17.1.2017. 15:55
1
Ledeni genije koji se bojao leta avionom i koji ne bi spavao zbog straha: Vidio sam auto i pomislio sam ko je, dovraga, ovaj idiot što je ovako parkirao
Mundijal u Francuskoj, 13. je juni 1998. godine. Utakmica Belgija - Holandija. Guus Hiddink ga uvodi u igru. Kada si dijete i kada imaš 12 godina mnogo toga ti se ureže u sjećanje. Meni se urezao dres sa brojem 8, narandžaste boje, ime slično Beckhamovom (kojeg je u to vrijeme pratio i kunto i panto, a pojedini su mijenjali ta dva prezimena), ali nije bio David Beckham.

Kasnije ću imati sveti crveni JVC dres sa brojem 10. Probudite u pola noći svakog navijača ili simpatizera Arsenala i upitajte ga za taj dres. Prije će zaboraviti vlastito ime nego ime koje se nalazi na tom dresu. Sveta holandska desetka. Baletan. Džentlmen u kopačkama. Iceman. Slijedi priča o čovjeku zbog kojeg sam počeo navijati za Topnike. Ovo je priča o genijalcu vanserijskog talenta i fudbalskog shvatanja. Ovo je priča o čovjeku čiji sam dres prvi kupio od svih dresova koje ću kasnije kupiti. Ovo je priča o velikom Dennisu Bergkampu.

Koliko je bilo suđeno da Bergkampovim venama teče isključivo fudbalska krv dovoljno govori podatak da je ime dobio po legendi škotskog fudbala, Denisu Lawu. Bergkamp je od malih nogu imao čarobni napitak koji mu je bio garancija da će kad-tad uspjeti. Za trenera u prvom profesionalnom klubu za kojeg je igrao, Ajaxu, imao je koga drugog do Johana Cruyffa. Nije mogao imati boljeg profesora. Neki će reći da totalni fudbal na Highbury nije donio Arsene Wenger. Totalni fudbal je donio Johan Cruyff, preko Dennisa Bergkampa.

U dresu Ajaxa ubrzo je postao jedan od najboljih fudbalera na Planeti. Redovno je bio najbolji golgeter holandske Eredivisije, a kada se za tu nagradu s tobom konstantno bori i Brazilac Romario, onda znaš da si napravio mnogo toga. Cruyff ga je uveo u igru daleke 1986. godine na utakmici protiv Rode, i to je bila debitantna utakmica Dennisa Bergkampa u profesionalnom fudbalu. Kasnije će tri puta biti najbolji strijelac holandske lige i dva puta najbolji fudbaler Holandije. Te lude brojke su ga prodale u Inter iz Milana. Karijeru će završiti na ramenama svojih saigrača iz Arsenala i Holandije. Dovoljan pokazatelj da si najveći.

Inter iz Milana je jedina tamna mrlja u karijeri ovog velikog fudbalera. Znate kako su ga zvali Talijani? L'asino della settimana. Magarac sedmice. Dobijao je i slične nadimke poput "Idiot godine", "Zlatna kanta sezone" i slično. To ga je prodalo na Otok. Otok ima neko drugo shvatanje fudbala od Čizme. Tamo je pronašao svoju fudbalsku dušu. Daleko od Apenina, daleko od destruktivnog fudbala koji mu nije odgovorao. Stigao je na Highbury. Historija je mogla početi da se piše. Totalni fudbal je stigao na Ostrvo.

"Bergkamp je bio nevjerovatan fudbaler. Davao vam je loptu kada biste je god poželjeli. Djelovalo je kao da vam rukom donese loptu i stavi vam je u vaše ruke", rekao je Bergijev nekadašnji saigrač iz Arsenala, Martin Keown.



Drugi najbolji golgeter u historiji Arsenala, Ian Wright, je na komičan način opisao kako se prvi put susreo sa ledenim Holanđaninom.

"Vraćao sam se sa treninga i stao sam na jednu benzinsku pumpu da kupim neke namirnice. Ugledao sam automobil koji je bio potpuno pogrešno parkiran i pomislio sam ko je, dovraga, ovaj idiot što je ovako parkirao automobil. Kada sam ušao unutra ugledao sam Dennisa. Pogledao me je i nasmijao se, a ja sam ga upitao je li on Dennis Bergkamp. Tu smo se upoznali. Nisam mogao vjerovati da smo doveli takvog igrača. Onaj automobil od maločas, bio je to njegov automobil", rekao je kroz smijeh Wright.

Dugo vremena je trebalo da Bergkamp postigne svoj prvi gol u dresu Arsenala. Već su se bile čule glasine kao je Arsenal promašio sa njegovim dovođenjem. Bilo mu je potrebno osam utakmica da zabije gol. Napokon je proradio. Bajka je počela, a uskoro su počeli stizati i trofeji. Leteći Holanđanin koji nije volio let je proradio. Zabava je počela. 

"Dennis Bergkamp je najbolje pojačanje koje je Arsenal ikada doveo. Dennis je bio mašina. Sjećam se kako smo ga dočekali na treningu. Dočekali smo ga kao da je Mojsije, kao da je naš spasitelj. On se samo smješkao. To je čovjek koji je spavao i pio fudbal", rekao je Ian Wright.



