10.6.2016. 12:14
0
Ovaj mladić se bavi neobičnim biznisom: Prosječna cijena jednog samojeda je od 500 do 600 KM
Melis Osmanović, 26-godišnji mladić iz Ključa, bavi se neobičnim poslom. Naime, Melis se bavi uzgojem rijetke vrste psa, samojeda.

Ovaj mladić je prije četiri godine nabavio ženku samojeda, a nakon toga je njegov posao počeo da se širi.

Osmanović je upravo govorio za Source.ba portal, a ostaje žal što Melis nije mogao sa sobom povesti svoje mališane, pošto je u Sarajevo stigao iz Ključa, gdje trenutno živi. Ipak, to nas nije spriječilo da popričamo sa ovim mladićem o njegovom neobičnom poslu.

Zašto baš samojedi?

"Odlučio sam se za samojede jer sam od malih nogu bio ljubitelj životinja, prije svega pasa. Prije četiri godine sam se odlučio da sebi nabavim jednog psa, a na sestrinu ideju smo nabavili samojeda. Radio sam u Njemačkoj, a onda sam od tog novca sebi kupio ženku samojeda, potom sam kupio i mužjaka, kako bi se razmnožavali. Nakon godinu i po smo dobili četiri nova mala samojeda"
, kaže Melis Osmanović za naš portal.

Samojedi ne vole naša ljeta

Sama ova pasmina vuče porjeklo iz Sibira, tako da nisu ljubitelji nešto toplijih područja. Tokom ljeta je bitno da se ne izlažu visokim temperatura, što itekako utiče na njihovo raspoloženje. Melis kaže da tokom ljeta praktikuje samo noćne šetnje.

"Oni imaju veoma dugu dlaku koja zahtjeva svakodnevno češljanje. Što se više češljaju, bit će i ljepši. Očekujem novo leglo za koji mjesec, potražnja je zaista ogromna. Sva štenad sam već rasprodao unaprijed. Ona nakon rođenja moraju biti kod majke oko dva mjeseca i onda ih mogu pustiti. U prosjeku se rodi od sedam do osam štenadi tokom okota. Na našim područjima cijena ovakvog psa je od 500 do 600 KM", kaže mladić iz Ključa.

Inače, Melis je legalizovao svoj posao, a prema tim pravilima njegova ženka ima pravo na samo jedan okot tokom godine.



Kupovna hrana za pse je idealna za samojede

Također je specifična i njihova ishrana, pa je to vrsta pasmine koja baš ne može da jede sve što se stavi pred njega.



"Ne smiju jesti kosti koje se mogu cijepati u njihovom organizmu. Ako ih pas pojede, možete da dođe do oštećenja njihovog organizma. To može dovesti do toga da pas čak i ugine. Pse isključivo hranim kupovnom hranom, ona sadrži sve potrebe za jednog samojeda. Samojedi zahtjevaju mnogo vremena, pažnje i ulaganja", rekao je Melis Osmanović za Source.ba portal.



U nastavku pogledajte šta je za naš portal jučer rekao Melis Osmanović, mladić iz Ključa koji se bavi uzgojem samojeda.

Novinar: Haris Ahbabović
Snimatelj: Ramiz Uzunović
Montaža: Emir Preljević
Korišten dodatni video materijal: FTV

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.