20.1.2016. 15:57
0
Nemate mnogo novca, a ne znate gdje za zimski odmor izvan BiH? Ovo su idealne lokacije za posjetiti!
Vrijeme je zimskih godišnji odmora, pa tako ne nedostaje ponuda kada su u pitanju domaće turističke agencije. U ponudama se mogu pronaći svi, i oni sa nešto "dubljim" džepovima, ali i oni čije finansijsko stanje i nije baš idealno, a veliki su ljubitelji putovanja, te imaju namjeru da provedu svoj zimski odmor van Bosne i Hercegovine.

Kada je u pitanju aktuelna zima, konkretno sarajevske turističke agencije se najčešće odlučuju na organizaciju putovanja u Austriju, Mađarsku i Italiju, a tu su i one malo dalje i u ponudi nešto rjeđe destinacije koje podrazumijevaju putovanja u Španiju, Holandiju ili Francusku. Tu su svakako i nezaobilazne ponude za lokacije u regionu, koje prije svega podrazumijevaju Beograd, Zagreb ili Ljubljanu. Austrija je najzastupljenija u svim ponudama domaćih turističkih agencija. Beč, Salzburg, Graz ili Innsbruck su samo neki od gradova u koje možete putovati, a i putovanje na spomenuta mjesta ne traže nešto veći budžet.

Tako na primjer, prema aktuelnim cijenama u Sarajevu, u Beč na četiri dana možete otputovati za 185 KM, a to podrazumijeva povratnu autobusku kartu, dva noćenja sa doručkom u hotelu sa tri zvjezdice. Osim toga, spomenuto putovanje podrazumijeva fakultativni obilazak Bratislave i Graza. 

Za 139 KM možete posjetiti Graz. Cjelokupno putovanje traje dva dana, a podrazumijeva jedno noćenje u Grazu u hotelu sa četiri zvezdice, obilazak Graza i šoping u istom gradu, te obilazak Zagreba pri povratku za Sarajevo.

Šest dana u turskom Istanbulu će vas koštati oko 250 KM, a u cijeni imate povratnu autobusku kartu i tri prenoćišta sa doručkom u hotelu. Fakultativne izlete i obilaske poznatih istanbulskih znamenitosti dodatno plaćate. 

Za tri dana putovanja za talijanski grad ljubavi, Veronu, potrebno je da izdvojite 100 KM. To podrazumijeva povratnu kartu, prenoćište u hotelu sa tri zvezdice uz doručak i obilazak grada. Kada je u pitanju region, vikend u Beogradu možete provesti za 90 KM, uz jedno noćenje, doručak i povratnu kartu. 

Kada su u pitanju neka ostala putovanja, a koja se nude u domaćim turističkih agencijama, za šest dana putovanja u Rim potrebno je izdvojiti 280 KM, šest dana putovanja u Pariz vas košta oko 355 KM, baš kao i šest dana putovanja u Amsterdam, dok je za putovanje od šest dana u Prag potrebno izdvojiti 230 KM. Među najskupljim ponudama su španske destinacije. Osam dana putovanja za Barcelonu će vas koštati 350 KM (povratna karta, tri noćenja i obilasci usputnih gradova). Ukoliko želite putovati na drugi kraj Španije, Andaluziju, i to avionom, za to ćete izdvojiti oko 1.400 KM (šest dana) itd. Cijene u agencijama su gotovo potpuno iste i razlika je često u 10 ili 20 KM.

U nastavku ćemo vam ponuditi nekoliko atraktivnih lokacija koje biste mogli posjetiti tokom ove zime, a za koje i ne treba neki poseban budžet kako biste uživali u putovanju.

Beč, Austrija

Beč je jednostavno nemoguće zaobići kada su u pitanju zimska putovanja, iako je to grad koji vrijedi posjetiti u bilo koje doba godine. I sami ste vidjeli da cijene nisu strašne kada su u pitanju domaće turističke ponude koje predviđaju Beč u svojim putovanjima, pa zašto ne posjetiti tokom ove zime ovaj grad?!

