22.12.2016. 14:25
7
Za njih na cestama ne vrijede nikakva pravila: Mogu preticati kako hoće, voziti kako hoće, kršiti zakon kako hoće
Velika polemika se vodi oko toga ko sve ima pravo da u Bosni i Hercegovini koristi rotaciona svjetla, s obzirom da se ovaj zakon nerijetko zloupotrebljava. U Srbiji je, primjera radi, nedavno otkriveno da pojedini manje poznati političari i pjevači sa estrade kupuju tzv. "treptače" za 20 eura kako bi tako imali omogućen prolazak kroz gužve.

I dok Srbija uredno kažnjava sve one koji zloupotrebljavaju zakonske odredbe, u Bosni i Hercegovini to nije slučaj. U Japanu, gdje živi više od 126 miliona stanovnika, samo premijer te zemlje ima pravo na policijsku zaštitu i vozilo pod pratnjom. Nekadašnji ambasador Japana u BiH, Hideo Yamazaki, nije se mogao načuditi kako je moguće da BiH ima toliko političara sa policijskom zaštitom i vozila pod pratnjom.

Prema posljednjim podacima, koji dolaze iz 2014. godine, policijsku pratnju u BiH ima 31 zvaničnik. Direkcija za koordinaciju policijskih tijela štiti i obezbjeđuje policijsku pratnju posebno za svakog od tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zatim za predsjedavajućeg Vijeća ministara i svih ostalih devet članova Vijeća ministara, te po trojicu članova kolegija kako Predstavničkog tako i Doma naroda PSBiH. 

Osim ovih osoba, pravo na policijsku pratnju imaju predsjednik Suda BiH, glavni tužilac Tužilaštva BiH, VIP ličnosti koje se štite prema odluci Vijeća ministara i VIP ličnosti koje se štite po odluci Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. 

Članovi Predsjedništva BiH imaju, primjera radi, svaki po minimalno tri čuvara, ukupno njih devet, s mogućnošću da ih se delegira i veći broj u skladu s procjenom bezbjednosti. Tako da jednog člana Predsjedništva BiH tokom jedne posjete zna pratiti i po 7 do 8 telohranitelja. Manje tjelohranitelja ima predsjednik SAD-a. Ono što je posebno zanimljivo, tjelohranitelji podliježu nezaobilaznom pravilu raznovrsnosti kada je nacionalnost u pitanju.

Političari nižih nivoa vlasti nemaju policijsku zaštitu, ali da bi lakše prošli na cestama neki od njih su se dosjetili da u službene automobile ugrade "blinkere" ili "treptače", to jeste rotaciona svjetla ispod prednje maske automobila. Iako za ovo ne postoji nikakva zakonska odredba, ne postoje specijalne policijske kontrole koje kažnjavaju ovakvu vrstu prestupnika. YouTube je prepun primjera bahate i nesavjesne vožnje vozača ovakve vrste vozila.Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH (Član 125. ovog zakona) kaže sljedeće:Kako kaže isti zakon, na ova vozila se ne primjenjuju zakonska ograničenja brzine, niti se primjenjuju zakonske odredbe koje se tiču preticanja i zaobilaženja kolone. Ta vozila imaju pravo prvenstva prolaza u odnosu na sva druga vozila. Također, isti zakon jasno kaže kako uređaje za signalizaciju na vozilima smiju da ugrade samo vozila kojima je to zakonom dopušteno i koja smo spomenuli u prethodnom članu ovog zakona.