13.12.2016. 12:02
6
Mrze ga, a prodao je zlatnu kopačku i novac dao djeci Gaze: Udarali ga nakon svakog "aaa", izbačen iz škole jer je nastavnika gađao stolicom
„Jedne večeri sam gledao film 'Bijeli očnjak'. Ekranizacija knjige Jacka Londona o odlasku u Klondike i potrazi za zlatom. Baš tako stoje stvari sa fudbalskim skautima. Stojiš i gledaš utakmicu u subotu ujutro, a onda snimiš Georgea Besta, Bobbyja Charltona ili Ryana Giggsa. Tako sam se osjećao onog dana u Lisabonu kada sam vidio Cristiana Ronalda. Bilo je to otkrovljenje“, izjavio je svojevremeno Sir Alex Ferguson.

Nema dvojbe. Planeta nikada nije vidjela kompletnijeg fudbalera. Historija će pokazati svoje. Za neke je već najbolji koji je ikada potrčao zelenim travnjakom, za neke je najbolji odmah iza Lionela Messija. Ja neću pretjerivati, ako se to može nazvati pretjerivanjem (čovjek je u Real Madridu na omjeru od 376 golova na 365 utakmica, što djeluje nestvarno u svakom univerzumu). Reći ću da je najkompletniji fudbaler kojeg sam ikada gledao u svom životu, a pamtim dugo (tamo negdje do posljednjih godina Maradonine karijere, valjda je to dovoljno). Neka mi oproste šutači lopte u vrijeme kada je televizor bio misaona imenica.

Nema premca. Cristiano je trenutno najbolji na svijetu. Možda njegove individualne predstave ne govore tako. Ipak, novi trofej Lige prvaka i titula prvaka Evrope sa Portugalom ruše sve nedoumice. Imamo najboljeg plesača, a on se zove Ronaldo. Cristiano. Najbolja mašina za golove koja je ikad viđena na Zemlji. Munjevita sablast koja ledi krv u žilama svih golmana. Kralj Portugala. Idealan mamac za sve vrste ovozemaljskih hejtera. Najveći fudbalski moreplovac. Superstar. Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro. 

„Našeg čarobranja Cristiana smo izgubili kada je 2009. godine otišao u Real Madrid, za tada rekordan transfer u historiji fudbala“.

Koliko samo očaja u ovim riječima Alexa Fergusona, kao onda kada kao dijete izgubite najbolju igračku, pa se ne možete pomiriti s tim i ništa je ne može nadomjestiti. Ferguson je bio svjestan da Ronaldova priroda neće dozvoliti da zauvijek bude dio Old Trafforda. Znao je to i Ronaldo, ali i svi navijači Manchester Uniteda. Florentino Perez je dovođenjem Ronalda u Madrid pokazao da je Real Madrid najveći klub na Planeti. Jedino je Real mogao da za takve novce, u to vrijeme, priušti takvu zvijezdu. Carlos Queiroz, nekadašnji selektor Portugala i pomoćnik Alexa Fergusona, svojevremeno je Škotu znao govoriti kako će biti bingo ako dobije pet godina od Cristiana u dresu Uniteda. Škot je dobio šest godina i danas je zbog toga zahvalan Bogu.



Cristiano je bio spreman da ide iz Manchestera nakon pet godina, ali ga je u tome spriječio njegov drugi otac, Alex Ferguson. Onaj biološki je bio poznata pijanica na Madeiri, ali ram sa njegovom slikom i dalje stoji u prvom hodniku Ronaldove vile u Madridu. Umro je od alkohola koji mu je uništio tijelo. Alex mu je bio drugi otac. Ramon Calderon je prije dolaska Florentina Pereza rekao da je Ronaldo već Realov igrač. Fergusona je to naljutilo, pa je Cristianu rekao da ga neće pustiti odmah u Madrid po cijenu toga da cijelu sezonu sjedi na tribinama. Znao je Ferguson da će Ronaldo igrati. Znao je i Cristiano.

