30.5.2016. 17:03
6
Potvrda selektorskog autoriteta ili nastavak šutnje: Hoće li se Meša Baždarević napokon zahvaliti Emiru Spahiću?!
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je jučer u švicarskom St. Gallenu od selekcije Španije (prijateljska utakmica) rezultatom 3:1. Nolito (dva puta) i Pedro su bili strijelci za Furiju, dok je jedini gol za naš tim postigao Spahić.

Nakon pobjeda u prijateljskim utakmicama protiv Luksemburga i Švicarske, naša reprezentacija je odigrala jednu veoma lošu utakmicu protiv drugog tima Španije, koja je igrala bez igrača Real Madrida, Barcelone i Atletico Madrida. Naša selekcija je igrala gotovo u najjačem sastavu, ali to nije bilo dovoljno da pružimo nešto bolji otpor aktuelnim prvacima Evrope.

Ono što posebno zabrinjava sve navijače reprezentacije Bosne i Hercegovine je pristup igri pojedinih fudbalera, koji su valjda nekada shvatili da u ovoj reprezentaciji mogu da rade šta god im je volja, pa se takvo ponašanje odražava i na travnjaku. Jučerašnja utakmica je pokazala brojne slabosti našeg nacionalnog tima, ali i to da su pojedini fudbaleri mislima bili na odmoru, te da uopće nisu bili fokusirani na samu utakmicu.

Kolašinac i Duljević najbolji na terenu

Ipak, bilo je fudbalera koji su zaista odigrali dobru utakmicu i pokazali kako se treba boriti za reprezentaciju i u prijateljskim utakmicama. Jedan od njih je defanzivac Schalkea, Sead Kolašinac, koji je odigrao poprilično dobru utakmicu. U nekoliko navrata je uspješno zaustavio igrače koje je čuvao, a Španci se nisu naigrali fudbala na strani na kojoj se nalazio Kolašinac. Bek Schalkea je svih 90 minuta odigrao u odličnom ritmu, pa se moglo ustanoviti da Kolašinac ima snage za još jednu utakmicu. 

Dobru partiju je pružio i odbrambeni fudbaler Rome, Ervin Zukanović. Zukanović je dobio gotovo sve duele protiv španskih fudbalera, a nije pravio greške ni prilikom davanja pasova za svoje saigrače. Kada je on u pitanju, može se reći da je odigrao na svom reprezentativnom nivou kako se to od njega i očekuje.

Solidne partije u našem timu su pružili i Miralem Pjanić, te Izet Hajrović, koji je na trenutak podsjetio na svoju nekadašnju formu. Pjanić se konstantno vraćao po loptu, nije imao igrača s kojim bi mogao razmijeniti koji pas više, tako da mu se i ne može mnogo prigovoriti što nije bio nešto kreativniji. Svoj posao je odradio dobro. Hajrović je ulaskom u drugom poluvremenu ubrzao našu lijevu stranu, pa je u pojedinim momentima podsjetio na neke svoje stare dane, kada je bio u mnogo boljoj formi.

Vjerovatno najbolji igrač u redovima naše reprezentacije bio je fudbaler Sarajeva, Haris Duljević. Osim što se našao u dvije izgledne prilike, Duljević je veoma dobro odradio svoj posao, nije griješio prilikom predaje lopte, te se poprilično dobro kretao na travnjaku. Ono što je posebno zadivljujuće je to da se mladi fudbaler Sarajeva uopće nije uplašio velikih imena na drugoj strani. Duljević i Kolašinac su bili naši najbolji igrači tokom jučerašnje utakmice, pa su i s pravom dobili najveće ocjene prema izboru portala Goal.com.

Kapiten bh. reprezentacije, Edin Džeko, je zvižducima ispraćen sa stadiona u St. Gallenu kada je zbog povrede napustio meč. Iako su brojni navijači bili uvjereni da Džeko simulira povredu, to se nije dogodilo, nego se radilo o nešto ozbiljnijoj povredi našeg kapitena, koji je obnovio povredu zbog koje je u dresu Rome pauzirao mjesec dana. S obzirom na prethodne kvalifikacione cikluse, gdje je Edin Džeko bio naš najbolji strijelac i igrač, kapitenu BiH se ne može ništa prigovoriti, i bez obzira što je krivac za prvi gol Nolita.

Ponovo Emir Spahić

Slabu partiju jučer je odigrao Muhamed Bešić. Bešić je još jednom pokazao da se radi o igraču koji ponekad ne zna da kontroliše svoje emocije, baš kao što je to slučaj bio i u jučerašnjoj utakmici protiv Furije, pa su sve češći komentari da je fudbaler Evertona na dobrom putu da bude novi Emir Spahić, barem što se tiče ponašanja. Sjetite se samo prijateljske utakmice protiv Austrije i kvalifikacione utakmice protiv Andore kada je Bešić napravio ogromnu glupost koja ga je koštala crvenog kartona. Osim toga, Muhamed Bešić je jedan od krivaca za drugi gol kojeg je na efektan način postigao Nolito. I bez obzira ne grešku fudbalera Evertona, zaista je nevjerovatno da niko od naših fudbalera nije ni pokušao zaustaviti napadača Celte koji je imao sve vrijeme svijeta da se namjesti i lobuje Begovića.

