28.7.2016. 14:36
1
Istraživali smo za vas: Najviše vozača iz Sarajeva i Volkswagenovih automobila učestvovalo u nesrećama u posljednja dva mjeseca
Veliki broj saobraćajnih nesreća dogodio se u prethodnih mjesec dana na području Kantona Sarajevo, pa je vidljivo povećanje broja nesreća u odnosu na neke zimske dane.

Prema zvaničnim podacima MUP-a Kantona Sarajevo, u prva tri mjeseca 2016. godine na području Kantona Sarajevo zabilježeno je 2.589 saobraćajnih nesreća. U tom periodu poginulo je šest osoba, od kojih su dvije vozači, dok su smrtno stradala četiri pješaka. Povrijeđeno je 283 osoba, a najviše je povrijeđeno vozača automobila (127). 

Vidljivo povećanje broja nesreća u odnosu na prethodne godine


Kada je u pitanju broj saobraćajnih nesreća iz prva tri mjeseca ove godine, vidljivo je povećanje broja istih u odnosu na isti period od prošle godine (2,4%). Vidljivo je i ogromno povećanje smrtno stradalih lica, pošto je u istom periodu prošle godine poginulo dvoje lica.

Generalno kada su u pitanju zvanični podaci MUP-a KS za prošlu godinu, zabilježeno je 11.475 saobraćajnih nesreća. U istim je poginulo 15 osoba, dok je povrijeđeno 1.206 lica. Vidljivo je povećanje broja nesreća u odnosu na 2014. godinu, ali je smanjen broj stradalih lica u nesrećama. 

U prošloj godini, od 15 osoba koje su nažalost poginule, smrtno je stradalo osam vozača, dok je također poginulo i sedam pješaka. Ujedno, to su dvije kategorije koje najviše stradaju na sarajevskim cestama tokom saobraćajnih nesreća.

U ovom mjesecu zabilježen ogroman broj udesa

Istraživali smo, na osnovu podaka koji se nalaze na zvaničnom sajtu MUP-a Kantona Sarajevo, o broju nesreća u toku mjeseca jula 2016. godine, te prosjeku istih. Također smo napravili poređenje sa brojem nesreća u jednom zimskom mjesecu iste godine.

Tako je do sada u mjesecu julu zabilježeno 869 saobraćajnih nesreća na području Kantona Sarajevo, pa stižemo do prosjeka od 32 saobraćajne nesreće po jednom danu. Rekordan broj udesa tokom jednog dana ovog mjeseca je 44.

Poređenja radi, u prvom mjesecu ove godine (januar) zabilježeno je mnogo manje saobraćajnih nesreća na području Kantona Sarajevo. Dogodilo se 774 saobraćajnih nesreća, što je prosjek od 25 saobraćajnih nesreća po danu. Rekordni broj nesreća u jednom danu za mjesec januar 2016. godine iznosi 38. Podsjećanja radi, samo u mjesecu julu 2016. godine imali smo čak sedam dana u kojima se dogodilo preko 40 saobraćajnih nesreća.

Najviše vozača iz Sarajeva, najviše Volkswagenovih automobila

Napravili smo kratko istraživanje, koje se tiče posljednja dva mjeseca (juni i juli 2016. godine). Naime, pokušali smo da vam približimo podatke iz kojeg grada je učestvovalo najviše vozača u težim nesrećama koje su zabilježene na području KS, te koji su to automobili koji su učestvovali u spomenutim saobraćajnim nesrećama.

Kada su u pitanju teže saobraćajne nesreće (koje su navedene na zvaničnom sajtu MUP-a KS), najviše vozača koji su učestvovali u ovim nesrećama, u posljednja dva mjeseca, dolazi iz Sarajeva (njih 14). Nijedan grad više nema ni približne brojke u odnosu na Sarajevo, što je sasvim razumljivo s obzirom da se radi o podacima za Kanton Sarajevo.

Vozači koji su učestvovali u težim nesrećama u KS (juni i juli 2016.):

Sarajevo - 14
Nepoznata lica - 3
Vareš, Visoko - 2
Trebinje, Kiseljak, Zavidovići, Vitez, Zenica, Konjic - 1
Strani državljani (Hrvatska, SAD) - 1


Kada su u pitanju automobili, najviše je Volkswagenovih vozila koja su učestvovala u težim saobraćajnim nesrećama u ovom periodu. 

Automobili koji su učestvovali u težim nesrećama u KS (juni i juli 2016.):

Volkswagen - 5
Nepoznata vozila - 3
Peugeot, Opel, Fiat, Audi, Citroen - 2
Renault, Ford, Mercedes, Toyota, Mitsubichi, Škoda - 1
Teretna vozila i motocikli (Man, Kawasaki, Neoplan, Iveco, Daf) - 1


S obzirom na broj automobila u Kantonu Sarajevo, upravo najviše nesreća se i dogodilo na području ovog kantona, u odnosu na sve ostale dijelove BiH. Prema zvaničnim podacima, najčešći razlog saobraćajnih nesreća na području KS je neprilagođena i brza vožnja.

Novinar: Haris Ahbabović


1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.