24.6.2016. 17:41
7
Raspada se engleska Premier liga jer 400 fudbalera mora napustiti Veliku Britaniju nakon odluke o izlasku Britanaca iz EU
Velika Britanija nakon 43 godine boravka u Evropskoj uniji napušta istu, a takvu odluku su na referendumu donijeli građani Velike Britanije. Za izlazak iz EU glasalo je 52 posto građana Velike Britanije, dok je 48 posto Britanaca glasalo za ostanak u EU.

Odmah nakon objavljenih rezultata, funta je pala na najniži nivo u odnosu na dolar još od 1985. godine. Referendum je obilježila ogromna izlaznost i interesovanje građana. Također je u pitanju najveća izlaznost na izborima u Velikoj Britaniji još od 1992. godine.

Kada je u pitanju ostanak u EU, njega su najviše podržali građani glavnog grada Velike Britanije, Londona, te građani Škotske, koji su zanimljivo prije nekoliko mjeseci glasali na referendumu za otcjepljenje od Velike Britanije. Izlazak iz EU su najviše podržali Vels i sjeverni dio Engleske. Gibraltar je glasao za ostanak Britanije u EU.

Na osnovu prebrojanih glasova u sva 382 lokalna izborna centra, za izlazak je glasalo 17.410.742 građana, a za ostanak 16.141.241 Britanaca. Ti lokalni centri predstavljaju 380 područja u Engleskoj, Školskoj i Velsu, te po jedno u Sjevernoj Irskoj i na Gibraltaru.

Premijer Velike Britanije, David Cameron, je dao svoj glas za ostanak Velike Britanije u EU. Na pitanje da li Cameron treba podnijeti ostavku u slučaju Brexit, Nigel Farage, vođa UKIP-a, koji je podržao izlazak, rekao je: "Odmah." Farage je proglasio pobjedu u govoru održanom u Londonu, rekavši kako se usuđuje sanjati zoru koja se rađa nad nezavisnim Ujedinjenim Kraljevstvom.

"Učinili smo to za čitavu Evropu. Nadam se da će ova pobjeda srušiti ovaj neuspjeli projekat i odvesti nas u Evropu suverenih država. Odbacimo evropsku zastavu, Brisel i sve što je propalo. Neka 23. juni bude naš Dan nezaisnosti", rekao je Farage.

Farage je optužio Camerona i bivše premijere Gordona Browna i Tonyja Blaira za neodgovorno otvaranje vrata masovnoj imigraciji, što je oštetilo kvalitet života običnih ljudi u Velikoj Britaniji.

Izlazak će trajati nekoliko godina

Velika Britanija sada mora ispoštovati pocedure koje nalaže Lisabonski sporazum EU-a, tačnije njegov član 50. Procedura nalaže da, nakon utvrđenih rezultata glasanja, premijer države javno objavi da ta država izlazi iz članstva EU. Međutim, izlazak iz EU se neće desiti odmah. Prvo dolazi period kada Velika Britanija vrši pregovore o svom budućem odnosu s EU, a koji je također regulisan Lisabonskim sporazumom. Prema članu 50., procedura počinje davanjem izjave premijera države koja je izglasala izlazak iz EU pred Evopskim vijećem, piše Al Jazeera Balkans.

Unija potom pregovara i zaključuje sporazum s Velikom Britanijom o aranžmanu za povlačenje. U ime EU sporazum će zaključiti Evropsko vijeće, a nakon pribavljanja saglasnosti Evropskog parlamenta.

Ugovori koji su potpisani s EU u državi koja se povlači prestaju važiti od dana stupanja na snagu sporazuma o povlačenju, ili ako to nije moguće, dvije godine nakon što Evropsko vijeće jednoglasno odluči produžiti taj period. Velika Britanija može ponovo zatražiti povratak u članstvo EU.

Ogroman pad funte

Odmah nakon objave rezultata referenduma, kurs funte prema američkom dolaru pao he za rekordnih 10 posto, pa je stigao na samo 1,3228 dolara. Kako se navodi, funta i dalje nastavlja gubiti vrijednost nakon ove odluke.

Mnogi analitičari smatraju kako će izlazak iz Unije naštetiti britanskoj ekonomiji, iako se očekuje kako će Velika Britanija i EU u idućem razdoblju postići trgovački dogovor kakve EU sada ima sa Norveškom, Švicarskom ili Turskom. Funta je pala na najniži nivo u odnosu na dolar još od 1985. godine. 