Jedan od najslabijih fudbalera na travnjaku je bio Anel Hadžić. Već na samom početku utakmice se vidjelo da je Hadžić poprilično nesiguran, pa su se mnogi pitali zbog čega se ovaj fudbaler našao na spisku selektora Baždarevića, a posebno među prvih 11. Također mnogima nije jasno što na spisku i dalje nema Gojka Cimirota, koji pruža sjajne partije u grčkom PAOK-u.

Ipak, najslabije ocijenjeni fudbaler na travnjaku, u dresu naše selekcije, bio je Emir Spahić. Rijetki su oni koji podržavaju jučerašnji novi neprimjeren potez nekadašnjeg kapitena BiH, koji je prevršio svaku moguću mjeru i po ko zna koji put zbog svog temperamenta ostavio reprezentaciju na cjedilu. Zaista nema opravdanja za ono što je jučer napravio Emir Spahić. Ukoliko fudbaler HSV-a i dalje bude dio nacionalnog tima, pitanje je koliko selektor Baždarević i njegovi pomoćnici imaju hrabrosti da napokon riješe neke stvari unutar same reprezentacije. Počevši od šamaranja Marina, preko greške na Stade de Franceu koja nas je koštala plasmana na EURO u Ukrajini i Poljskoj, preko grube igre u revanšu baraža protiv Iraca u Dublinu (gdje mu je Kuipers objektivno mogao pokazati drugi žuti karton), pa do jučerašnjeg novog izljeva bijesa, reprezentacija BiH u posljednje vrijeme ima više štete nego koristi od čovjeka koji bi na terenu morao da bude primjer svima, jer se radi o našem najiskusnijem igraču i dugogodišnjem kapitenu.

Hoće li Baždarević napokon pokazati svoj autoritet? Ima li popularni Meša volje, želje i hrabrosti da napokon napravi neke konkretne promjene? Primjera radi, FS Francuske se zbog neprimjerenog ponašanja (seks afera) njihovog najboljeg napadača, Karima Benzeme, zahvalio napadaču Real Madrida, pa ga je selektor Dechaimps izostavio sa spiska za EP u Francuskoj. 

Prepucavanja Vahe i Meše oko Kirin kupa

Pitanje je da li selektor Baždarević ima hrabrosti da se napokon zahvali Spahiću i svima onima koji misle da je reprezentacija Bosne i Hercegovine samo idealno mjesto za opuštanje i provod? Pitanje je da li selektor Baždarević ima hrabrosti da napravi ono što je bivši selektor, Safet Sušić, davno trebao uraditi? Da li je vrijeme da stvari napokon nazovemo pravim imenima? Da li je vrijeme da se pojedinim igračima također zahvali na svemu što su napravili za ovaj tim i da napokon shvatimo da se dovijeka zbog imena ne mogu u tim gurati fudbaleri kojima je reprezentacija jedini način da se vrate u zadovoljavajuću formu? 

Ustalom, sadašnji selektor Japana i nekadašnji kandidat za selektora BiH, Vahid Halilhodžić, je shvatio da će ga kolega na drugoj strani neozbiljno shvatiti, pa je prije nekoliko dana povodom Kirin kupa izjavio:

"Čuo sam da su neki bh. reprezentativci otkazali. Nemam ništa zvanično, jer mi niko nije potvrdio. Ako ne dođu, neće valjati. Ako dođu bez glavnih igrača svašta ću reći Begiću i Baždareviću. Ne znam od čega su igrači umorni. Pa, i Danci i Bugari dolaze s najboljima, ne znam zašto i BiH ne bi mogla. Nije ovo turnir bezveze, već je vrlo jak. Nadam se da će to shvatiti i Meša Baždarević, ali i ljudi u NSBiH. Ne bi se trebali igrati. Znaju šta su potpisali. Neka se sjete kako je i koliko Savez zaradio kada su igrali u Alžiru", rekao je prije nekoliko dana za Avazov Sport selektor Japana, Vahid Halilhodžić.

Nije se dugo čekalo i na odgovor selektora Bosne i Hercegovine, Mehmeda Baždarevića.

"Ne znam kakva je logika da vodim Džeku ili Pjanića u Japan i da ih izvedem na teren nauštrb novih fudbalera kojima trebaju utakmice visokog nivoa, kako bi napredovali. Ne pričam niti o ugovorima niti o novcu, jer me to ne zanima. Moja opsesija je samo jedna, otići na Svjetsko prvensvo 2018. u Rusiji i ne dozvoliti da se desi još jedan neuspjeh kao u prošlim kvalifikacijama. A šta će reći selektori Bugarske, Danske i Japana za ekipu koju ću voditi, to me ne interesuje. Ja se ne pripremam za Kirin kup, nego za kvalifikacije. Mi se ne pripremamo za Kirin kup, nego za kvalifikacije i želimo iskoristiti svaku priliku da na djelu vidimo i one druge igrače koji zaslužuju šansu, kao i fudbalere iz Premijer lige BiH koji nemaju mnogo prilike da se pokažu", odgovorio je Baždarević Halilhodžiću.

Kirin kup počinje za nekoliko dana kada naša selekcija 3. juna igra protiv reprezentacije Danske. U drugom polufinalu se sastaju Japan i Bugarska. Od septembra počinju kvalifikacije za SP u Rusiji. BiH se nalazi u grupi sa Belgijom, Grčkom, Kiprom i Estonijom.

Novinar: Haris Ahbabović


6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.