24.1.2017. 16:47
2
Kukavičje gnijezdo: Ima li bilo ko ljuske/ovlasti da kazni "hajirlije" koje su vojsci naredile proslavljanje neustavnih praznika?!
FOTO: Source.ba
Nermin Nikšić, Željko Komšić i Reuf Bajrović podnijeli su jučer Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv osoba odgovornih za zloupotrebe položaja u vezi s dešavanjima na obilježavanju neustavnog Dana RS-a, koji je podrazumijevao i učešće pripadnika OSBiH.

To je samo jedan od nastavaka sage oko učešća vojnika OSBiH na obilježavanju neustavnog Dana Republike Srpske, manjeg bh. entiteta.

Ni 20 dana nakon obilježavanja Dana RS-a, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, ništa se nije dogodilo, te se još ne nazire ko bi mogao odgovarati za cirkus koji je praktično potvrdio da je naša vojska samo obično slovo na papiru, ali i oni koji upravljaju istom.

Danas je za Source.ba portal govorio predsjednik Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, Sifet Podžić.

"Dok ne napravimo ustavne promjene neće biti rješenja, jer je u našim zakonima moguće veto na sve i svašta, tako da se tu rješenje ne nazire. Mladen Ivanić je sigurno napravio krivično djelo. Druge u lancu ne bih želio komentarisati jer je Marina Pendeš tražila da istražna komisija, u njenom slučaju, do 2. februara završi taj proces".

"Ovo se sada nastoji razvući i ne predaje mu se neka pažnja. Ne očekujem neke posebne sankcije za ljude koji su odgovorni, osim sankcija komandantice NATO štaba u Sarajevu koja je vojnik i koja može reći da je narušen integritet OSBiH", rekao je Podžić za naš portal.

Šta može NATO uraditi po ovom pitanju?

Našeg sagovornika smo upisali kakve sankcije može propisati Giselle Wilz, komandantica NATO snaga u BiH, te kome može propisati te sankcije.

"NATO ne može kazniti Ivanića, ali može poduzeti mjere prema ostalim licima u tom lancu. Ti ljudi su potpisali kodeks ponašanja i kod NATO-a. Dvojica generala su zajedno sa mnom potpisala kodeks ponašanja, tako da dobro znaju šta su potpisali kod NATO-a. Komandantica NATO-a je ovlaštena da reaguje po tom pitanju", rekao je Sifet Podžić.

Kao najodgovornije osobe se spominju imena sljedećih ljudi: Mladen Ivanić, Marina Pendeš, Sead Jusić, Boris Jerinić, Ante Jeleč, Mirko Tepšić i Senad Mašović.

"Vidjeli ste koja je opšta zbrka nastala u saopćenjima Ministarstva odbrane, ko je šta potpisao, ko šta nije potpisao, ko je koga prevario, ko je pobjegao na bolovanje ili službeni put. U glavi imam ljude koji su zakazali, ali ne mogu to da komentarišem dok ova istraga ne bude okončana, do mjeseca februara", rekao je Sifet Podžić za Source.ba portal.

Imamo li, uopće, vojsku?

Kada sagledamo na cirkus koji se desio prije par sedmica tokom obilježavanja neustavnog Dana RS-a, postavlja se sasvim logično pitanje - da li Bosna i Hercegovina uopće ima svoju vojsku?

"Mi vojsku definitivno imamo, ali nemamo odgovorne ljude na funkcijama koje izvršavaju neke naredbe i slično. Prosto ne idemo prema demokratiji, nego idemo prema anarhiji koja može da nas odvede u potpuno pogrešan smijer. Nemamo tehniku, iako imamo veoma profesionalne vojnike, koji su završili NATO obuku. Žao mi je u svemu vojnika i starješina, koji mogu biti veoma profesionalni".

"Crna Gora uskoro ulazi u NATO. Sjetim se 2007. godine kada su Crnogorci od nas učili na kursevima. Sada se oni nalaze pred vratima NATO-a, iako smo mi tada bili pet koraka ispred njih, te smo mi bili ti koji su bliži NATO paktu. Dok se mi dogovorimo šta ćemo, vjerovatno do tada nećemo imati građana u BiH, jer će svi odseliti iz ove zemlje", rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal Sifet Podžić.

Podsjećanja radi, pripadnici OSBiH su učestvovali na obilježavanju neustavnog Dana RS-a 9. januara ove godine. Nekoliko dana kasnije Ministarstvo odbrane je izdalo komično saopćenje u kojem je rečeno kako nije prekršen nijedan zakonski propis, te da su se OSBiH očuvale kao zajednička institucija težišno usmjerena na ispunjavanje svojih zakonskih obaveza. 

Novinar: Haris Ahbabović


2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.