, te je jednom ponio titulu najboljeg u Evropi, a jednom je bio i prvak svijeta. Svoju profi kickboks karijeru je okončao sa 20 pobjeda, uz samo jedan jedini poraz kojeg je doživio na početku kickboks karijere od Francuza Youssefa Zenafa.

"Fred Royers je već 12 godina moj trener. Sve svoje amaterske borbe, dok nisam postao profi K-1 borac, sam odradio u Holandiji. Od 48 borbi do sada imam četiri poraza i dva neriješena ishoda, uz 42 pobjede, od kojih je njih 20 bilo nokautom", kaže Nale Omeragić o svojoj karijeri.

Kao što smo već istakli, Omeragić živi u holandskom gradu Arnhemu. Sudbina ga je poslala u Holandiju nakon početka agresije na BiH.

"U Holandiji živim posljednjih 20 godina. Ovdje sam došao za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Sada u subotu pravim određeni comeback, jer nisam imao nijednu borbu oko godinu dana. Imao sam svoju teretanu za vježbanje kickboksa, ali ona sada može čekati, jer pravila u profi boksu ne dopuštaju da to radite. Morao sam je sada zatvoriti, jer ne mogu da je kombinujem sa svojom profi karijerom. Teretana može da čeka, ali karijera ne može. Trenutno imam 28 godina i nastojim se boriti još maksimalno šest godina", poručuje za Source.ba Nale Omeragić.



Ovog kickboksera koji je prije 28 godina rođen u Derventi smo upitali na koji način se priprema za borbe i šta čini u periodu kada nema borbi.

"Radim po tri puta sedmično foxere i sparing, i sve to radim kod svog trenera Freda Royersa. Potom, jednom sedmično radim boks i tri puta sedmično imam kondicioni trening sa mojim bratom, Jasminom. On je moj kondicioni trener, a ujedno je i vlasnik jedne Crossfit Box vježbaonice. Osim toga, radim sprintove i trčanje, nekada jednom, a nekada dva puta na dan. Tako pratim svoje tijelo kako reaguje na sve te treninge", ističe Omeragić.

Omeragić će u subotu učestvovati na takmičenju "King Of The Ring" na kojem će se boriti protiv Andre Langena.

"U subotu se vraćam nakon godinu dana pauze i boksujem protiv Langena. Dobio sam ga prošle godine na poene, a nakon toga je htio revanš. Dogovorili smo revanš, a obećavam ljudima koji me prate da ću ga i sada pobijediti", poručuje kratko Omeragić.

Narcis ističe da je, što se tiče subotnje borbe, posebno zahvalan svom prijatelju Alexanderu Büttneru, nekadašnjem fudbaleru Manchester Uniteda koji sada nastupa za moskovski Dynamo. Ističe da je također zahvalan i svom zemljaku Elviru Beganoviću.

A kada je u pitanju podrška tokom izgradnje bokserske karijere, Omeragić poručuje sljedeće:

"Moja djevojka Caroline i moj brat Jasmin su mi najviše pomogli oko izgradnje moje kickbokserske karijere. Moja majka se uvijek brine tokom mojih borbi i uvijek se moli Bogu kada imam neku borbu. Kao i svaka druga majka, i ona se nada da ću jednog dana prestati da se bavim ovim", kaže Narcis Omeragić za Source.ba.



"U dobrim sam odnosima sa nekoliko boraca iz Bosne i Hercegovine. Čujem se ponekad sa Dževadom Poturkom, sa Adnanom Redžovićem sam veoma blizak i redovno se vidimo i čujemo kada dolazim u BiH. Čujem se i sa Zijom Poljom, pošto je i on u mlađim uzrastima prošao holandsku školu kickboksa. Čujem se i sa Senaidom Salkičević, čovjekom koji je prvak svijeta sa amputiranom nogom, što pokazuje jednu veliku motivaciju, te da je u životu sve moguće kada čovjek ima snažnu volju. Njega bih uskoro trebao posjetiti i imati seminar u njegovom gymu"
, kaže Omeragić.

Narcis tvrdi da redovno dolazi u svoju rodnu Bosnu i Hercegovinu, te da je nikada nije zaboravio.

"Bio sam na ljetovanju u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu se nekako najbolje osjećam, iako volim otići bilo gdje u BiH. U BiH imam mnogo familije, pa ih nastojim sve da obiđem. Baš kao što rahmetli Safet Isović kaže: 'Lijepa svaka je zemlja kao što je Bosna moja, na svijetu ljepše nema'. Imam želju da se nekada borim u Bosni, ali to sve zavisi od organizatora borbe. Pored holandske, uvijek na šorcu nosim i bosansku zastavu, jer nikada neću zaboraviti odakle dolazim. Ne bih volio da se borim protiv nekog borca iz Bosne i Hercegovine, ali ako bih dobio poziv, ne bih ga možda odbio, iako bih više volio da se borim sa nekim borcem koji je sa Balkana, ali nije iz BiH", poručio je na kraju za Source.ba portal K-1 borac, Narcis Nale Omeragić.

Narcis Omeragić je rođen 28.08.1987. godine u Derventi. Sa porodicom je, tokom agresije na BiH, otišao u Holandiju, a danas živi u Arnhemu, gradu na istoku Holandije. Dva puta je bio prvak Holandije u kickboksu u klasi do 95 kilograma.

Razgovarao: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.