28.10.2016. 12:33
9
"Čović i Ivanić Iran doživljavaju kao đavolju zemlju, pa puštaju da u kontaktu sa sotonom budu njihovi savjetnici, kako se ne bi uprljao njihov katolicizam ili pravoslavlje"
FOTO: Anadolu Agency
Predsjedništvo BiH, na čelu sa Bakirom Izetbegovićem, je boravilo u posjeti Islamskoj republici Iran, a pored predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u Iranu su boravili Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH i ambasador BiH u IR Iran, Kemal Muftić.

Pored spomenutih političara, u Iran su putovali Marija Milić, savjetnica srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, i Sanja Bazina, savjetnica hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića. Dio delegacije je činio i Elvir Čamdžić, šef Kabineta Bakira Izetbegovića.

Tokom posjete Iranu, naša delegacija se susrela sa predsjednikom ove zemlje, Hassanom Rouhanijem, a nakon toga je uslijedio obilazak znamenitih mjesta ove zemlje.

"Izvjesni zastoj u odnosima BiH i Irana su učinile sankcije prema Iranu. Mi smo u BiH sa olakšanjem prihvatili rješenje nuklearnog programa i prekid sankcija prema Iranu. To će omogućiti da sada poboljšamo odnose. Sada treba riješiti pitanje kapitala i olakšanje kretanja ljudi", rekao je Bakir Izetbegović tokom zvanične press konferencije u Iranu.

Danas je za Source.ba portal govorio Enver Kazaz, politički analitičar, koji se dotakao same posjete naše delegacije Iranu.

"Tu posjetu bi trebalo iskoristiti samo za poboljšanje ekonomskih odnosa između BiH i Irana. Međutim, većina u BiH zaboravlja da Iran ovdje ima svoju televiziju i da ima svoj kulturni centar. TV Sahar ima isti status kod muslimana u BiH kao recimo Glas Amerike u kompletnom društvu. O tome bismo trebali raspravljati, a to je da li se preko te televizije vrši određena propaganda", kaže Kazaz za Source.ba portal.

S obzirom na loše odnose IR Iran sa ostatkom arapskog svijeta (ovdje, prije svega, mislimo na Saudijsku Arabiju), pitanje je kako će ostatak islamskog svijeta gledati na ovu posjetu naše zemlje Iranu.

"Bakir Izetbegović je nebitan za arapski svijet. BiH je periferna zemlja koja samo jednim svojim dijelom pripada islamskim društvima. Arapski svijet se neće posebno osvrtati na ovu posjetu. BiH je samo simbolički bila važna za taj islamski svijet tokom rata u našoj zemlji", ističe Enver Kazaz za naš portal.

U Iran, umjesto ostalih članova Predsjedništva, putovale njihove savjetnice

Posebno je zanimljivo i to što su u Iran, zajedno sa našom delegacijom, putovale i savjetnice preostala dva člana Predsjedništva BiH. Danas smo tim povodom razgovarali sa Marijom Milić, savjetnicom Mladena Ivanića, koja je bila dio bh. delegacije koja je posjetila Iran.

"Nije išao samo predsjedavajući Predsjedništva koji je poveo tamo neke savjetnike, nego je išla delegacija BiH sa sva tri kabineta, dakle predsjedavajući Predsjedništva i članovi druga dva kabineta. Mi smo bili izaslanici srpskog i hrvatskog člana Predsjedništva. To je uvijek praksa. Na zajednička putovanja idu predstavnici sva tri kabineta, ako nisu u mogućnosti da putuju članovi Predsjedništva". 

"Oni se na sjednicama dogovaraju na koji način ko ide. Da li idu svi, ili savjetnici ili samo ide predsjedavajući Predsjedništva BiH. Slično važi i za ostale članove Predsjedništva. Ovo je bila posjeta na poziv Irana Predsjedništvu BiH, a nije bio poziv samo Bakiru Izetbegoviću, to jeste predsjedavajućem Predsjedništva BiH"
, rekla je danas za Source.ba portal Marija Milić, savjetnica Mladena Ivanića. 

Naš drugi sagovornik, Enver Kazaz, ima drugačije mišljenje po pitanju slanja izaslanika ili savjetnika umjesto da sami članovi Predsjedništva idu zajedno u posjete.

"Očigledno je da ostala dva člana Predsjedništva Iran doživljavaju kao đavolju zemlju, pa onda puštaju da u kontaktu sa sotonom budu njihovi savjetnici, kako se ne bi uprljao njihov katolicizam ili pravoslavlje", poručio je Enver Kazaz, politički analitičar, za Source.ba portal.

Bakir Izetbegović je tokom posjete Isfahanu izrazio zahvalnost na gostoprimstvu, te izrazio spremnost da podstakne građane BiH da posjete ovu zemlju.

Izetbegović je ponovio spremnost BiH, koju je i tokom zvaničnih susreta u Teheranu saopćio zvaničnicima Irana i samom predsjedniku Rouhaniju, da se otvori novo poglavlje u saradnji dvije zemlje u brojnim oblastima, prije svega misleći na ekonomsku saradnju.

Novinar: Haris Ahbabović


9
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.