1.2.2016. 15:03
7
Da li je Novak "najbolji svih vremena"? Đoković čita posebne knjige, pije posebna pića, njegov stres se mjeri aparatima
Prvi reket svijeta, Novak Đoković, po šesti put u svojoj karijeri je osvojio Australian Open. Đoković je u finalu očekivano lako slavio protiv drugog tenisera svijeta, Britanca Andyja Murrayja, kojem je ovo bio čak peti poraz u finalu popularnog Aussie Opena. Četiri od pet poraza koje je Murray pretrpio u finalima, Britanac je doživio upravo od Novaka Đokovića.

Srbijanski teniser je prošle sezone osvojio sve što se moglo osvojiti, izuzev Roland Garrosa gdje ga je u finalu zaustavio Stan Wawrinka. Kada su mnogi pomislili da je Đoković odigrao svoju najbolju sezonu u karijeri, prvi reket svijeta je spektakularno otvorio i novu sezonu. Prvo je u finalu Dohe sa lakoćom savladao Rafaela Nadala, a onda se prošetao do finala Australian Opena gdje je lako slavio protiv spomenutog Murrayja. Tačnije rečeno, jedini koji je pružio dostojnu partiju Novaku Đokoviću bio je francuski teniser, Gilles Simon, koji je odigrao pet setova protiv prvog tenisera na Planeti. Da je to bio samo loš dan, Đoković je pokazao u posljednja tri meča na ovogodišnjem Australian Openu, kada je protiv Nishikorija, Federera i Murrayja izgubio samo jedan jedini set, i to protiv Rogera Federera u polufinalu.

Đoković je tako osvojio svoj šesti Australian Open, te je postao prvi teniser u Open eri kojem je to pošlo za rukom. Šest titula na Aussie Openu ima i legendarni australski teniser Roy Emerson, ali je on svih šest titula osvojio u tzv. Amateur eri. Prvi pratilac, od aktivnih tenisera, Novaku Đokoviću na prvom Grand Slamu sezone je Roger Federer koji je u četiri navrata trijumfovao u Melbourneu.

Koliko je zaista dominantan 28-godišnji rođeni Beograđanin govori podatak da je Đoković samo od tenisa u karijeri do sada osvojio 96,5 miliona američkih dolara, što je svega 1,3 miliona manje od Rogera Federera koji je na Touru od 1998. godine, za razliku od Novaka koji je profesionalni tenis počeo igrati pet godina kasnije. Đoković je do sada osvojio 61 titulu, te je po tom parametru na desetoj poziciji svih vremena. U svojoj vitrini ima 11 Grand Slam trofeja, te ozbiljno prijeti Rafaelu Nadalu da ga pretekne po broju Grand Slam naslova, što bi se možda moglo dogoditi već na kraju ove sezone. Nije nemoguće da Đoković uskoro pretekne i velikog Rogera Federera koji je u svojoj karijeri osvojio 17 GS naslova i trenutni je rekorder po tom pitanju, pa ga većina teniske javnosti baš zbog toga drži za najboljeg tenisera svih vremena.



Đoković iza sebe ima najbolju sezonu u svojoj karijeri. U 2015. godini je osvojio tri Grand Slam naslova (Australian Open, Wimbledon i US Open), a igrao je već spomenuto finale French Opena protiv Stana Wawrinke. U finalu Australian Opena je pobijedio Andyja Murrayja (kao što je to bio slučaj i ove godine), u finalu Indian Wellsa je savladao Rogera Federera, u finalu Miamija Andyja Murrayja, u finalu Monte Carla Tomasa Berdycha, u finalu Rima Rogera Federera, u finalu Wimbledona Rogera Federera, u finalu US Opena ponovo Rogera Federera, u finalu Pekinga Rafaela Nadala, u finalu Shangaija Joa-Wilfrieda Tsongu, u finalu Pariza Andyja Murrayja, te konačno u finalu ATP World Tour Finalsa ponovo Rogera Federera.

