27.9.2016. 17:20
0
"Milorad Dodik je svjestan da je zapalio šibicu i da je ozbiljan plamen u pitanju"
FOTO: Arhiva / Source.ba
Nakon što je u nedjelju održan referendum o Danu Republike Srpske, uslijedio je poziv Tužilaštva BiH Miloradu Dodiku, predsjedniku manjeg bh. entiteta, na saslušanje.

Odmah nakon toga ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH zatražio je suspenziju i pokreneuo disciplinsku tužbu protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Gorana Salihovića. 

Počela su nagađanja i medijske špekulacije da bi uskoro moglo uslijediti i hapšenje Milorada Dodika zbog referenduma za kojeg je on sam preuzeo odgovornost, a Međunarodna zajednica bi mogla uvesti sankcije RS-u zbog nepoštivanja Ustavnog suda BiH.

Teško prognozirati šta će se dalje dešavati


Za Source.ba portal su viđenje cjelokupne situacije podijelili Mirsad Đonlagić, potpredsjednik SBB-a i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i Duško Vejnović, stručnjak za bezbjednost koji radi kao univerzitetski profesor u Banja Luci.

"Nezahvalno je bilo šta prognozirati, osim što imamo činjenice da se radi o teškom kršenju Dejtonskog sporazuma i uznemiravanju cijelog regiona, dakle ne samo BiH. Stavljaju se brojni upitnici nad danima koji nam dolaze. Ne zna se kako će se postaviti Međunarodna zajednica i kako će da reaguje pravna zemlja. Na institucijama je sada da rade svoj posao, jer je teško prognozirati sve ono šta će se dogoditi", kaže Mirsad Đonlagić za Source.ba.

"Ne bih se opredjeljivao na tu temu. Analitičari koji se javljaju po medijima, da li jednim ili drugim, imaju nizak nivo pismenosti. Želim da djelujem umirujuće kako bi se išlo prema etničkom povjerenju, da se sve stavlja u okvir zakona i da se poštuje svačije pravo", poručuje Duško Vejnović za Source.ba.

Hoće li BiH napokon pokazati da je snažna da kazni odgovorne?

Naše sagovornike smo upitali da li je država Bosna i Hercegovina dovoljno jaka da kazni one koji su organizovali neustavni referendum, u ovom slučaju predsjednika manjeg bh. entiteta.

"BiH je pokazala svoju snagu u nekim drugim stvarima. Da imamo stabilnu državu, to bi bilo mnogo lakše da se desi. Vrlo je nezahvalno prognozirati hoće li pravna država raditi svoj posao, a ovdje je jasno o čemu se radi", ističe Đonlagić.

"Država ima sve svoje atribute i okvire da svakoga od nas stavi u okvire poštovanja zakonskih procedura. Nadam se da sa bilo koje strane neće biti zloupotrebe pojedinaca, institucija ili drugih", ističe Vejnović.

Sukobi u slučaju hapšenja Dodika

Neka udruženja iz RS-a su već najavila proteste u slučaju da dođe do hapšenja Milorada Dodika.

"Dodik je svjestan da je zapalio šibicu i da je ozbiljan plamen u pitanju. On je svjestan svih okolnosti u kojima se trenutno nalazi Bosna i Hercegovina", kaže Đonlagić.

"Ne bih se izjašnjavao o tome, jer i sami znate da je povodom toga temperatura veoma visoka", poručio je na kraju razgovora za Source.ba portal Duško Vejnović.

"Još jednom kažem da je teško govoriti o tome. To je nepredvidivo, posebno govoriti o nečemu što će unijeti nemir u stanovništvo. Najbolje je sačekati kako će sve to funkcionisati, pa ćemo onda davati neke komentare. Sada je na institucijama da se izjašnjavaju, a ne ljudi koji su u politici na bilo koji način", poručio je na kraju razgovora za Source.ba portal Mirsad Đonlagić.

Milorad Dodik je danas još jednom pokazao da poštuje jedan dio Ustavnog suda BiH pošto je pokrenuo apelaciju za neustavnost 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH. Podsjećanja radi, radi se o čovjeku koji nije prihvatio odluku istog suda oko ukidanja 9. januara kao dana Republike Srpske.

Nakon verbalnih i medijskih prepirki na relaciji Milorad Dodik - Bakir Izetbegović, predsjednik RS-a sada razmatra mogućnost tužbe protiv Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Novinar: Haris Ahbabović


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.