30.1.2017. 15:15
2
Brojne kazne na ulicama Sarajeva: Pješaci se veoma često neodgovorno ponašaju u saobraćaju
FOTO: Source.ba
Nakon pogibije dvije studentice nedaleko od Zemaljskog muzeja u Sarajevu, a koje je vozeći svoj automobil usmrtio Sanjin Sefić, pojačane su policijske kontrole na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Brojni vozači, koji su od ranije imali veliki broj kazni, su isključeni iz saobraćaja, a oduzeto je i nekoliko automobila. Akcija, da je tako nazovemo, MUP-a KS je trajala nekoliko mjeseci, ali u posljednje vrijeme nema toliko policijskih patrola na ulicama Sarajeva kao što je to bio slučaj neposredno nakon smrti Edite Malkoč i Selme Agić.

Razlog za to leži i u mnogo manjem medijskom pritisku prema policiji Kantona Sarajevo, kao što je to bio slučaj u danima nakon pogibije dvije mlade studentice. 

Razgovarali smo sa Irfanom Nefićem, glasnogovornikom MUP-a KS, te smo MUP pitali zbog čega više nema pojačanih kontrola na ulicama Sarajeva, koliko su vozača do sada kazniti, te o kakvim kaznama se radi.

"Policijski službenici MUP-a KS poduzimajući potrebne mjere i aktivnosti na podizanju ukupnog nivoa sigurnosti građana u KS, su značajnu pažnju posvetili sigurnosti građana u saobraćaju. Planski smo poduzeli akcije kako bi naši službenici bili na terenu, te kako bi djelovali preventivno i represivno".

"U mjesecu novembru 2016. godine je evidentirano 866 saobraćajnih nesreća, što je za 123 nesreće manje u odnosu na period iz 2015. godine. U decembru su evidentirane 993 saobraćajne nesreće, što je manje za 35 nesreća u odnosu na 2015. godinu", rekao je Irfan Nefić za Source.ba portal.

Sankcionisan ogroman broj vozača

Pitali smo MUP KS koliko je vozača kažnjeno tokom proteklog perioda koji podrazumijeva posljednja dva mjeseca u 2016. godini.

"U mjesecu novembru 2016. godine sankcionisano je oko 21.000 vozača, što je 6.000 više nego što je bilo u novembru 2015. godine. U decembru je sankcionisano oko 24.000 vozača, što je za oko 2.000 vozača više u odnosu na decembar 2015. godine", rekao je Irfan Nefić.

Kada su u pitanju posljedice udesa koji su se dogodili u Sarajevu, radi se o sljedećim podacima koje smo dobili iz MUP-a:

"Policajci u KS su tokom novembra 2016. godine evidentirali 106 povrijeđenih osoba, što je za dvije osobe više u odnosu na novembar 2015. godine. U decembru smo zabilježili smanjenje jer smo evidentirali 72 osobe koje su bile povrijeđene u udesima, što je za 24 osobe manje u odnosu na decembar 2015. godine. U novembru prošle godine smo imali dvije osobe koje su poginule, a godinu ranije jednu osobu. U mjesecu decembru 2016. i 2015. godine niko nije smrtno stradao", kaže glasnogovornik MUP-a KS.

Sankcionisan ogroman broj pješaka

Pješaci su ti koji su također kažnjavani zbog kršenja saobraćajnih propisa na ulicama Sarajeva. Vrlo često se dešava da upravo pješaci, svojom nepažnjom, izazovu saobraćajnu nesreću, ponekad sa fatalnim posljedicama.

"Pješaci se veoma često neodgovorno ponašaju u saobraćaju. Tako su naši službenici u novembru 2016. godine izdali 850 prekršajnih naloga, što je za 700 više u odnosu na isti mjesec 2015. godine. U decembru smo izdali 460 prekršajnih naloga što je također znatno više nego u decembru 2015. godine", kaže Irfan Nefić.

Za kraj smo našeg sagovornika upitali zbog čega više nema patrola na ulicama Sarajeva kao što je to bio slučaj nakon pogibije dvije studentice nedaleko od Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

"Sve ovo nam govori da imamo pomak u sigurnosti saobraćaja. Ponašanje učesnika u saobraćaju je bolje vjerovatno zbog teških nesreća koje su se dogodile u jesen 2016. godine. Naš raspored rada se pravi na osnovu dosadašnjih iskustava, analiza i procjena budućih događanja. Naši službenici su i dalje na frekventnim saobraćajnicama, posebno u trenucima 'saobraćajne špice'. Mi smo se angažovali na suzbijanju kriminalnih aktivnosti na području KS, pa se vama sada čini da imamo manje policije na saobraćajnicama", rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a KS.

Novinar: Haris Ahbabović


2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.