Srpski teniser je na dobrom putu da i ove godine napravi nevjerovatne rezultate, a osim toga kao glavni ciljevi se postavljaju Roland Garros, kao jedini Grand Slam na kojem Đoković nema trofej pobjednika, kao i Olimpijske igre u Rio de Janeiru. Đoković je apsolutni favorit na gotovo svakom takmičenju na kojem će se pojaviti u ovoj sezoni.

Među teniskom elitom i javnosti već su počele priče o tome da bi upravo Novak Đoković mogao postati teniser ispred čijeg imena će pisati ono što je godinama pisalo ispred imena Švicarca Rogera Federera, "najbolji svih vremena". Đoković ima sve predispozicije da to učini, jer ne kasni mnogo po broju Grand Slam trofeja za Švicarcem, u zaradi ga je svakako gotovo pretekao i to će vjerovatno učiniti ove sezone, a ukoliko nastavi ovim tempom mogao bi uskoro preteći Federera i po broju ukupnih trofeja na ATP Touru. Osim toga, Đoković ima pozitivan omjer protiv svih trenutno najboljih tenisera na Touru. Protiv Federera vodi 23:22 u pobjedama, protiv Nadala 24:23, protiv Murrayja vodi sa 22:9, a protiv Wawrinke trenutno ima omjer 19:4. Treba istaći da je većinu pobjeda protiv Nadala i Federera ostvario u posljednjih pet godina, što je dovoljan pokazatelj koliko je Đoković dominantan u posljednjih pet godina. Ako je Federerova era bila od njegovog prvog osvojenog Wimbledona 2003. godine, pa tamo negdje do 2008., era Nadala je počela sa 2008., a završila je upravo sa novom erom, erom Novaka Đokovića koja je nekako počela onom sjajnom sezonom iz 2011. godine, u kojoj je gotovo do suza dovodio Nadala kojeg je redovno pobjeđivao u gotovo svakom finalu na kojem su se pojavili. Ta era tenisera iz Srbije traje i danas, te nema naznaka da bi neko uskoro mogao prekinuti njegovu dominaciju.

Američki ESPN je nedavno objavio članak u kojem se navodi da je Novak Đoković možda "najspremniji sportista svih vremena". Ovu smjelu izjavu ESPN je pokušao da potvrdi iznoseći brojne podatke, razgovore sa stručnjacima svih profila, bivšim teniserima, sadašnjim asovima, kao i kroz utemeljnu i detaljnu analizu svega onog što Đoković radi na treninzima i tokom oporavka.

"Tokom dvije sedmice takmičenja, Novak mora da odigra preko 20 sati tenisa. Trenira tri puta dnevno. Džogiranje je važan dio procesa. Ujutro radi na udarcima, a popodne sat i po radi na tehnici, na terenu. Prije i poslije svakog treninga odradi zagrijavanje i istezanje, popije vitaminske dodatke, priča sa trenerom o strategiji, odlazi na masažu, a potom se posveti i jogi", kažu novinari ESPN-a koji su pratili svakodnevnu rutinu prvog reketa Planete.



"Kod Novaka se brine o svakom detalju. Hrana mu je bezglutenska, pića su mu kombinacija vitamina i minerala. Pažnja se vodi i o tome šta Đoković čita od knjiga - to su često materijali o psihologiji, odnosno svijesti tijela i uma. Količina stresa koji trpi mjeri se posebnim aparatima. Voda koju pije je uvijek na umjerenoj temperaturi, gotovo mlaka, jer hladna tečnost previše stoji u stomaku. Slobodno vrijeme raspoređuje na savršen način", tvrde stručnjaci koji su razgovarali sa novinarima ESPN-a.

Đokoviću, ali i njegovim trenutnim rivalima se divi cijela teniska planeta, pa i oni koji su nekada zarađivali milione igrajući upravo ovaj sport.

"Novak, Roger i Rafa su najbolji teniseri svih vremena. Znam da bi me isprašili kao početnika, kad bih im izašao na crtu, i to u svojim najboljim danima", rekao je nekada najbolji teniser Planete, legendarni Ivan Lendl.

