26.10.2016. 14:55
8
"Nikada vam nije palo u oči to da Srbin nikada nije bio selektor A reprezentacije BiH i to vam je normalno"
Nakon skandaloznog kvalifikacionog ciklusa za EP do 21. godine, kada smo u osam utakmica osvojili samo tri boda (bez ijedne pobjede), Darko Nestorović je i dalje selektor mlade reprezentacije naše zemlje.

Svega dva postignuta i čak 13 primljenih golova još uvijek nisu bili dovoljno upozorenje čelnim ljudima u NSBiH da automatski uruče otkaz Nestoroviću, koji se sada može okititi titulom najslabijeg selektora u historiji U21 reprezentacije BiH.

Uskoro će se raspravljati o sudbini Darka Nestorovića, ali da iole ozbiljno razmišljamo o budućnosti fudbala u BiH, uz dužno poštovanje prema nekadašnjem treneru Sutjeske i Kozare, Nestorović bi trebao biti odmah smijenjen nakon debakla u Engleskoj.

Danas smo sa našim sagovornicima pričali o izboru selektora mlade, ali i A selekcije, te da li taj izbor uvijek prati neprevaziđeni nacionalni kluč. Sagovornici Source.ba portala su bili Josip Bevanda, član IO NSBiH, odbora koji ujedno bira selektore, potom Mile Kovačević, predsjednik FSRS, kao i Nikola Nikić, nekadašnji selektor mlade reprezentacije BiH. Pokušali smo dobiti komentar i sadašnjeg selektora, Darka Nestorovića, ali nije odgovarao na naše telefonske pozive.

Teško je ne primijetiti da NSBiH funkcioniše po veoma jasnom principu. Selektori A reprezentacije su uglavnom bili Bošnjaci ili Hrvati, dok su selektori U21 reprezentacije uglavnom iz reda srpskog naroda. Tako važi i za pomoćnike.


Josip Bevanda, član OI NSBiH, za Source.ba

Primjera radi, posljednji selektori A reprezentacije BiH su bili: Mehmed Baždarević (aktuelni selektor), Safet Sušić, Miroslav Blažević, Meho Kodro, Fuad Muzurović, Blaž Slišković i tako u nedogled. U tom istom periodu, selektori mlade reprezentacije BiH su bili Darko Nestorović (još uvijek aktuelni selektor), Vlado Jagodić, Branimir Tulić i Nikola Nikić. Pomoćnici Baždareviću i Sušiću su, radi kosmičke ravnoteže, bili (i sada su) Dragan Perić i Borče Sredojević.

Tako smo naše sagovornike danas upitali da li se selektor u reprezentaciji bira po nacionalnom ključu, da li je napokon došlo vrijeme da Darko Nestorović bude bivši selektor i kakve je reference uopće imao prije samog izbora, da li se i dalje pravi ravnoteža na osnovu nacionalnog ključa, te po kakvim se referencama biraju selektori.


Nikola Nikić, nekadašnji selektor U21 reprezentacije, za Source.ba

Bilo je mnogo zanimljivih odgovora koje možete poslušati u phono razgovorima sa spomenutim sagovornicima Source.ba portala.

Novinar: Haris Ahbabović
Montaža: Ramiz Uzunović

8
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.