30.11.2016. 9:56
14
Koliko košta "smrt" u Sarajevu: Izlazak hodže na mezarje 60 KM, nasloni 90 KM, učenje tevhida 120 KM
Slučaj Enesa Durakovića, 24-godišnjeg Sarajlije kojem je prije nekoliko mjeseci preminula majka, naveo nas je da za vas izračunamo koliko košta ukop, ili bolje rečeno, koliko košta smrt u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu.

Podsjećanja radi, spomenuti Duraković nije mogao ukopati svoju majku i klanjati joj dženazu, pa se na rješavanje problema čekalo punih sedam dana.

U pokopnom društvu Bakije, kojima se Enes obratio, mu je rečeno da mora platiti 1500 KM kako bi njegova majka bila ukopana i kako bi joj se klanjala dženaza. Cijelu priču o Enesu Durakoviću možete pogledati OVDJE.

U nastavku ćemo vam na najjednostavniji način pokušati objasniti i predstaviti brojke koje vas očekuju u slučaju smrti u vašoj porodici.

Za Source.ba portal je neke detalje pojasnio Ferid Ibišević iz pokopnog društva Jedileri. Radi se o plaćanju članarine u ovom pokopnom društvu i ista podrazumijeva.

„Ukoliko plaćate članarinu koja iznosi 45 KM na godišnjem nivou, onda na kraju budete oslobođeni svih troškova tokom koji su navedeni u našem cjenovniku (op.a. koji su navedeni u našoj tabeli iznad). Da bi osoba ostvarila pravo na besplatne troškove, onda mora plaćati članarinu u Jedilerima barem godinu dana. Sve ono što smo naveli se samo tiče Jedilera, a sve ostalo što dolazi, kao što su imami, klanjanje dženaze, ukop na groblju, kopanje mezara i slično, se ne tiče Jedilera“, rekao je za Source.ba portal Ferid Ibišević.

Ukoliko niste član Jedilera onda ćete sve troškove do samog ukopa platiti 588,51 KM. Ti troškovi podrazumijevaju sljedeće:


Cjenovnik PD Jedileri

Našeg sagovornika smo upitali kako će pokopno društvo reagovati u slučaju da im dođe osoba koja zaista nema sredstava da sahrani svog člana porodice, te da li postoji neki fond za takve slučajeve.

„To rješavaju fondovi u firmama, a nakon toga postoje fondovi u sklopu Kantona Sarajevo, te socijalna služba koja se time bavi. Kod nas takva vrsta fonda ne postoji. Međutim, imali smo situacija da nam ljudi dođu i kažu kako nemaju novca ili kako će nam sutra donijeti novac, samo da se završi procedura i da se osoba ukopa, a kada se dženaza obavi, ta osoba se više nikada ne pojavi kod nas. Imamo veoma mnogo takvih slučajeva“, kaže sagovornik Source.ba portala.

Obratili smo se i Pokopnom društvu Bakije kako bismo usporedili njihove cijene sa cijenama iz Jedilera, te kako bismo s njima porazgovarali o troškovima ukopa mrtvih u Sarajevu.

Iz Pokopnog društva Bakije nismo dobili konkretne cifre, iako smo ranije od nadležnih tražili iste (za svaku stavku u ponudi koliko košta). Također nismo dobili odgovor na pitanje kako komentarišu slučaj Enesa Durakovića kojem je upravo u Bakijama rečeno da za dženazu svoje majke mora platiti 1500 KM, iako taj novac nije imao. Njeno tijelo je sedam dana bilo u mrtvačnici, a tek nakon toga je skupljen novac i klanjana je dženaza. Također nismo dobili odgovor na pitanje kako Bakije uopće tretiraju takvu vrstu slučajeva. U nastavku pogledajte kakav smo odgovor dobili iz ove firme.

„PD Bakije za svoje članove snosi sve troškove a koji se odnose na tehnički dio dženaze, što uključuje pogrebnu opremu (tabut, nasloni, bašluk, kefini, posmrtni oglasi, pribor za gasuljenje, ćoha, melćurtija, upotreba frižidera i gasulhane, mrtvozorstvo, prevoz umrle osobe od mjesta smrti do naših prostorija i dalje do mjesta ukopa u krugu od 100 kilometara). PD Bakije za svoje članove snosi troškove pogrebnog mjesta na gradskom groblju Vlakovo ili na našem mezaristanu Faletići. Bakije ne snose troškove vjerskog dijela dženaze za svoje članove, to čini porodica umrle osobe“, kaže za naš portal Redžad Ćatić, direktor UG PD Bakije.

Ipak, kada uplatite sva sredstva koja smo maločas naveli, potrebno je da nakon toga (u zavisnosti da li ste musliman, pravoslavac ili katolik) platite dodatna sredstva.

