11.10.2016. 15:42
0
Ko kosi, a ko vodu nosi u SDA: Izjava Bakira Izetbegovića o Centru je katastrofalna, pokušava se ublažiti strašni debakl SDA
Stranka demokratske akcije (SDA) ostvarila je nešto slabiji izborni rezultat na lokalnim izborima koji su održani prije nekoliko dana u našoj zemlji. Ovo je jedan od slabijih izbornih rezultata u odnosu na neke prethodne izbore, posebno one koji se tiču lokalnih izbora od prije četiri godine.

Na jučerašnjem kolegiju Stranke demokratske akcije razgovaralo se o izborima u Srebrenici, pošto će novi načelnik u ovom gradu biti Mladen Grujičić. Tako će Srebrenicu, prvi put nakon rata, voditi načelnik koji nije Bošnjak. Također se razgovaralo o prekinutim izborima u Stocu.

Danas su za Source.ba portal govorili Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA, kao i Šemsudin Mehmedović, SDA zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Sa njima smo razgovarali o izbornom rezultatu SDA, gubitku pojedinih općina (posebno se to tiče Krajine i pojedinih dijelova centralne Bosne), izjavi Bakira Izetbegovića o Općini Centar Sarajevo kao "općini koja je bitnija od 10 drugih u državi", ali i podjelama i strujama unutar same stranke.

Podsjećanja radi, Halid Genjac je osoba koja je veoma bliska predsjedniku stranke, Bakiru Izetbegoviću. Sa druge strane, Šemsudin Mehmedović je jedan od kritičara sadašnje politike SDA, iako je dugogodišnji član stranke i bivši potpredsjednik iste. Mehmedović je, zajedno sa svojim stranačkih kolegama kao što su Senad Šepić ili Sadik Ahmetović, u posljednje vrijeme imao nekoliko medijskih prepiski sa vrhom stranke.


Šemsudin Mehmedović za Source.ba

Pobjednik lokalnih izbora, kada je u pitanju Federacija Bosne i Hercegovine, je Stranka demokratske akcije (SDA), ali daleko od toga da je SDA ostvarila sjajan rezultat kao što je to bilo na prošlim općim izborima. SDA je na prošlim izborima osvojila 38 načelničkih mandata, dok je na ovim izborima osvojila 33 načelnička mandata zajedno u koaliciji sa SBB-om. Imajući u vidu da su SDA i SBB na prošlim izborima osvojili ukupno 40 mandata, sada su zajedno u koaliciji osvojili sedam mandata manje. 

SDA je na ovim lokalnim izborima trijumfovala u Kantonu Sarajevo, ali je izgubila Krajinu, Tuzlanski kanton i Srebrenicu. Zabilježeni su i poražavajući rezultati u pojedinim dijelovima centralne BiH. SDA je izgubila načelničke mandate u sljedećim općinama: Bihać, Bužim, Odžak, Maglaj, Lukavac, Zavidovići, Kalesija, Zenica, Vareš, Srebrenica, Visoko i Vitez. Stranka demokratske akcije je, u odnosu na prošle izbore, pobijedila u sljedećim općinama: Doboj Jug, Srebrenik, Sapna, Kladanj, Breza i Centar Sarajevo.

U video prilozima koji slijede možete čuti šta su danas za Source.ba portal povodom rezultata SDA na lokalnim izborima i stanju u ovoj stranci poručili Halid Genjac i Šemsudin Mehmedović.

Novinar: Haris Ahbabović
Montaža: Ramiz Uzunović


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.