"Hajdemo na kafu" je jedna od najčešćih rečenica koju ćete čuti na ulicama Beča, pa je ovo idealna prilika da uživate na ulicama jednog od najljepših gradova Planete. Uobičajeni barok i trgovine kao iz bajke je ono što će vas konstantno pratiti tokom vaše šetnje glavnim ulicama u samom centru Beča. Escapehere.com piše kako u Beču jednostavno imate mnogo toga da posjetite kada je u pitanju historija, ali također dodaje kako je ovo idealno mjesto za one koji sanjaju i koji su zaljubljeni. Iako na prvu Beč izgleda kao grad kulture, spoj modernog je također ono što čini ovaj grad tako posebnim. U Beču ćete vrlo lako pronaći veliki broj dance klubova koji se ne viđaju na ovim prostorima.

Ukoliko ovaj grad odlučite da preskočite tokom zime, pa ga posjetite tokom ljeta, uživat ćete u brojnim filmskih festivalima koji se održavaju u njemu. Za sve zaljubljenike šopinga, Beč posjetuje 21 veliki market koji rade tokom cijelog dana i u kojima svako može pronaći nešto za sebe. A ukoliko želite sve na jednom mjestu, morate posjetiti Shopping City Süd (SCS), trgovački centar koji se nalazi na ulazu u grad. Ujedno, to je najveći trgovački centar u Evropi. Ipak, treba biti realan pa reći da se u samom centru grada, u njegovom najpoznatijem dijelu, morate biti spremni na nešto veće cijene u odnosu na, primjera radi, Sarajevo ili periferiju Beča. Cijene u pojedinim trgovinama u samom centru grada su gotovo trostruko veće u odnosu na Sarajevo.

Dubrovnik, Hrvatska

Iako se more po ustaljenom običaju veže za ljetni odmor, Dubrovnik je prema savjetu brojnih evropskih portala jedna od najljepših destinacija za zimski godišnji odmor. Ujedno, to je lokacija koja uopće ne zahtjeva luksuz kada se radi o putovanju iz Sarajeva, pogotovo ako ne namjeravate spavati u hotelu.

Poznati irski pisac, George Bernard Shaw, opisao je grad Dubrovnik kao grad za one koji žele proživjeti i vidjeti raj na Zemlji. Svakako je dubrovački stari grad idealno mjesto za šetnju tokom zime, a ispijanje kafe na obroncima Staroga grada, pored mora, ne može biti bolja poslastica za one koji često putuju. Uz sve to, zimsko putovanje brodom na neki od otoka koji se nalaze u neposrednoj blizini Dubrovnika su nešto što ne biste smjeli propustiti.

Budimpešta, Mađarska

Baš kao i Beč, i Budimpešta je gotovo neizostavna ponuda svih turističkih agencija, a posebno se to tiče zimskog perioda. Još jedan od gradova koji se nalaze na Dunavu, baš kao i Beč, su destinacija koju vrijedi posjetiti tokom zime.

Budimpešta je poznata po neizostavnim spa centrima, pa će to biti još jedan poseban gušt svim ljubiteljima ovakvog tipa odmora i razonode. U gradu se nalazi gotovo 120 takvih centara i spa kupatila. Osim svih historijskih znamenitosti u Budimpešti, i ovaj grad ima veliki broj disco klubova, parkova i odmarališta koja se teško mogu pronaći u regionu. Ipak, ono što ga odvaja, primjera radi, od Beča je taj komunistički stil kojeg nije teško uočiti u glavnom gradu Mađarske.

Innsbruck, Austrija

Austrija jednostavno nudi najljepše destinacije kada je u pitanju zima. Ukoliko ste ljubitelj skijanja, onda je ova lokacija svakako idealno mjesto za vas, a i nije toliko skupo putovanje kada se sve stavi na papir. Ako ne želite samo da skijate, mnogo je zanimljivih historijskih lokacija koje možete posjetiti u Innsbrucku.