"Oni su kao triatlonci, ljudi od čelika. Otkucaji srca im skaču do neba, pa se spuštaju u sekundi i opet idu gore. Uz sve to, nekako morate psihološki da se natjerate da trpite napore tokom šest sati na terenu. Divim im se", poručio je Brad Gilbert, poznati američki teniski trener.

Veoma važan segment američke analize Đokovićevih rezultata i sjajne psihofizičke spreme za ESPN zauzima i doktor Igor Četojević.

"Igor mu je objasnio da želi da mu pomogne na fizičkom, mentalnom, emotivnom i duhovom planu. U početku mu je mjerio puls, pratio navike u ishrani, stavljao trake na zglobove i čelo, a koje su mjerile nivo stresa, spoljašnje toksine, moždane talase i alergije. Predložio mu je dijete i izbacivanje glutena. Novak se odmah osjećao bolje. U početku je gubio masu i težinu, ali poslije je sve došlo na svoje mjesto i tijelo mu je počelo bolje da funkcioniše", dodaje ESPN.

Jedan od trenera Rogera Federera ovako je prokomentarisao novu pobjedu Novaka Đokovića na Grand Slam turnirima, nakon što je Đoković sa 3:1 pobijedio Federera u polufinalu Australian Opena;

"Imali ste utisak kao da Novak vidi tenisku lopticu kao da je veličine fudbalske lopte. Mogao je da je udari svom snagom i ne promaši", rekao je selektor Davis Cup reprezentacije Švicarske, Severin Lüthi.

Đoković svoje sjajne rezultate često pravda i prinovom u porodici, pošto je nedavno postao otac. Nakon pobjede protiv Hyeon Chunga u prvom kolu Australian Opena, Đoković se obratio publici sljedećim riječima:

"Protekla 2015. godina je bila najbolja sezona i najbolja godina u mom životu. Otkad sam postao otac igram mnogo bolji tenis. Dušo, mislim da moramo napraviti još beba. Bit ću kritikovan zbog ovoga što sam sada rekao" rekao je Đoković kroz smijeh aludiraju na svoju suprugu Jelenu Ristić.



Brojni su oni koji tvrde da će se Đoković uskoro moći smatrati najboljim teniserom svih vremena, te tu laskavu "titulu" preuzeti od Rogera Federera. Oni koji zagovaraju ovu teoriju tvrde da je ogromna razlika iz vremena kada je Federer bio najdominantniji i vremena u kojem sada "vlada" Đoković. Kao argumente svojoj teoriji ističu nešto slabiju konkurenciju za Federera (u finalima je pobjeđivao tenisere kao što su Fernando Gonzalez, Andy Roddick, Mark Philippoussis, Marat Safin, Marcos Baghdatis i sl.). Dalje, zagovornici ove teorije tvrde da je sezona koju Đoković ima iza sebe (2015. godina) najbolja u historiji tenisa, te da će je teško neko moći u budućnosti ponoviti. Osim toga, kao što smo već ranije istakli, Đoković sada ima bolje omjere od svih tenisera iz tzv. velike četvorke (Đoković, Federer, Nadal i Murray). 

Đoković, gledajući na trenutnu formu, može u ovom ritmu igrati još nekoliko godina, a osim toga brojni tvrde da je prvi reket svijeta najkompletniji teniser koji se ikada pojavio na ATP Touru.

"Novak Đoković je najkompletniji igrač svih vremena. On je vjerovatno igrač sa najboljim riternom  svih vremena, ima neprobojnu odbranu  i najbolji bekhend na Touru u ovom trenutku. Ako i ima slabost, to je samo smeč", rekao je nedavno Nick Bollettieri, američki teniski trener i stručnjak.

Nova teniska sezona je u toku, a glavni ciljevi Novaka Đokovića su svakako Roland Garros koji počinje krajem maja, te Olimpijske igre koje počinju 8. augusta ove godine. Đoković će i 2016. godinu vjerovatno okončati na prvoj poziciji, pošto je teško vjerovati da može prokockati ogromnu bodovnu prednost u odnosu na sve ostale tenisere. 

Pripremio: Haris Ahbabović


7
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.