5.10.2016. 13:19
16
Brojke su jasne: Dodik ima najbolji dio kolača, SDA mnogo više izgubila nego što je dobila, SDS apsolutni gubitnik
Rezultati izbora Source.ba 01
Rezultati izbora Source.ba 02
Rezultati izbora Source.ba 03
Rezultati izbora Source.ba 04
Rezultati izbora Source.ba 05
Rezultati izbora Source.ba 06
Rezultati izbora Source.ba 07
Rezultati izbora CIK
U nedjelju su održani lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, a apsolutni pobjednik ovih izbora je Dodikov SNSD. Pobjednik na nivou FBiH je SDA, ali je Stranka demokratske akcije izgubila veliki broj važnih općina.

SNSD, Milorad Dodik

Kao što smo već istakli, SNSD je apsolutni pobjednik lokalnih izbora, te je sada Dodikova stranka, barem prema brojkama na ovim izborima, najjača stranka na području Bosne i Hercegovine. SNSD je na ovim izborima osvojio čak 34 načelnička mandata, što je 11 mandata više u odnosu na protekle lokalne izbore iz 2012. godine. 

Poređenja radi, SNSD je na ovim izborima izgubio Šamac, Petrovac, Ribnik, Kotor Varoš i Bosansko Grahovo. Ipak, mnogo je više općina koje je osvojila stranka Milorada Dodika. Naime, u odnosu na lokalne izbore iz 2012. godine na kojima nisu pobijedili, SNSD je sada pobijedio u sljedećim općinama: Srbac, Prnjavor, Donji Žabar, Jezero, Šipovo, Vlasenica, Han Pijesak, Trnovo, Rogatica, Višegrad, Nevesinje, Novo Goražde, Trebinje, Srebrenica i Stanari.

SDS, Mladen Bosić

Kada su u pitanju najveći gubitnici lokalnih izbora u Republici Srpskoj, to je svakako SDS. U ovoj stranci nimalo ne mogu biti zadovoljni rezultatima, pa je Mladen Bosić najavio velike promjene u stranci, što bi moglo značiti da i on više neće biti predsjednik iste. Naime, SDS je na proteklim izborima osvojio 32 načelničke pozicije, a na ovim izborima su osvojili samo 11 načelničkih pozicija, što je 21 načelnička pozicija manje. 

S obzirom da je SDS dio Saveza za promjene, može se onda reći da je konačna zbirka osvojenih načelničkih pozicija kada je u pitanju SDS 19, što je ponovo 13 pozicija manje u odnosu na izbore iz 2012. godine.

SDS je na ovim izborima izgubio sljedeće općine: Krupa na Uni, Kozarska Dubica, Prnjavor, Donji Žabar, Kneževo, Vlasenica, Han Pijesak, Trnovo, Rogatica, Višegrad, Foča, Novo Goražde, Ljubinje, Trebinje i Šekovići.

SDA, Bakir Izetbegović

Pobjednik izbora u Federaciji Bosne i Hercegovine je Stranka demokratske akcije (SDA), ali daleko od toga da je SDA ostvarila sjajan rezultat kao što je to bilo na prošlim općim izborima. SDA je na prošlim izborima osvojila 38 načelničkih mandata, dok je na ovim izborima osvojila 33 načelnička mandata zajedno u koaliciji sa SBB-om. Imajući u vidu da su SDA i SBB na prošlim izborima osvojili ukupno 40 mandata, sada su zajedno u koaliciji osvojili sedam mandata manje. 

SDA je na ovim lokalnim izborima trijumfovala u Kantonu Sarajevo, ali je izgubila Krajinu, Tuzlanski kanton i (za sada) Srebrenicu. Zabilježeni su i poražavajući rezultati u pojedinim dijelovima centralne BiH. SDA je izgubila načelničke mandate u sljedećim općinama: Bihać, Bužim, Odžak, Maglaj, Lukavac, Zavidovići, Kalesija, Zenica, Vareš, Srebrenica, Visoko i Vitez. Stranka demokratske akcije je, u odnosu na prošle izbore, pobijedila u sljedećim općinama: Doboj Jug, Srebrenik, Sapna, Kladanj, Breza i Centar Sarajevo.

SDP, Nermin Nikšić

SDP je druga stranka po glasovima i načelničkim mandatima, kada su u pitanju probošnjačke stranke. Naime, SDP je pobijedio u šest općina, ali je to brojka od četiri općine manje u odnosu na prošle lokalne izbore kada je SDP pobijedio u 10 općina. SPD nije osvojio nijedno načelničko mjestu na području Kantona Sarajevo, kao nijedna stranka ljevice.

HDZ, Dragan Čović

HDZ je pobijedio u 19 općina na ovim izborima, što je brojka od četiri općine više s obzirom da su 2012. godine pobijedili u 15 općina. HDZ je pobijedio u nekim općinama u kojima su 2012. godine ostvarili poraze, a to su: Odžak, Vareš, Vitez, Kreševo i Usora. 

Nezavisni kandidati

Veliki rezultat na ovim lokalnim izborima su ostvarili nezavisni kandidati koji su odnijeli pobjede u devet općina, dok su u 2012. godini odnijeli pobjede u sedam općina. Posebno su impresivne pobjede Amre Babić u Visokom (koja je ubjedljivo trijumfovala ispred kandidata SDA) i Fuada Kasumovića, koji je sličnu stvar napravio i u Zenici.

Ubjedljivu pobjedu kao nezavisni kandidati su odnijeli Ibrahim Hadžibajrić u Starom Gradu Sarajevo i Muhamed Ramović u Goraždu. Obojica su na prošlim izborima bili članovi SBB-a. Senzacija je pobjeda Šuhreta Fazlića u Bihaću ispred Građanskog saveza.

Rezultati lokalnih izbora 2012. godine:

1) SDA 37
2) SDS 32
3) SNSD 23
4) HDZ 15
5) SDP 10
6) Nezavisni kandidati 7
7) HDZ 1990 4
8) PDP 4
9) DNS 3
10) SBB 2
11) DP, SP, SRS, A-SDA, Za Gradišku, Koalicija Zvono, SNS, HSP, NDS, SDU, NSRzB 1

Rezultati lokalnih izbora 2016. godine:

1) SNSD 34
2) SDA 33
3) HDZ 19
4) SDS 19
5) Nezavisni kandidati 9
6) Savez za promjene 8
7) SDP 6
8) DNS 5
9) SP, HDZ 1990 2
10) LS, SNS, SP, A-SDA, GS, Za Domaljevac, DF, HSS, SBiH, Za Pale, Za Srebrenicu, ZDS 1

Novinar: Haris Ahbabović


16
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.