„Ne moraš se nama ovdje u Manchesteru dokazivati. Mi znamo koliko si dobar. Postat ćeš najbolji onda kada te drugi izvan Manchestera počnu cijeniti“, govorio je Ferguson Ronaldu.

Da li bi Ronaldo bio Ronaldo bez Fergusona? Nikad! Zašto? Sjećate li se Ricarda Quaresme i njegovih početaka? Koliko od vas zna za podatak da je Ronaldo gotovo sve svoje poteze naučio upravo od njega i da mu je ovaj bio neka vrsta fudbalskog uzora/mentora? Pogledajte gdje je sada Ronaldo, a gdje Quaresma. Ferugon je bio najbolji Ronaldov kipar.

Na svakom treningu Manchester Uniteda redovno bi stizao vrisak nakon udarca od strane saigrača. Fudbaleri Uniteda su to znali iskoristiti kao obrnutu psihologiju. Udarali su Ronalda još više prilikom svakog „aaa“, a onda je Portugalac shvatio o čemu se radi. Nikada više nije vrištao. Naučio je lekciju. U Engleskoj se igra fudbal. Balet se igra u nekim drugim ligama. U Portugalu ili Španije uredu, ali na Otoku ste je**** juda ako to radite.

„Carlos Queiroz mi je došao i rekao kako postoji jedan klinac u Sportingu. Pitao sam ga ko je u pitanju, a onda mi je rekao da je Ronaldo. Znali smo sve o njemu. Znati smo i da ga želi Real Madrid, ali smo ga mi više pratili“, rekao je Alex Ferguson.



„'Johne, približi mu se. Približi mu se, šta radiš čovječe?!', vikao je Ferguson. 'Ne mogu šefe, ovaj igrač je prebrz. Ne mogu da mu se približim', vikao je John O'Shea. Koliko je Ronaldo bio dobar na toj utakmici Sportinga i Uniteda dovoljno govori da je O'Shea nakon utakmice imao migrene“
, rekao je svojevremeno Ferguson o prijateljskom meču na Jose Alveladeu iz 2003. godine. 

Ferguson je odmah na poluvremenu utakmice otišao do svog pomoćnika i zamolio ga da javi upravi kluba da on neće napustiti stadion bez Cristiana. Dobio je odgovor da je za njega Real Madrid već ponudio osam miliona eura, pa je Alex Ferguson rekao da ga ne zanima Real i da United odmah ponudi devet miliona. Tako je i bilo. Ronaldo je postao fudbaler Manchester Uniteda. Odmah nakon utakmice je otputovao za Manchester.

Sjećate li se utakmice protiv Boltona, prve utakmice Ronalda u dresu Manchestera? Znate onu situaciju kada imate fudbalera koji podiže publiku sa stolica na stadionu, kada vas čini sretnim i zadovoljnim jer ste platiti kartu za utakmicu? Ronaldo je tog dana bio takav igrač na Old Traffordu. Čak su se i komentatori smijali na svaki njegov potez. Svi su bili zadovoljni. Koliko je samo bio dominantan govori podatak da je u revanšu polufinala Lige prvaka protiv Arsenala na Emiratesu za devet sekundi bio kod protivničkog gola. Na kraju je pogodio za plasman u rimsko finale protiv Barcelone. Malo prije toga je dao gol Almuniji sa 40 metara.

„Walter Smith, moj pomoćnik, mi je jednog dana došao i rekao mi kako Ronaldo sjajno radi na treninzima, ali da je njegova igra glavom mnogo slabija tokom utakmica. Narednog dana smo igrali protiv Birminghama, a Ronaldo je zabio sjajan gol glavom. Okrenuo sam se prema Walteru, a on mi je samo odgovorio: 'Znam, znam'“, kaže kroz smijeh Alex Ferguson.

Engleska – Portugal, sudar divova u četvrtfinalu SP u Njemačkoj prije deset godina. Dvije godine ranije Portugal je izbacio Engleze nakon penala (čuvena utakmica kada je Ricardo bez rukavica branio penale Englezima i kada je Beckham poslao loptu nebu pod oblake). Wayne Rooney i Cristiano Ronaldo u glavnim ulogama. Rooney je nakon udaranja Ricarda Carvalha dobio direktan crveni karton, a Ronaldo je okarakterisan kao osoba koja je bila zadužena za Rooneyjevo tuširanje prije vremena jer je lobirao kod sudije da isključi Engleza. Čak se na snimku vidi kako „namiguje“ prema klupi svog tima nakon što je Wayne isključen. 



