21.9.2016. 11:41
0
"Niko nije spavao jer su nam Grci u hotelu napravili svadbu. Možda su moji saigrači plesali jer nisu mogli spavati"
Ako danas imate 30 godina i uz sve to volite fudbal, teško da vam je utakmica u Kalamati između Grčke i BiH, odigrana 1. septembra 1996. godine, mogla promaći.

Ne zbog samog fudbala, jer je naša reprezentacija tada više ličila na skup izviđača nego fudbalera, nego zbog same činjenice da je to bila prva kvalifikacijska utakmica našeg nacionalnog tima, zemlje u kojoj je upravo okončan rat. 

Kao sama uvertira pred te kvalifikacije trebala je biti prijateljska utakmica sa Hrvatima u Zagrebu, ali ta utakmica se nikada nije odigrala.

Upravo je ta ista Hrvatska pravila probleme na samom otvaranju kvalifikacija, jer smo se nalazili u istoj grupi. Hrvati jednostavno nisu željeli igrati u Sarajevu.

I napokon je stigao taj 1. septembar 1996. godine i prva kvalifikacijska utakmica BiH. Kalamata. Visoka temperatura i neozbiljni domaćin, Grčka, a zašto vidjet ćete kasnije.

Vlatko Glavaš kaže da je za rođendan dobio zanimljiv poklon od tadašnjeg predsjednika NSBiH, Jusufa Pušine. Osim spomenute svadbe, problem je bio i oko toga ko će biti kapiten. Selektor Muzurović je za kapitena izabrao Kodru, dok su igrači za kapitena izabrali Baždarevića.

Gledajući na sami rezultat koji je za svaki zaborav, brojni od njih, koji su obukli dres reprezentacije BiH u prvoj kvalifikacionoj utakmici i tako udarili temelje reprezentacije koju i danas gledamo, vjerovatno nikada neće zaboraviti Kalamatu. Tog 1. septembra sada već daleke 1996. godine je sve počelo. Počeo je film kroz koji je u proteklih 20 godina prošlo mnoštvo glumaca. Neki su danas režiseri, ali će Kalamatu pamtiti kao svoj početak.

Novinar: Haris Ahbabović
Snimatelj: Ramiz Uzunović
Montaža: Ramiz Uzunović

 
Fudbalska reprezentacija BiH će se:
Kvalifikovati na SP u Rusiji
Nećemo se kvalifikovati na SP
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.