16.11.2015. 16:28
4
Alen Muhić: Šemsudin me iskoristio! Šemsudin Gegić: Alen je tražio novac za svaki intervju!
Mladić Alen Muhić, kojeg je javnost u Bosni i Hercegovini upoznala tokom nedavnog snimanja i premijere filma "Stupica nevidljivog djeteta", šest mjeseci nakon premijere spomenutog filma govorio je za Source.ba portal o tome koliko mu je ovaj film i sve ono što se izdešavalo oko njega promijenio život.

Podsjećanja radi, Alen Muhić je dijete silovane Fočanke, koju je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu više puta silovao Radmilo Vuković, koji je svojevremeno bio pripadnik VRS-a, a koji je i bio optužen za zločine nad stanovništvom u Istočnoj Bosni. Tužilaštvo BiH ga je teretilo da je u više navrata silovao zaštićenu svjedokinju u Foči u ljeto 1992. godine, tokom početka agresije na našu zemlju. Nakon što je uspjela napustiti grad u februaru 1993. godine, ta žena (biološka majka Alena Muhića) je rodila muško dijete, koje je odmah napustila. Vuković je prvobitno osuđen na pet i po godina zatvora, ali je poslije oslobođen optužbi.

Alen Muhić je, kao što smo već istakli, danas govorio za Source.ba portal o filmu, svojoj životnoj priči, biološkim roditeljima, roditeljima koji su ga usvojili, te pokušaju da se upozna sa biološkim ocem i majkom.

"Malo više sam se nadao nakon što je taj film snimljen, ali šta je tu je. S druge strane, osjećam razočarenje zbog odnosa sa Šemsudinom Gegićem (režiser filma op.a.) koji mi je obećavao vile i kule. Ja nikada nisam potpisao aneks ugovor koji sam trebao potpisati zbog njegove svađe sa produkcijskom kućom. Nikada ne znam kada je premijera filma dok ne uđem na Facebook ili neki portal koji najavljuje film. Pogodilo me to što uopće nisam ni bio obavješten za te neke premijere koje su se održavale po BiH. Dobio sam obećanje da ću upoznati svoje biološke roditelje prije početka snimanja filma, ali kako se snimanje odvijalo sumnjao sam da će se to dogoditi. Jedini cilj svega toga mi je bio samo da upoznam biološke roditelje", kaže Alen Muhić za Source.ba portal.

Muhića smo upitali da li se nakon svega osjeća iskorišteno od strane režisera filma, Šemsudina Gegića.

"Definitivno me iskoristio. Meni je rečeno da neće biti neke premijere, a onda se ta premijera dogodi. Šemsudin mi se nije javljao i odgovarao na poruke, što mi je teško palo i osjećao sam se baš nekako iskorišteno. Tužba će možda uskoro biti pokrenuta protiv Gegića, jer nije uredu da se neko preko mene i moje životne priče, nakon upoznavanja, bogati. Primjera radi, u Zenicu su me zvali na premijeru, ali se niko nije ponudio da plati barem putne troškove", kaže Muhić za naš portal.

Novac od filmova

Za Source.ba portal je govorio Šemsudin Gegić, autor filma o Alenu Muhiću, koji je već ranije snimao film o ovom mladiću.

"Za prvi film o Alenu Muhiću ja nisam uzeo nijednu jedinu marku, niti sam potpisao bilo kakav ugovor. Sav novac koji je došao od tog filma je lično od producenta Čengića uručen Alenu i opremljena mu je dječačka soba. Uplaćeni su mu odmori od po sedam dana u dva navrata. Što se tiče ovog novog filma, sramota je od Alena da je sve to izjavio. Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti je potpisao ugovor sa Alenom i do zadnje marke isplatio otkup priče Alenu Muhiću, bio mu je plaćen svaki odlazak na premijeru filma, zajedno sa njegovom djevojkom. On je sada očito pobrkao lončiće sa nekom promjenom. Nije slušao impuls svoga razuma i srca", kaže Gegić za Source.ba portal.

"Nikada nisam potpisao nikakav aneks ugovor koji se tiče isplate nakon premijere filma. Meni su plaćeni putni troškovi samo za premijeru u Tuzli, Gegić mi je rekao da za ostale premijere nemaju novca", poručuje Alen Muhić za naš portal kao odgovor na raniju izjavu Gegića.

Novac za intervju

Ipak, Šemsudin Gegić kaže kako je Alen Muhić za svaki intervju koji je snimio tražio novac, a da to niko u medijima ne spominje.