Mediji u Engleskoj su jedva dočekali da na kolac nabiju Portugalca. Iako se radi o superstar igraču svjetske klase, već tada je bilo govora da se Ronaldo neće vratiti na Old Trafford. Ipak, preko ljeta je ubrzo sve izglađeno, a Rooney i Ronaldo su se pomirili. Međutim, nije bilo ugodno gledati prvi meč Ronalda nakon tog incidenta. United je igrao protiv Charlton Athletica, a jedan od navijača kluba iz Londona je vrijeđao Ronalda riječima koje do tada niko nije upotrijebio na Otoku (barem što se tiče Ronalda).

„Ti portugalsko smeće, ti kur*** sine. Umri, izdajico“, bile su riječi navijača koji očigledno nije oprostio Ronaldu utakmicu sa Mundijala.

Ronaldo je nekoliko minuta nakon toga primio loptu i poslao je u rašlje golmana Charltona. Alex Ferguson, koji je sve slušao i gledao iz svečane lože, kaže da se dotični provokator nije čuo do kraja utakmice. I sam Škot je pomislio da je ovaj drugi bio ubijeđen da psovkama samo motiviše Ronalda, pa je šutio kao zaliven.

Kada smo kod okršaja Ronalda i Rooneyja na Mundijalu, United je sličnu situaciju već imao mnogo ranije. Kada su se sudarili Škoti i Englezi godinu dana prije Mundijala u Engleskoj 1966. godine, Nobby Stiles je prišao Denisu Lawu sa riječima: „Sretno večeras prijatelju“, a ovaj mu je odgovorio sa riječima: „Nosi mi se sa očiju, ti je**** engleska gnjido“. Stiles je ostao u mjestu skamenjen.

Godinama unazad uvijek su postojale debate ko je bolji: Ronaldo ili Messi. Peter Schmeichel, nekadašnji golman Uniteda, je to objasnio na sljedeći način:

„Ronaldo bi zasigurno mogao igrati u lošoj ekipi. Messi ne bi mogao da igra u takvom timu“, rekao je danski golman.

Uvijek će postojati debate. I jedna i druga strana će imati svoje argumente. Bolji je Lionel Messi, bolji je Cristiano Ronaldo. Jasan dokaz. Portugal je prvak Evrope. Argentina, da se razumijemo, ima tri puta jaču reprezentaciju, ali Messi još nikada nije uspio osvojiti Copa Americu, a toliko je pokušaja imao. Istina, Messi je bio blizu toga da osvoji titulu prvaka svijeta prije dvije godine. Mario Gotze mu je odnio najvrijedniji trofej na Planeti ispred nosa.



Cristiano Ronaldo je ime dobio po američkom predsjedniku i nekadašnjem glumcu, Ronaldu Reaganu. Kada je imao 15 godina, Cristiano je imao operaciju srca koja nije garantovala da bi se mogao vratiti na fudbalski travnjak. Naime, Portugalac je imao problema sa tahikardijom srca (povećanje broja otkucaja srca iznad fiziološke granice). Na svu sreću, operacija je prošla uspješno, a Ronaldo se ubrzo vratio na teren. Njegova majka, Dolores, priznala je u svojoj biografiji prije nekoliko godina da je razmišljala da napravi abortus kada je Ronaldo trebao da bude rođen, jer nije željela još jedno dijete u braku sa čovjekom koji je bio hronični alkoholičar.

„Kroz dugi niz godina uvijek su nekog fudbalera poredili sa mnom. Poređenje Cristiana Ronalda sa mnom najbolje je poređenje koje sam ikada čuo. To je za mene veliki kompliment“, izjavila je svojevremeno još jedna legenda Uniteda, George Best. 