Najgenijalniji trenutak Bergkampove fudbalske magije, za mene, leži u dva detalja, u dva fantastična gola. Jedan je kojeg je postigao Ljungberg protiv Juventusa u Ligi prvaka, kada je Bergkamp na tako elegantan način prevario odbranu Juventusa, poigravao se sa njima, a onda niotkuda dobacio loptu za Šveđanina koji je rutinski postigao gol. Ples u mjestu. Trenutak umjetnosti.

Drugi trenutak genijalnosti i dalje stoji u vremenu. Utakmica protiv Newcastle Uniteda. Robert Pires dobavlja loptu do Bergkampa, ovaj unutrašnjim dijelom lijeve nove prihvata loptu, prebacuje je na stranu, ona u luku zaobilazi igrača Svraka, Bergkamp u luku također zaobilazi igrača sa druge strane, prihvata loptu desnom nogom (WTF?!?) i zabija gol. Nemoguće. Protivno svim zakonima fizike. Trenutak u vremenu koji i dalje stoji, tamo negdje na St. James' Parku. Ekspresija genijalnosti. Umjetnost. Totalni fudbal u kinder jajetu.

"Ne možete nikoga kriviti za taj gol. Samo morate prihvatiti da je Bergkamp napravio veličanstvenu stvar", rekao je nakon te utakmice pokojni Sir Bobby Robson, tadašnji menadžer Newcastle Uniteda.



Arsenal je jednostavno odgovarao igraču kao što je Bergkamp. Arsene Wenger je to na najkraći i najbolji način objasnio riječima:

"To je bio perfektan brak između Arsenala i Dennisa Bergkampa", rekao je Francuz.

Ništa manje Bergkamp nije dao ni selekciji Holandije. Sjetite se samo njegovog gola u četvrtfinalu SP u Francuskoj kada je ismijao odbranu Argentine. Holandija je tada imala sjajan tim, ali nije mogla preko Brazila do finala. Karioke su jednostavno bile prejake.

Jedan od najlegendarnijih nadimaka koje je dobio tokom svoje karijere je "Non-Flying Dutchman" ili "Holanđanin koji ne leti". Naime, strah od letenja datira iz 1994. godine kada je tokom leta u SAD otkazao jedan od motora na avionu, a jedan od novinara u avionu se našalio da ima bombu u torbi. Dennis se toliko uplašio da je odlučio da više nikada u životu neće letjeti avionom.



"Imam taj problem i jednostavno moram da živim sa njim. Ne mogu da se izliječim, to je neobjašnjivo. U tim trenucima jednostavno ne mogu ništa da uradim. Svi su me razumjeli, i Holandija, ali i Arsenal. Jednostavno se ukočim pri pomisli da letim. Sve počinje dan ranije, kada ne mogu da spavam"
, rekao je Bergkamp.

To je rezultiralo brojnim propuštenim utakmicama. Arsene Wenger mu nikada nije dozvoljavao da putuje vlastitim automobilom. Smatrao je da bi Dennis mogao imati nesreću, pa ga je radije ostavljao u Londonu.

"Od svih igrača koje sam trenirao, njemu je trebalo najmanje dodira sa loptom da bi zabio gol. Nekad mu je trebao samo jedan dodir s loptom, brojnim igračima trebaju dva ili tri", rekao je svojevremeno Arsene Wenger.

Brojni igrači su Dennisa optuživali da je varalica i da lako pada, te da tako vara sudije. Nijedan njegov saigrač to nikada nije želio potvrditi. Svi su ga branili sa riječima da je fudbal kojeg je on igrao bio odgovor na sve. Bio je odgovor i na njegove lične frustracije.

"Kada si trebao da dobiješ loptu od njega, ušao bi u tvoj um i sam bi shvatao gdje ćeš se kretati u naredne dvije-tri sekunde, pa bi ti onda na to mjesto dobacio loptu. Bergkamp je bio genije", rekla je još jedna legenda Topnika, Ray Parlour.



Možda i najbolje komplimente na račun Dennisa Bergkampa je iznio njegov dugogodišnji kolega u napadu Arsenala, Thierry Henry. Francuz je svojevremeno igrao i sa Lionelom Messijem, ali je za onog najboljeg rekao sljedeće:

"Najbolji fudbaler sa kojim sam igrao u svojoj karijeri je definitivno Dennis Bergkamp. On me učinio boljim igračem. On nas je sve učinio boljim igračima", rekao je Henry.

Džentlmen u kopačkama. To je najbolji nadimak kojeg je ovaj Holanđanin koji ne leti mogao da dobije. Toliko trofeja, toliko nagrada. Čak ga je i Pele uvrstio na svoju listu 100 najboljih igrača svih vremena. Arsenal ga je proglasio drugom najvećom legendom kluba svih vremena, odmah nakon Thierryja Henryja. Dobio je statuu ispred Emirates stadiona. 

Šta bih samo dao da mogu pronaći/vratiti onaj crveni JVC dres sa brojem 10 na leđima. Zaledio se negdje u vremenu. Zaledio se i tamo stoji. Baš kao i Bergijeva magija. Uskoro će ući u šestu deceniju života. Upravo zbog njega sam zavolio malu crvenu družinu sa Highburyja koja je igrala tiki - taku mnogo prije Messija i Barcelone. Blitzkrieg tiki - taku, sa munjevitim kontrama. Zbog njega sam zavolio fudbal. Onaj totalni, bajkoviti. Najljepši.

Novinar: Haris Ahbabović


1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.