Sa druge strane, pojedinim zemljama u Evropi prijeti sličan scenarij jer su uglavnom desničarske političke stranke najavile referendume. Vođe desnice u Francuskoj i Holandiji su pozvali na referendume u svojim zemljama o napuštanju EU.

Holandski i francuski desničari žele referendum

Francuska Nacionalna fronta ističe kako je to pobjeda antievropskih i antimigrantskih pozicija u Evropi, te traži referendum za napuštanje EU i u Francuskoj. Predsjednica Nacionalnog fronta Francuske, kontroverzna Marine le Pen, na Twitteru je napisala: 

"Pobjeda za slobodu. Godinama govorim da moramo u Francuskoj organizovati referendum o napuštanju EU, ali i u svim drugim zemljama Evropske unije", napisala je Le Pen.

"Sloboda na kraju uvijek pobjeđuje. Bravo za Ujedinjeno Kraljevstvo. Sada je vrijeme za Frexit", rekao je zamjenik Nacionalne fronte Francuske, Florian Philippot.

Holandski desničar Geert Wilders također je pozvao na referendum o članstvu Holandije u Evropskoj uniji, rekavši da će, ako bude izabran za premijera na Općim izborima u martu sljedeće godine, također sazvati referendum o napuštanju EU.

"Želimo biti sami zaduženi za svoju zemlju, za svoj novac, svoje granice i svoju imigracijsku politiku. Što je prije moguće Holanđani trebaju dobiti priliku da kažu što misle o članstvu u Evropskoj uniji", rekao je Widers.

Premiership bi se mogao raspasti

S druge strane, ovakva odluka Velike Britanije bi najviše mogla naštetiti fudbalu u ovoj zemlji i engleskoj Premier ligi, u kojoj se vrte najveće količine novca u svijetu sporta. Više od 400 fudbalera koji trenutno igraju na Ostrvu morat će potražiti nove angažmane zbog najavljenog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, kako piše BBC.

Engleski mediji su odmah donijeli podatak prema kojem blizu 400 igrača hljeb zarađuju u nekoj od liga Velike Britanije (većinom u Engleskoj), a isti ti igrači će vjerovatno morati potražiti novi angažman jer neće ispunjavati uslove za dobijanje radne dozvole u Velikoj Britaniji. Međuti tih 400 fudbalera je veliki broj onih koje bi teško mogli više gledati u Premier ligi. Kada bi nabrajali sve te fudbalere, morali biste ovaj članak čitati sat vremena.

Treba istaći da će klubovi vjerovatno tražiti neki način da zadrže svoje najbolje igrače kako ne bi morali otići, međutim, da je Velika Britanija sada bukvalno izašla iz EU onda bi svi ti fudbaleri morali napusti svoje klubove.

S druge strane, ima i onih koji u ovakvom razvoju scenarija ne vide ništa loše jer će britanski klubovi, kako smatraju, sada morati više investirati u domaće igrače, kojima su do sada strane zvijezde zauzimale mjesto.

David Cameron podnio ostavku

David Cameron, premijer Velike Britanije, je rekao kako se odluka naroda mora poštovati, te da je Britaniji potrebna nova vlada u roku od tri mjeseca. Nakon toga je podnio ostavku. Inače, David Cameron je glasao za ostanak Britanaca u EU.

"Volja građana mora biti ispoštovana. Želim se zahvaliti svima koji su učestvovali u kampanji za ostanak u EU, ali isto tako čestitam i onima koji su drugačije mislili i smatrali da će Velika Britanija tako biti jača. Mislim da ne bi bilo ispravno da nastavim kao kapetan upravljati brodom i voditi ga prema sljedećoj destinaciji. Novog premijera bi trebali imati do oktobra ove godine", rekao je David Cameron.

Britanski mediji su odmah nakon ostavke Davida Camerona napisali kako Boris Johnson kotira kao najozbiljniji kandidat za novog premijera Velike Britanije.

Veliki dijelovi zemlje ipak su bili za ostanak u EU. Većina građana Londona tako je bila za ostanak u Evropskoj uniji. Liverpool i Manchester, te škotski Edinburgh i velški Cardiff bili su u velikoj mjeri za ostanak, a u Birminghamu su protivnici i zagovornici izlaska Britanije iz EU bili izjednačeni. Za ostanak su bili Oxford, ali i sjevernoirski Belfast.

James O'Malley danas je pokrenuo peticiju u Londonu koju je potpisalo oko 4.000 ljudi, a kojom se traži odvajanje Londona od Velike Britanije i pridruživanje tog grada EU.

Pripremio: Haris Ahbabović


7
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.