Ukoliko želite da platite troškove dženaze i muslimanskog vjerskog obreda obavljanja dženaze onda ste dužni u Medžlisu islamske zajednice Sarajevo da platite sljedeće:

- Osnovna vjerska usluga prilikom ukopavanja (za nečlana Islamske zajednice) iznosi 800,00 KM. Ukoliko želite i dodatno da proučite tevhid vašem umrlom, onda ste dužni da platite dodatnih 120 KM. Za pružanje ove usluge će biti angažovana dva imama i tri osobe koje će gasuliti (kupati) umrlog. Ukoliko porodica na dženazi želi samo jednog imama, onda se usluga umanjuje za 60 KM. Vjerske usluge za djecu do jedne godine su umanjene za 50%.

- Za člana Islamske zajednice po isteku jedne godine članstva ova usluga se naplaćuje 560,00 KM. Nakon isteka jedne godine članstva cijena za svaku narednu godinu neprekidnog članstva se umanjuje za 50% visine godišnje članarine. Nakon 25 godina neprekidnog članstva u Islamskoj zajednici osnovna vjerska usluga se ne plaća.


Cjenovnik Medžlisa islamske zajednice Sarajevo

Usluge za ukop katolika ili pravoslavca su mnogo jeftinije u odnosu na ukop muslimana, a to je za Source.ba portal potvrdila Radenka Ibišević, sekretarica Pogrebnog društva Jozić.

„Katolični svećenik za sahranu naplaćuje oko 100 KM, dok i pravoslavni svećenik također naplaćuje oko 100 KM za sahranu", kaže Radenka Ibišević za Source.ba portal.


Cjenovnik katoličkog i pravoslavnog svećenika


Ipak, iz ove firme tvrde da postoji jedan drugi problem, a to je što njihove usluge ne želi koristiti Islamska zajednica u BiH, jer se radi o nemuslimanima.

„Mi bi obavljati i dženaze, ali nam to ne dozvoljava Islamska zajednica. Iako smo mi registrovani, Bakije i Jedileri su ispred nas. Neće hodže da izađu na dženazu ukoliko mi to radimo“, kaže Radenka za Source.ba portal.

A nakon što platite troškove koji se tiču vašeg vjerskog opredjeljenja, nakon toga vas očekuju troškovi pokopa na nekom groblju. Brojna sarajevska groblja su pod komandom KJKP Pokop, gdje smo pokušali dobiti zvanični cjenovnik njihovih usloga, ali nam je iz te kompanije rečeno da osoba koja nam može dati informaciju je odsutna zbog bolesti. Iako smo probali doći do drugih izvora u ovoj firmi, niko nije želio za Source.ba portal govoriti o cijena usluga, pa su nas konstantno preusmjeravali ka administraciji samog preduzeća.

Međutim, nije javna tajna, a to smo saznali i u razgovoru sa nekim od naših sagovornika, da ukoliko želite rezervisati pogrebno mjesto na nekom groblju u Sarajevu morate platiti iznos od 1000 KM. Taj iznos je prije samo godinu dana iznosi 531,80 KM, ali je povećan s obzirom na broj smanjenih mjesta konkretno na groblju Vlakovo. Osim toga, godišnje ste dužni da plaćate 8,50 KM za održavanje istog mjesta. Cijena redovnog ukopa je i dalje nepromijenjena i ona iznosi 50 KM. 

Prema cjenovniku kojeg smo dobili iz firme Jedileri, za ukop osobe na nekom od grobalja Pokopa (Vlakovo,  Bare, Stadion, Lav i Obad) ukupno ćete morati platiti 339,00 KM, što podrazumijeva sam ukop na groblju, kopanje rake, korištenje kapele i otežane uvjete kopanja.


Troškovi KJKP Pokop

Dobili smo informaciju da se ukupni troškovi, koji ovdje iznose 339,00 KM, smanjuju u zavisnosti od toga da li imate ili ne zakupljeno pogrebro mjesto. To smanjenje troškova u konačnici nije toliko značajno, s obzirom koliko ćete novca morati izdvojiti za sve troškove.

Kada sve to stavite na papir (ukoliko nikada niste plaćali neku vrstu članarine, a želite da ukopate neku osobu iz svoje rodbine i klanjate joj dženazu) morate platiti sljedeće:


Ukupni troškovi

U slučaju da ste već ranije rezervisali svoje pogrebno mjesto i dvadeset godina plaćali njegovo održavanje, za to ste morali platiti 1170,00 KM. Kada ovu brojku dodamo na konačnu brojku troškova pokopnog društva, vjerske službe i troškova Pokopa, dođemo do brojke od 2897,81 KM, odnosno 3017,81 KM ukoliko želite tevhid.

Novinar: Haris Ahbabović

 
14
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.