28.11.2016. 14:25
0
Spavaš li mirno Batistuta Gabriele?!
Protekli vikend itekako je bio uspješan za bh. fudbalere koji nastupaju širom Evrope, a prethodno kolo u najjačim ligama Evrope su obilježili Edin Džeko i Vedad Ibišević.

Naš kapiten je postigao nova dva gola u pobjedi Rome nad Pescarom, dok je Ibišević postigao također dva gola u pobjedi Herthe nad Mainzom, ali je nakon toga zaradio crveni karton.

Engleska Premier liga / Španska Primera

Asmir Begović je (standarno) sa klupe za rezerve odgledao pobjedu njegovog Chelseaja protiv gradskog rivala Tottenhama od 2:1. U posljednje vrijeme se sve više na Otoku piše o tome da će naš reprezentativni golman napustiti Stamford Bridge. Kao nove destinacije se, već od januara, spominju West Ham United i Everton. Chelsea navodno za Begovića traži oko osam miliona funti, dakle sličan novac za kojeg ga je i doveo iz Stoke Cityja.

Muhamed Bešić se još nije oporavio od povrede, pa tako nije neko specijalno iznenađenje što nije nastupao u dresu svojih Karamela u porazu od Southamptona. Bešić će još neko vrijeme biti odsutan sa travnjaka jer se radi, zaista, o nezgodnoj povredi.

Kenan Kodro je odigrao 57 minuta u novom porazu svoje Osasune. Ovaj put sve bodove iz Pamplone je odnio Atletico Madrid (0:3).

Talijanska Serie A

Što se tiče Serije A, Rade Krunić je odigrao 68 minuta u teškom porazu svog Empolija na domaćem travnjaku od Milana (1:4). Senad Lulić je odigrao 64 minute u novoj pobjedi svog Lazija, ovaj put na gostovanju kod Palerma. U timu sa Sicilije cijeli meč je odigrao Mato Jajalo.

Ervin Zukanović je odigrao svih 90 minuta u pobjedi njegove Atalante u gostima kod Bologne (0:2). Miralem Pjanić je bio strijelac prelijepog gola u meču njegovog Juventusa u gostima kod Genove. Podsjećanja radi, Genoa je slavila sa 3:1, a Pjanić je odigrao svih 90 minuta u ovoj utakmici.



Edin Džeko je, nakon hat-tricka u Europa ligi protiv Plzena, zabio dva nova gola, a ovaj put je žrtva bila ekipa Pescare. Roma je na kraju teškom mukom slavila sa 3:2.

Edin Džeko tako i dalje vodi na vrhu liste najboljih strijelaca Serije A sa 12 golova, ispred Belottija i Icardija koji su zabili po 10 golova. Miralem Pjanić je u Seriji A već sakupio četiri gola u dresu Juventusa. Sa druge strane, Senad Lulić je upisao tri asistencije i dva gola u dosadašnjem dijelu šampionata, dok je Džeko upisao jednu asistenciju manje. Isto toliko asistencija je upisao i Miralem Pjanić.

Njemačka Bundesliga / Francuska Ligue 1

Ermin Bičakčić nije igrao u remiju Hoffenheima u gostima kod Moenchengladbacha, pa je cijeli meč odgledao sa klupe za rezerve. Emir Spahić nije igrao u remiju HSV-a i Werdera (2:2), a pred sami kraj meča, u 88. minuti, u igru je ušao naš drugi reprezentativac, Izet Hajrović.

Sead Kolašinac ove sezone pruža sjajne partije u dresu Schalkea, pa je sada bio strijelac u pobjedi svog tima protiv Darmstadta od 3:1. S druge strane, svih 90 minuta u dresu gostiju je odigrao Mario Vrančić. Vedad Ibišević je zabio nova dva gola u dresu Herthe koja je pobijedila Mainz sa 2:1, ali je i isključen nakon što je zaradio svoj drugi žuti karton na ovoj utakmici.

Vedad Ibišević je treći strijelac Bundeslige sa osam postignutih golova. Ispred njega su samo Aubameyang sa 13, odnosno Modeste sa 12 golova. Sead Kolašinac je peti asistent Bundeslige sa četiri asistencije. Spomenuti Ibišević pored osam golova ima upisane i tri asistencije.

Sanjin Prcić je odigrao svih 90 minuta u pobjedi njegovog Rennesa protiv Tolousea od 1:0. Prcić je do sada uspio postići jedan gol.

Ostale lige

Dario Dumić je bio strijelac u pobjedi svog NEC-a protiv Twentea od 3:2. Dumić sada na svom kontu ima tri postignuta gola, a pored toga ima i dvije asistencije.



Edin Višća je bio asistent za svoj Basaksehir koji je osvojio bod na gostovanju kod Besiktasa (1:1). Riad Bajić, Deni Milošević i Amir Hadžiahmetović će večeras igrati protiv Avdije Vršajevića, u sudaru Konyaspora i Osmanlispora.

Riad Bajić je treći strijelac lige sa šest golova, a ispred njega su samo Tosun i Traore sa po sedam golova. Edin Višća i Ermin Zec su do sada postigli po dva gola. Višća dijeli drugo mjesto na listi kada su u pitanju asistencije. Do sada je ovaj nekadašnji igrač Željezničara upisao četiri asistencije. Deni Milošević ima dvije asistencije.

Josip Kvesić i Zvonimir Kožulj su igrali u pobjedi Hajduka protiv Intera od 2:0, a upravo je Kožulj bio strijelac za Hajduk. Amer Gojak je igrao u pobjedi Dinamo Zagreba u Osijeku od 0:2, dok je meč sa klupe odgledao Armin Hodžić. Amer Dupovac je odigrao cijeli meč u porazu Splita od Istre. 

Srđan Grahovac je odigrao cijeli meč u porazu Rapida od Sturma (1:2). Danijel Miličević je bio asistent u pobjedi Genta protiv Kortrijka od 3:0. Edin Cocalić je odigrao cijeli meč u teškom porazu svog Mechelena u gostima kod Bruggea.

Kada je u pitanju 1. liga Češke, Haris Harba i Muris Mešanović dijele četvrto mjesto liste strijelaca sa po šest golova. Obojica su igrala prethodnog vikenda za svoje klubove.

Milan Đurić je bio strijelac jednog gola u pobjedi njegove Cesene protiv Avellina od 3:0. Đurić je do sada postigao tri gola u Seriji B.



Kada je u pitanju bh. kapiten, Edin Džeko, sa nova dva gola u dresu Rome uspio je oboriti još jedan rekord kojeg je svojevremeno postavio veliki Gabriel Omar Batistuta. Naime, Džeko je u svim takmičenjima ove sezone za Romu postigao 17 golova, pa je nadmašio rekord Batistute iz sezone 2000/01. koji je u prvih 20 utakmica zabio 16 golova. Upravo te sezone Roma je postala prvak Italija, a predvodnik te generacije, pored Francesca Tottija, bio je upravo Gabriel Batistuta.

Još jedan rekord pao je tokom vikenda, a tiče se Vedada Ibiševića. Naime, Ibišević je postigao svoj stoti gol u Bundesligi kada je postigao svoj drugi gol u meču Herthe i Mainza.

Podsjećanja radi, Vedad Ibišević je prvi gol u Bundesligi postigao u dresu Alemanije. U dresu Hoffenheima je postigao 43 gola, dok je u Stuttgartu postigao 33 gola. Za Herthu je postigao 18 golova, a igrajući za spomenutu Alemaniju postigao je šest golova.

Pripremio: Haris Ahbabović


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.