23.6.2016. 11:50
0
Hrvatima se otvorio put do finala EURO-a: Hrvatska se može sastati sa Belgijom, a to je teža utakmica nego da igraju sa Englezima ili Talijanima
Jučerašnjim utakmicama u grupama E i F okončana je grupna faza na 15. po redu izdanju Evropskog prvenstva u fudbalu koje se ove godine igra u Francuskoj.

Do sada je odigrano 36 utakmica, a viđeno je 69 golova što je manje od dva gola u prosjeku po utakmici. Alvaro Morata i Gareth Bale su jedina dva fudbalera koja su nakon grupne faze postigli po tri gola.

Nakon dva dana pauze koja nam slijede, prvenstvo se nastavlja 25. juna kada su na rasporedu prvi mečevi osmine finala u kojima se sastaju Švicarska - Poljska, Vels - Sjeverna Irska i svakako derbi dana i jedan od derbija osmine finala, Hrvatska - Portugal.

Dan kasnije igraju Irska - Francuska, Njemačka - Slovačka i Mađarska - Belgija, dok 27. juna igraju Italija - Španija i Engleska - Island.

Danas je za Source.ba portal govorio nekadašnji selektor fudbalske reprezentacije BiH, Blaž Slišković, koji je za naš portal prokomentarisao dešavanja na ovogodišnjem EURO-u.

"Prema onome što smo do sada vidjeli Hrvatska je po mom mišljenu odigrala najkvalitetnije sve utakmice, za razliku od ostalih ekipa koje su imale lošije i bolje utakmice. Hrvati su sjajno odigrali drugo poluvrijeme protiv Španaca, što je njihovo najbolje poluvrijeme na ovom EP. Ne vjerujem da ima iko ko se sada ne bi usudio da kaže da je Hrvatska favorit protiv Portugala u osmini finala, s obzirom na lošije izdanje Portugala u tri utakmice. Pokazali su neefekasnost u prve dvije utakmice. S obzirom na formu, Portugal ne bi trebao predstavljati problem Hrvatskoj. Ipak, moguće je da ovaj posljednji rezultat Portugala malo podigne ekipu", ističe Slišković za naš portal.

Ono što je posebno bitno kada je u pitanju selekcija Hrvatske, našim zapadnim susjedima se "otvorio" žrijeb do samoga finala, pošto bi u četvrtfinalu mogli igrati sa Poljacima ili Švicarcima, a u polufinalu protiv Belgije ili Velsa. Sve najjače reprezentacije Evrope se nalaze u drugom dijelu žrijeba.

"Ovo jeste šansa za ovu generaciju Hrvatske. Međutim, ja sam pred početak EP rekao da bi jedno od pozitivnih iznenađenja mogla biti Belgija. Hrvatska se može sastati sa Belgijom u polufinalu, a to će biti teža utakmica nego da su u pitanju Englezima ili Talijanima, koji Hrvatima odgovaraju po načinu igre. Po onome što imate sada na papiru, Hrvatska može do samoga finala. Hrvati bi to morali iskoristiti i napraviti historijski uspjeh", kaže naš sagovornik.

Blaž Slišković, koji je svojevremeno igrao za Velež, Hajduk, Marseille, Pescaru, Lens i neke druge klubove, se osvrnuo i na prekid utakmice Hrvatska - Češka, te probleme sa kojima se suočava HNS.

"Nisam upoznat sa odnosima navijača i HNS-a. Sva ta dešavanja na prethodnim prvenstvima i na ovom su prelila čašu i mislim da je to udarac za HNS. To je usmjereno protiv HNS-a, a ne protiv reprezentacije, ali time pravite štetu i samoj reprezentaciji. Ne opravdam nikakav vid huliganizma ili vandalizma da ispuniš neki svoj cilj. Postoje i neka druga sredstva", tvrdi bivši selektor BiH.

U drugom dijelu žrijeba, kako smo već istakli, se nalaze sve sami favoriti za osvajanje EURO-a. U donjem dijelu žrijeba su Francuska, Engleska, Italija, Španija i Njemačka.

"Pred EP sam prognozirao da bi Španci ili Nijemci mogli da osvoje EURO. Italija također igra dosta čvrsto i kvalitetno. Mislim da će se šampion tražiti između te tri reprezentacije. Iako će neko od njih već sada otpasti. Međutim, ne treba zaboraviti Hrvate kao kandidata za titulu iz drugog plana", rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal Blaž Slišković.

Ono što je posebno zanimljivo, kada je u pitanju grupna faza, je to da su sve otočke reprezentacije prošle u osminu finala. Engleska će igrati protiv Islanda, Vels protiv Sjeverne Irske, dok će Irci imati šansu da se revanširaju Francuzima za veliku nepravdu koja im je učinjena u baražu za SP 2010. godine. Nakon velike pobjede nad Italijom, gotovo svi irski navijači su bili u suzama. U suzama je bio i Roy Keane, za kojeg na društvenim mrežama kruži šala da je jedino plakao kada se rodio, i sinoć.

Takmičenje su napustile reprezentacije Albanije, Rumunije, Rusije, Turske, Češke, Ukrajine, Švedske i Austrije. Zlatan Ibrahimović se oprostio od dresa selekcije Švedske i okončao svoju reprezentativnu karijeru. Kada smo već kod rekorda, Cristiano Ronaldo je postao prvi igrač koji je postizao golove na četiri različita EP.

Što se tiče kostura, pobjednik meča Švicarska - Poljska će u četvrtfinalu igrati protiv pobjednika duela Portugal - Hrvatska. Pobjednik okršaja Vels - Sjeverna Irska će u četvrtfinalu igrati protiv pobjednika meča Belgija - Mađarska. To je ujedno i prvi dio kostura.

U drugom dijelu kostura, koji je znatno snažniji, pobjednik okršaja Njemačka - Slovačka će igrati protiv pobjednika duela Španija - Italija, dok će pobjednik meča Francuska - Irska igrati protiv pobjednika meča Engleska - Island. Dakle, od tri reprezentacije koje je kao favorite naveo naš sagovornik, dvije neće vidjeti polufinale. 

Kao što smo već naglasili, Alvaro Morata i Gareth Bale su jedini fudbaleri koji su postigli po tri gola, dok im za vratom puše sedam fudbalera sa dva postignuta gola. Po dvije asistencije su do sada upisali Aaron Ramsey i Eden Hazard. Finale EP u fudbalu se igra 10. jula na Stade de Franceu. 

Novinar: Haris Ahbabović


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.