20.12.2016. 14:19
7
Nedžad Fazlija "glatko" dobio posao u Gradskoj upravi: Ako sam ja neko poznato ime, onda ispada da ja ne treba da živim
FOTO: Source.ba
Source.ba portal je stigao do saznanja da je bilo određenih nepravilnosti prilikom konkursa za prijem državnih službenika na radno mjesto "stručni savjetnik za obrazovanje" u Gradskoj upravi Grada Sarajeva.

S obzirom da smo dobili informacije da je tokom konkursa (iz augusta ove godine) prekršen zakon, te da je došlo do određenih sukoba interesa, zahtjev sa pitanjima smo poslali Gradskoj upravi Grada Sarajeva.

Podsjećanja radi, radi se o konkursu na mjesto stručnog savjetnika za obrazovanje, a na kojem je prošao bivši bh. olimpijac i nekadašnji SDP-ov zastupnik u Skupštini KS, Nedžad Fazlija.

S obzirom da smo dobili informacije da je tokom samog konkursa došlo do određenih nepravilnosti, pa i kršenja Zakona o državnoj službi KS, dopis sa sljedećim pitanjima smo poslali na adresu Gradske uprave Grada Sarajeva.

Odgovore na spomenuta pitanja nikada nismo dobiti od Gradske uprave, iako smo ista poslali gotovo prije sedam dana, te smo u nekoliko navrata podsjećali nadležne da nam nisu ponudili odgovore. Gradska uprava Grada Sarajeva je očito ignorisala naš dopis.

U nastavku pogledajte kakva smo pitanja poslali Gradskoj upravi:



Pitanja koja smo poslali Gradskoj upravi

Upitno je bilo zapošljavanje i Mile Eminović, koja se u ovom kontekstu spominje kao član komisije na konkursu na kojem je pobijedio Fazlija, a koja je bivša savjetnica za pravna pitanja u kabinetu Ive Komšića i sadašnja stručna savjetnica za normativno-pravne poslove u Odjeljenju za pravne poslove. Neki vijećnici Gradske uprave su na sjednicama postavljali pitanja koja se tiču njenog zapošljavanja.


Pitanja koja se tiču zapošljavanja Mile Eminović

S obzirom da je Gradska uprava ignorisala naš zahtjev sa pitanjima, pozvali smo Nedžada Fazliju kako bismo ga upitali da li je zaista primljen na spomenutu poziciju, te kako komentariše navodne nepravilnosti koje se tiču spomenutog konkursa.

"Nije ništa prekršeno. Ako sam ja neko poznato ime, onda ispada da ja ne treba da živim. Imao sam pravo da se javim na konkurs kao i svi ostali građani Sarajeva. Odgovorio sam na kvalifikacionom ispitu na sva pitanja tačno. Nakon toga sam na stručnom ispitu ponovo bio najbolji. Na usmenom ispitu sam također bio najbolji. Ne znam šta je tu prekršeno, valjda to što sam bio kandidat sa najvećim znanjem", kaže za Source.ba portal Nedžad Fazlija.

Fazliju smo upitali da li su članovi komisije bili isključivo članovi Gradske uprave koji nisu bili članovi sindikata. Spomenuti Zakon o državnoj službi KS, koji je usvojen ove godine, nalaže sljedeće:


Zakon o državnoj službi KS

"To ne znam. Te detalje me nemojte pitati, jer ni sam nisam član sindikata, tako da vam ne mogu dati odgovore na ta pitanja. Koliko ja znam članovi komisije moraju biti jedan iz Agencije za državnu službu i dva iz organa koji raspisuje konkurs. Ovaj konkurs je raspisan u augustu, a tada još nije bio donesen Zakon o državnoj službi KS. Ovaj konkurs je raspisan po federalnom zakonu", kaže za naš portal Nedžad Fazlija.

Zakon o državnoj službi u KS je donesen mnogo prije nego što nam je rekao Nedžad Fazlija, a donesen je mjesec dana prije samog konkursa kojeg je raspisala Gradska uprava Grada Sarajeva.


Zakon usvojen krajem jula ove godine

S obzirom da su na testiranju bila prisutna tri člana komisije, očito je da se radi o Zakonu o državnoj službi KS, kako predviđa taj zakon. Da se radi o Zakonu o državnoj službi FBiH komisiju bi moralo sačinjavati pet članova, kako i sam kaže zakon na federalnom nivou.


Zakon o državnoj službi FBiH

Nedžada Fazliju smo upitali kakve veze ima sa pozicijom stučnog savjetnika za obrazovanje, te na koji način on može doprinijeti Gradu Sarajevu na toj poziciji.

"Ja sam profesor fizičke kulture, pa valjda sam i ja neki pedagog i valjda mogu da doprinesem obrazovanju. Radio sam na tim zakonima kada sam bio u Skupštini KS, pa valjda i ja nešto znam. Sada ispade kao da sportista ništa ne može da zna", kaže Fazlija.

Našeg sagovornika smo upitali da li je bio savjetnik gradonačelnika Ive Komšića, te da li nova pozicija predstavlja sukob interesa.

"Bio sam savjetnik Ive Komšića. Što bih ja bio diskriminisan da se ne mogu prijaviti na neki konkurs? Zašto? Ja bih imao pravo da se žalim i da me nisu izabrali", kaže na kraju razgovora za Source.ba portal Nedžad Fazlija.

Novinar: Haris Ahbabović


7
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.