"Alen Muhić nikada nije želio da kaže nijednu jedinu riječ o filmu ili bilo čemu dok nije dobio novac za to. On je rekao da će dati intervju ali ako mu budu plaćali za intervju. Ljudi iz Beograda su snimali intervju s njim i dali su mu u koverti 300 eura. Nije istina da Alen nije davao intervjue jer mu ja to nisam dozvoljao. Alen je momak koji je očito zatečen slavom. On je otišao kod svog biološkog oca, iako sam mu govorio da tamo ne ide, jer nas je čovjek očito izbjegavao. Njegova biološka majka je očekivala njegov poziv najmanje 25 dana nakon što je rečeno da će joj se javiti. Stalno je govorio da nije nazvao majku, da nema vremena, dok od njih dvoje nije neko izgubio živce i tako je taj kontakt prekinut. Ja sam se nakon toga distancirao od njega, povukao se iz ove priče i to je tačno", kaže za Source.ba portal režiser filma, Šemsudin Gegić.

Izjave Šemsudina Gegića ponovo je komentarisao Alen Muhić za naš portal, a tiče se Gegićeve izjave oko novca za snimanje intervjua.

"Gegić je tražio za intervju od 45 minuta 300 eura i rekao da se bilo kakav eksperiment u kojem on bude sudjelovao mora naplatiti. Iznerviran sam svim tim lažima. Sama činjenica da su ga otjerali iz Mostara će vam reći sve o njemu. Bilo kakav intervju koji sam ja dao, Šemsudin Gegić je pregovarao kakav iznos novca treba da se plati za takav intervju. Ja se sada pokušavam izvući iz njegovih nebuloza. On je govorio da sam ja imao finansijsku sigornost tokom snimanja prvog filma, ali vjerujte mi da marke nisam vidio. On je uzeo sav novac kada je prvi film, 'Dječak u ratnom filmu', osvojio nagradu kao najbolji film u svijetu, a taj je novac uzeo sa Šemsudinom Čengićem, direktorom Flash produkcije. Gegić je mom ocu govorio: 'Bit će Muhareme para', a nikada ništa nije bilo. Kako se onda njemu isplati otići u Sofiju ili u SAD na premijeru filma ako nema novca? Ja sam prevaren i to ćemo dokazati na sudu u procesu koji će početi tokom narednih nekoliko dana", rekao je Alen Muhić za Source.ba portal.

Upoznavanje biološkog oca i majke

Alen je već istakao da je upoznao svog biološkog oca, ali da je dotični Radmilo Vuković tvrdio kako on nije silovao tu ženu (Muhićevu biološku majku), te je tvrdio kako Muhić nije njegov sin.

"Otišao sam kod njega na vrata, upoznali smo se, rukovali smo se, sjeli smo i popričali. Međutim, on tvrdi da nije nikakav ratni zločinac i rekao je kako ja nisam njegov sin. Čak je porekao da je uopće poznavao moju biološku majku, nakon čega je uslijedila prepirka i svađa, a onda sam se ja jednostavno okrenuo i otišao. Svi dokazi upućuju na njega, ali je on to sve negirao. Čak je rekao da je DNK test podmetnut. U tom trenutku sam shvatio kakav je čovjek i s tim sam se pomirio. S njim sam definitivno završio, jer nemam više tu dozu adrenalina da ga upoznam ili razgovaram s njim", kaže Muhić.

Alen tvrdi da je isto pokušao i sa svojom biološkom majkom koja ga je ostavila kada se rodio tokom rata u BiH.

"Što se tiče moje biološke majke, ona nikada nije došla u BiH. Ja sam je u nekoliko navrata zvao, ali se javljao njen suprug i prekidao vezu. Ja se nikada preko telefona nisam čuo sa tom ženom, čuo se režiser filma Gegić. Ona mi se nikada nije javljala na telefon, uvijek se javljao njen suprug, ali kada mu kažem ko sam i šta sam, on odmah prekine vezu. Ona je znala da ja imam želju da je upoznam. Definitivno sam sada odustao od upoznavanja te žene. Ne mogu više da se opterećujem time", poručuje Muhić o svojoj biološkoj majci.

Alen Muhić tvrdi da je sretan i zadovoljan životom čiji su dio njegovi posvojitelji i njegova supruga, jer se Alen nedavno i oženio.

"Muharema i Adviju, koji su me usvojili, smatram kao svoje prave roditelje. Ne zbog toga što su me usvojili, nego zbog toga što su me odgojili, i zato ih ja smatram svojim roditeljima. Od supruge sam uvijek imao podršku, pa imam i dan danas", kaže na kraju razgovora za Source.ba portal Alen Muhić.

Novinar: Haris Ahbabović

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.