12.8.2016. 13:31
0
Holivudska "krema" u Sarajevu: Ovo su najpoznatija imena koja su dolazila na SFF
Slavni holivudski glumac i jedan od najboljih glumaca svih vremena, Robert de Niro, stigao je danas u glavni grad Bosne i Hercegovine gdje će prisustvovati otvaranju 22. po redu izdanja Sarajevo Film Festivala.

De Niro bi večeras trebao prošetati crvenim tepihom, a specijalna nagrada "Počasno srce Sarajeva" će mu biti uručena u ljetnom kinu Telemach - Metalac. Njegovo druženje sa medijima je planirano sutra u 10:15 sati.

Na Sarajevo Film Festival iz godine u godinu dolaze najveće zvijezde iz svijeta glume, ali i druge poznate ličnosti. Tokom proteklih nekoliko godina Sarajevo su, tokom SFF-a, posjetili veliki broj poznatih holivudskih glumaca, pa ćemo napraviti listu slavnih ličnosti koje su dolazile u Sarajevo tokom spomenutog festivala.

Prije 12 godine (SFF 2004) u Sarajevo su stigli poznati američki glumac i režiser John Malkovich, te francuski glumac, režiser i biznismen Gérard Depardieu. Malkovich je upravo na desetom izdanju SFF-a kao režiser predstavio svoj prvi film pod nazivom "Dancer Upstairs". 

Godinu dana kasnije u Sarajevo je stigao nekadašnji James Bond, britanski glumac Daniel Craig. On se sarajevskoj publici predstavio u sklopu filma "Layer Cake" (režiser Matthew Vaughn), a u kojem je imao glavnu ulogu. 

Tokom 2006. godine u Sarajevo su stigli glumac Nick Nolte, koji se predstavio ulogom u film "Peaceful Warrior" režisera Victora Salve. Osim toga, iste godine u Sarajevo stiže frontmen grupe U2, Bono Vox. 

Gosti Sarajevo Film Festivala tokom 2007. godine su bili francuska glumica Juliette Binoche, američki režiser i autor brojnih dokumentarnih filmova Michael Moore, te poznati američki glumac i režiser Steve Buscemi.

Kevin Spacey je bio zvijezda SFF-a 2008. godine, a publici u Sarajevu se predstavio sa filmom "The Usual Suspects" iz 1995. godine, režisera Bryana Singera. Ovaj film je slavnom glumcu donio nagradu Oscar. Osim Spaceyja, u Sarajevo je stiglo još jedno poznato holivudsko ime, Orlando Bloom.

Tokom 2009. godine ekipa koja je posjetila SFF je također bila impresivna. U Sarajevo je stigla popularna agentinca Dana Sculy, Gillian Anderson, a grad je posjetio i slavni američki glumac, Mickey Rourke. Inače, Rourke se Sarajlijama predstavio filmom "The Wrestler", koji je bio nominovan za Oscar kada je u pitanju najbolja muška uloga.

Zvijezda SFF-a 2010. godine bio je još jedan kultni holivudski glumac, Morgan Freeman. SFF je posjetio i poznati argentinski režiser, Gaspar Noe.

Poznati njemačko-irski glumac Michael Fassbender bio je zvijezda SFF-a 2011. godine, a godinu dana kasnije u Sarajevo stiže žestoka ekipa. Naime, na SFF-u su se pojavili Angelina Jolie, Brad Pitt, Jeremy Irons i slavni francuski fudbaler Eric Cantona.

Cantona se na SFF-u predstavio sa filmom "The Football Rebels" režisera Gillesa Rofa i Gillesa Pereza u kojima je ispričao priče o fudbalerima koji su svojim postupcima promijenili društvo.

Armand Assante, Emile Hirsch i Danny Glover bili su zvijezde Sarajevo Film Festivala iz 2013. godine. Zvijezde SFF-a godinu dana kasnije bili su Mike Leigh i Gael Garcia Bernal, koji se publici u Sarajevu predstavio filmom "Amores Perros". Režiju za ovaj film potpisuje Alejandro Gonzalez Inárritu, koji je, podsjećanja radi, sa filmom "The Revenant" (u kojem glavnu ulogu tumači Leonardo DiCaprio) osvojio sve moguće nagrade prošle i ove godine.

Podsjećanja radi, najveća zvijezda Sarajevo Film Festivala iz prošle godine bio je američki glumac Benicio del Toro. 

Pored spomenutih imena, u Sarajevo su tokom proteklih nekoliko godina dolazila i druga poznata imena iz svijeta filma ili muzike poput Nicka Cavea, Coolija, Stephena Frearsa, Darrena Aronofskog, Sophie Okonedo i dr. Prije nekoliko sedmica objavljeno je da bi na ovogodišnji SFF mogao doći i poznati holivudski glumac i režiser, Quentin Tarantino. 

Kada smo kod slavnog Roberta de Nira, koji je danas doputovao u Sarajevo, riječ je o glumcu talijanskih korijena koji je rođen 1943. godine. Njegova glumačka karijera je počela još daleke 1963. godine, a dvije godine kasnije glumi u svom prvom filmu "Three Rooms in Manhattan".

Pažnju svjetske javnosti na sebe je skrenuo ulogama u kultnim filmovima "The Godfather Part II" i "Taxi Driver", tokom 1974. i 1976. godine. Zapaženu ulogu imao je u filmu "The Deer Hunter", u sjajnoj ekipi u kojoj se nalazio i Christopher Walken.

Tokom 1987. godine je glumio kriminalca Ala Caponea u filmu "The Untouchables", a tri godine kasnije glumi u još jednom kultnom filmu "Goodfellas". Pet godina kasnije zajedno sa Al Pacinom glumi u filmu "Heat".

Zaista je teško pobrojati sva filmska ostvarenja Roberta de Nira, a osim što se veoma dobro uklapao u krimi filmove, sjajan je bio i u komedijama, pa se zbog toga smatra jednim od najboljih glumaca svih vremena.

Robert de Niro je do sada, vjerovali ili ne, glumio u 100 filmova. Osim toga, bio je producent velikog broja filmova. Dvostruki je dobitnik Oscara za najbolju mušku ulogu (Godfather II, Taxi Driver), a bio je nominovan za Oscara u još četiri filma. 

Pripremio: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.