Nova godina je idealna prilika da posjetite Innsbruck i možda prisustvujete jednom od takmičenja u ski skokovima koje se u sklopu Novogodišnje turneje održava u Innsbrucku. Innsbruck je također poznat po tome što se nalazi na pola puta između talijanske Verone i njemačkog Muchena, pa možda i nije loša opcija da se "skokne" do nekog od ova dva grada. Poznatu botaničku baštu u Innsbrucku svakako posjetite, bar tako savjetuju građani ovog grada.

Amsterdam, Holandija

Prema pisanju portala US News, Amsterdam je jedna od omiljenijih destinacija za turiste tokom zime. Isti portal kaže da "ne vjerujete svemu što ste čuli o ovom gradu", sve dok ne odete u njega. Za one koji su ovisni o kafi, Amsterdam je idealno mjesto za boravak i uživanje u ovom napitku.

Osim toga, roditelji se ne moraju brinuti za svoju djecu, jer Amsterdam nudi toliko zanimljivih stvari za djecu, da uopće nećete imati problema sa najmlađim članovima vaše porodice. Oni koji su već boravili u ovom gradu vam savjetuju da uz šetnju, neplaćajući taksi, i odlaskom u Amesterdam tokom zime možete uštediti. 

Salzburg, Austrija

I ponovo ta magična Austrija. Grad koji je inspirisan Mozartom i u kojem ćete u svako doba godine moći uživati u brojnim muzičkim događajima. Ono što posebno izdvaja ovaj grad od ostalih su nestvarne prirodne ljepote koje su uklopljene u Salzburg.

Na obroncima Salzburga se nalaze brojni restorani i lokali, koje vrijedi posjetiti, i sa kojih se pogled proteže prema gradu i Alpama. Historijske znamenitosti su neizostavne tokom posjete ovom gradu, te kultne austrijske poslastice.

Lisabon, Portugal

Iako će vam za ovo putovanje biti potrebno nešto više novca (dakle, i ne spada baš u grupu jeftinijih putovanja) , Lisabon je prelijep tokom zime i u njemu se zaista možete dobro zabaviti. 

Tradicionalne građevine su se tako lijepo uklopile u moderni dio grada, a hrana i piće su ono što će vas najviše oduševiti u ovom gradu. Veliki broj trgovina kafe, restorani sa najpoznatijim portugalskim specijalitetima, koje možda nikada u životu niste vidjeli ni na TV-u.

US News piše kako je Lisabon prebogat prilikama za uživanje koje se nude u njemu. Fado klubovi i plaže su lokacije koje morate posjetiti ukoliko se nekada zadesite u ovom gradu.

Prag, Češka

Sve ono što smo naveli za Beč ili Budimpeštu vrijedi i za Prag. U pitanju je grad koji u posljednjih nekoliko godina privlači više turista nego ikada. Ono što je posebno za Prag je to da ćete moći posjetiti i vidjeti brojne stvari, ali da su cijene znatno niže u odnosu na, primera radi, Beč ili Amsterdam.

Oni koji su već posjetili ovaj grad tvrde da je ipak najbolje u Prag putovati tokom ljeta, pošto su cijene u tom periodu najniže. Osim toga, savjetuje se boravak u hotelima, jer gotovo sve ijedan hotel u Pragu uz prenoćište uz povoljnu cijenu nudi i doručak.

Venecija, Italija

I za kraj ove naše liste smo ostavili Veneciju, jer putovanja u ovaj dio Evrope nisu toliko skupa. Vožnja kanalima Venecije se ne smije propustiti, a nakon vožnje ispijanje kafe dođe kao šlag na tortu.

Kada su u pitanju savjeti kako uštediti u ovom gradu, oni koji su posjetili Veneciju poručuju da probate što više pješačiti ili kupovati autobuske karte. Venecija, kao jedan od prijatelja grada Sarajeva, je grad u kojem se nalazi veliki broj palača i bazilika, a to je idealna prilika za sve ljubitelje historije da se opuste, zabave ili naučne nešto novo.

Novinar: Haris Ahbabović


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.