Slučajnost ili ne, George Best je preminuo na sličan način baš kao i Cristianov otac. Bio je ovisan o alkoholu. On ga je na kraju i koštao života.

Ono što posebno impresionira kod Cristiana, iako ga veliki broj ljudi na svijetu ne podnosi (zašto, ni sam ne znam), je to što je veliki filantrop. Kada je težak zemljotres pogodio jugoistočnu Aziju prije 12 godina i kada je cunami poharao taj dio svijeta, Ronaldo je pomogao osmogodišnjem dječaku koji je u katastrofi izgubio roditelje. Nekoliko dana nakon cunamija dječak je stigao u Portugal, a Ronaldo se pobrinuo za njega. Mnoštvo je primjera gdje je Cristiano Ronaldo pomogao drugim ljudima, a meni posebno drag slučaj je onaj kada je za 1,5 miliona eura prodao svoju zlatnu kopačku, a taj novac prije pet godina donirao djeci Gaze. Od te vijesti, koja je istina, datiraju one komične/izmišljene vijesti da Ronaldo svaku noć plače zbog Palestinaca, da mrzi Izrael i da bi rado išao u rat protiv Izraelaca (kreatori ovakve vrste budalaština su uglavnom mediji sa Balkana).

Bila tačna ili ne, i dan danas kruži portugalska lokalna legenda da je Ronaldo ono što danas jeste jer je jedan njegov prijatelj odlučio da se postara za Cristiana, na fudbalskom terenu, kada su bili djeca. Igrač koji bi zabio tri gola na utakmici išao je na probu u neki poznati portugalski klub (Benfica, Porto ili Sporting), a on i njegov prijatelj su već imali po dva. Kada je njegov drug sam trčao prema golu, odlučio je da doda loptu do Ronalda kako bi ovaj zabio treći gol i kupio kartu za akademiju Sportinga. Ovaj je kasnije sve objasnio riječima da mu je bilo jednostavno jasno da je Cristiano bolji i da će uspjeti. 



Pljačljivko je bio jedan od nadimaka Cristiana Ronalda dok je još bio dijete. Svojevremeno se čak znao rasplakati ako saigraču doda loptu, a ovaj je ne pospremi u gol. Mediji u Portugalu su pisali da je CR izbačen iz škole jer je stolicom gađao nastavnika koji ga, kako je Ronaldo rekao, nije poštovao.

Dugo vremena je bio u vezi sa ruskom ljepoticom Irinom Shayk, s kojom je prekinuo pred sami kraj 2014. godine. Mediji su pisali da ga je Irina ostavila jer je bio privženiji majci, koja nije voljela Ruskinju. Ipak, na kraju se ispostavilo da je preljuba bila ključni razlog njihovog raskida. Ronaldova sestra, Elma, izjavila je da joj je Ronaldo prekid veze sa Irinom opisao kao smrt.

Kada za nekoliko godina budemo gledali unazad i pitali se ko je najbolji igrač koji je ikada zaigrao fudbal, mnogi će njegovo ime staviti na prvo mjesto. Portugalska bajka o fantastičnom fudbalskom moreplovcu i dalje traje. Ne postoji gotovo nijedan rekord koji nije oborio. Sa Portugalom je uspio osvojiti ono što mu je zamalo promaklo prije 12 godina u Lisabonu, Evropsko prvenstvo.



Leptir na Ronaldovom licu kao priča iz bajke. Suze u očima pod svjetlima Stade de Francea. Skakanje pored Fernanda Santosa. Emocije. Trofeji. Golovi. Munjevitost. Spektakularnost. Genijalnost. Rođeni pobjednik.

Ja sam ga zavolio onda kada je dao Almuniji gol sa 40 metara, a simpatišem Arsenal. Zavolio sam ga i onda kada sam se zbog njega posvađao sa ženom koju sam tada prvi put u životu vidio. Život je previše kratak i zanimljiv da bi se neke stvari dešavale slučajno. Sve se dešava s razlogom. Baš kao i kada je Ronaldo u pitanju.

Novinar: Haris Ahbabović


6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.